Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Filtry analog a cyfra ???

Konat
03-09-2008, 19:00
Witam

Jako, że nie uzyskałem odpowiedzi poprzednio w innym wątku pozwolę sobie przenieść go i zapytać tutaj.Chciałem zapytać może ktoś z szanownych forumowiczów wie i chce się podzielić tą wiedzą czy filtry dedykowane do aparatów cyfrowych (jak to piszą sprzedawcy np. na allegro) nadają się do robienia zdjęć aparatem analogowym, czy może istnieją jakieś przeciwwskazania. Za odpowiedz z góry dziękuję. Pozdrawiam.

Macro
03-09-2008, 19:13
To ja się podłączę pod pytanie - ile tak naprawdę jest w tym marketingowe bełkotu, a ile prawdy? Czy filtry dedykowane do cyfry w ogóle różnią się faktycznie od starszych? I co to tak naprawdę są za różnice?

eldritch
03-09-2008, 19:58
jeżeli znasz/znacie język Szekspira i chodzi Ci/Wam o te filtry "cyfrowe" to odpowiedź na Wasze pytanie znajdziecie u źródła:
http://www.hoyafilter.com/products/hoya/pro1d-01.html

a w skrócie: różnica cyfrowy-analog jest niewielka (wręcz marketingowa), jednak w gamie filtrów Hoya pomiędzy innymi seriami a DMC, różnice są!

spiritwood
03-09-2008, 20:43
Zwykle kupuję B+W - tutaj rozróżnienia nie ma. Z tego co wiem to nie ma go również Heliopan. Podział analog / digital włożyłbym jednak między bajki, choć nie potrafię tego poprzeć żadnym naukowym wywodem ;)
Moje filtry obsługują zarówno cyfrę jak i analog ( z rzadka, niestety...) W obu przypadkach jest dobrze :)

Jacek S
03-09-2008, 21:37
Prawdopodobnie chodzi o jakieś różnice w powłokach, czy cóś takiego. Ponoć nie wszystkie stare filtry dobrze spisywały się przy cyfrowych matrycach. Nie potrafię tego naukowo wyjasnić, ale ponoć jakieś niewielkie rożnice były. Nie sądzę, aby były one znaczące, a już na pewno nowsze filtry, te rzekomo dedykowane do cyfry, bedą się doskonale spisywały z analogiem.