Zobacz pełną wersję : 70-200 VR a filtr UV
Jesli mod uzna, ze powinno wyladowac w dziale akcesoria, to przepraszam, za zla ocene sytuacji i prosze o przeniesienie.
Pytanie nastepujace, czy D700 + 70-200 VR wymagal bedzie filtra w obudowie typu SLIM czy tez ze zwyklym bedzie OK (chodzi o B+W).
Cos sie ktos straszyl winietowaniem. Czy koledzy mogliby rozjasnic sprawe :)
Podobniez jesli chodzi o 15-35/2.8. Zwykly czy lepiej slima.
Dziekuje.
to szklo winietuje na d700... niby mozna to softwerowo usunac... ale kupujac szklo FF oczekujesz braku winiety na FF body...
co do filtra na to tele to nie musi byc to slim bo i tak kat widzenia jest maly wiec nawet zalozenie 5 filtrow nie powinno ci dac winiety... tzn bnie testowalem, ale tak mi sie wydaje...
co do 15-35 to zwykly uv tez powinno byc bez problemu... ale jak juz nakrecisz polarka to na 15 moze sie winieta pokazac... wiec sie zacznie zaglerka filtrami...
btw chodzi plotka ze n70-200/2.8 VR II zostanie niedlugo wypuszczony, wiec moze warto poczekac...
;]
shadow_alex
06-09-2008, 12:10
Ja kupiłem tydzień temu i osobiście mam nadzieję, że się jeszcze wstrzymają z rok:)
sry za ot.
shadow_alex - nie ma zmiluj, ja juz 3 lata czekam, wiec musi w koncu wyjsc :twisted:
czy D700 + 70-200 VR wymagal bedzie filtra w obudowie typu SLIM czy tez ze zwyklym bedzie OK (chodzi o B+W).
Cos sie ktos straszyl winietowaniem. Czy koledzy mogliby rozjasnic sprawe :)
trochę pomieszałeś. Winietowanie wynika z konstrukcji obiektywu, występuje ono i bez filtra.
To teleobiektyw, oprawka wkręcanego filtra nie będzie dawała winietowania.
Podobniez jesli chodzi o 15-35/2.8. Zwykly czy lepiej slima.chyba ci chodzi o 17-35. Tu lepiej slima. Oprawki filtrów mogą dawać winiete przy szerokich kątach (a nie przy teleobiektywach, jak 70-200)