Zobacz pełną wersję : nowe szkła od nikona
za nikonrumors.com i ich źródła
* AF-S 50mm 1.4 G - replacement is coming (confirmed)
* AF-S 85mm 1.4 G - replacement is coming (confirmed)
* AF-S 70-200mm 2,8 VRII - replacement is coming (confirmed)
wg żródła wszystkie beda zaprezentowane na targach Photokina 2008
polecam przejrzec forum zanim zamiescisz informacje, ktora ma wiele wspolnego z dinozauami... byla tak dawno aktualna ze juz wszyscy o niej zapomnieli.
a tu toczy się o tym dyskusja ;-): http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1030&message=29186750
Ploty są coraz konkretniejsze. Pewien facet :-D sprzedawał 70-200 i to mnie zastanowiło czy jednak odnowią 70-200, bo sądziłem, że to zbędne. Nie mówią za to teraz o 35/1.4, a to w poprzednich plotach był niemal pewnik.
maciekjak
04-09-2008, 11:46
może na photokinie pojawią się jakieś pewne informacje odnośnie tych szkiełek
... a może się nie pojawią. Zobaczymy.
Jeśli potwierdzi się nowe 70-200 ciekawe jak bardzo spadnie cena starego szkiełka i dlaczemu tak niewiele.
nie spadnie. szkielko spadnie z oferty. po miesiacu nie bedzie sladu. i dalej bedziesz musial swinie skarbone napychac mamona az starcze na wersje N :D
Idź precz oprawco bez sumienia :-P (oczywiście nie mam tu najmniejszego zamiaru obrazić tym zwrotem, a jak ktoś ogląda Edków to bedzie wiedział skąd to - pisze tak asekuracyjnie na wszelki wypadek ;)) Już były wizje - cena spadnie gdzieś do 4k i jakoś dziwnym trafem może świnia sie kiedyś napcha i zwymiotuje kasa na szkiełko :D a tu scenariusz który nawet mi przez myśl nie przeszedł.
Marcin_gda
04-09-2008, 14:06
Nie sądzę, aby wersja N 70-200 była droższa.
Pamięta ktoś ceny 80-200 AF-S w Polsce? Ponad 7kzł.
Albo poprzedników 24-70 i 14-24 (28-70 i 17-35)? Ponad 6kzł. A to było tak niedawno...
Jeżeli zobią taki postęp jak 28-70 => 24-70 to pewnie dla 85-ki będę musiał system znowu zmienić :???:
KrzysztofS
04-09-2008, 15:35
jakies przecieki odnosnie cen?
za nikonrumors.com i ich źródła
wg żródła wszystkie beda zaprezentowane na targach Photokina 2008
Oczywiście nie mam pretensji do Autora posta, ale do esencji samych informacji. Szlag mnie trafia jak widzę odświeżanie dobrych, względnie nowych szkieł, podczas gdy reszta zakresu leży i kwiczy. Gdzie 35/1.4, 24/1.4, (50/1.2, 85/1.2)? Może najpierw w tym dogonić Canona, a potem sobie ulepszać ile wlezie... ?
ja wiem, że inny gwint, inne mocowanie u Nikona niż u Canona, ale może wreszcie za to by się wzięli.
Normalnie się zeźliłem...
;-)
Ja coś czuję, ze jeśli faktycznie będzie następca 70-200 to obecny model niespecjalnie wiele potanieje. Używane można dostać za niewiele więcej niż 4tys i pewnie koło tej ceny dalej będą chodzić.
Ja bym się za jakieś porządne 70-200/4 nie obraził...
Może najpierw w tym dogonić Canona, a potem sobie ulepszać ile wlezie... ? I tak Nikon "dokopał" Canonowi w body, niestety nie wszystko naraz :). Fajnie byłoby mieć taką ofertę szkieł jak canonierzy.
Przydała by się seria szkieł nie tylko dla profi ze światłem 2.8 ale i dla amatorów z 4 ;] o tyle canon mi sie podoba, ale tylko tyle ;] żebym nie bluźnił na Nikona.
Wszyscy lamentują i domagają sie tego światła 4. A ja sie pytam czy jak dam jednemu czy drugiemu takie szkła to zrobi lepsze zdjęcia? Czy dzięki temu światłu zmieni sie treść i historia zdjęcia? Po co wam to światło 4? Chcesz jaśniej to kup sobie tamrona albo sigme 2.8 które to i tak pewnie będą tańsze niż 4.0 nikkora.
Najlepiej jest zrzucić całą winę na sprzęt...
a skad lepsze zdjecia... kolejny powod do marudzenia ze mydli na 4... :)
Ale zawsze lepsze są do 3,5-5,6 ;], nie twierdze że szkło z 4 ulepszy zdjęcia ale wg mnie mi by pomogło, chociaż by stałe światło. Ale to już jest ogólna lista życzeń o szkła do nikona. Z resztą to tak samo jak piszą ludzie o stałkach AS-F i co lepsze zdjęcia nagle będą? Czy ja wiem czy tak u canona myli na pełnej dziurze 4 :]
Z resztą to tak samo jak piszą ludzie o stałkach AS-F i co lepsze zdjęcia nagle będą?
Mogą być lepsze, bo jest większa możliwość kontroli GO (jak rozumiem mówimy o jasnych stałkach f1.4), lepsza plastyka, a co za tym idzie większa możliwość kreacji artystycznej. Kto jak to wykorzysta jego sprawa, ale możliwości daje właśnie szkło.
Natomiast co do obiektywów ze stałym światłem f4... wiadomo, że kto robi gnioty, to mu nic nie pomoże nawet 1dsMKIII, jednak czemu taka osoba ma nie mieć możliwości ich kupna? Myślę, że warto dążyć do jak najszerszej oferty produktowej Nikona, tak byśmy mieli wybór.