Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : filtr polaryzacyjny - proszę o radę

marfi
03-09-2008, 12:08
Witam,

Wiem że powtarzam temat po raz setny (może tysięczny), i przepraszam zirytowanych tym użytkowników, jestem jednak baaaardzo początkującą amatorką, i nie znam sie na rzeczy na tyle, by to co mogłam znaleźć na wszelkich przegrzebanych forach pomogło rozwiać moje wątpliwości.
Chciałam prosić was o radę na temat jaki filtr mam kupić do Nikona D40x z obiektywem kitowym 18-55. Nie chodzi mi o firmę (bo raczej zdecydowana jestem na marumi...) Tylko jaki rozmiar tergo filtra? Ktoś mi podpowiedziła że do tego obiektywu pasuje 52 mm - miał rację???

Oczywiscie wszelkie inne uwagi także mile widziane.

Z góry dzięuje za pomoc.

hallucinogen
03-09-2008, 12:20
tak, 52 mm to wlasciwa podopowiedz.

core
03-09-2008, 12:23
pamiętaj że stosowanie filtru polaryzacyjnego z tym szkłem będzie utrudnione bo on obraca "ryjkiem" przy ostrzeniu ;)

Karolski
03-09-2008, 12:44
pamiętaj że stosowanie filtru polaryzacyjnego z tym szkłem będzie utrudnione bo on obraca "ryjkiem" przy ostrzeniu ;)

eee tam, nie ma co dramatyzowac. :) Najpierw ostrzysz, potem krecisz filtrem i jest ok :)

core
03-09-2008, 12:53
eee tam, nie ma co dramatyzowac. :) Najpierw ostrzysz, potem krecisz filtrem i jest ok :)

wiem, dlatego napisałem utrudnione a nie niemożliwe ;) ale przyznasz że IF ułatwia sprawę ;)

Karolski
03-09-2008, 12:55
wiem, dlatego napisałem utrudnione a nie niemożliwe ;) ale przyznasz że IF ułatwia sprawę ;)

no ba, pewnie, ze ulatwia. Ale to IF trzeba jeszcze miec! ;)

marfi
03-09-2008, 15:11
no i klops! sprawdziłam źródło i nie ma marumi :(
jest tylko hoya - myślicie ze można kupić? Jakie plusy / minusy?
CZy szukać za wszelką cenę marumi albo B+W ?

wilk325
03-09-2008, 15:27
Polara poleciłbym Ci B+W, a znajdziesz go u Hesji w imfoto. UV używam hoya HMC Super, ale polarów tylko B+W MRC.

b707
03-09-2008, 15:31
no i klops! sprawdziłam źródło i nie ma marumi :(
jest tylko hoya - myślicie ze można kupić? Jakie plusy / minusy?
CZy szukać za wszelką cenę marumi albo B+W ?

A tutaj patrzyłeś? ;)
http://www.raysfoto.pl/About.aspx?pageId=1/0
pzdr

marfi
03-09-2008, 15:44
:) może powinnam była od razu napisać - nie jestem obecnie w Polsce, a bardzo zależy mi żeby zdobyć ten filtr do piątku 12 września. Dlatego wszelkie źródła w Polsce odpadają :/

Fazzi86
04-09-2008, 08:41
Ja z tym szkłem używam polara Hoya HMC i nie jest źle. Fakt że czyści się gorzej od marumi i mam wrażenie ze trochę gorzej jest wykonany, ale sama polaryzacja jest taka sama ;) Do tego szkła bym nie dopłacał do B+W i brał Hoyę.

Dark
04-09-2008, 09:35
Możesz też kupić filtr o większej średnicy a do tego dokupić jakiś pierścień redukcyjny, np z 67 na 52mm. W ten sposób możesz jednym filtrem obsłużyć kilka obiektywów, które mogą mieć większą średnicę gwintu na filtry.
np. taka:
http://allegro.pl/item429945601_redukcja_filtrowa_52_67_mm_faktura_v at.html
Niestety nie wiem jak będzie z winietowaniem.

Oczywiście optymalny byłby filtr 77mm, ale to już kupa kasy.

Polecam jednak Marumi, korzystam od kilku miesięcy i daje fantastyczne rezultaty.

Karolski
04-09-2008, 10:18
Niestety nie wiem jak będzie z winietowaniem.

Na moj stan wiedzy, jezeli srednica filtra jest wieksza niz srednica obiektywu, czyli np. masz szklo ze srednica 52mm i mocujesz filtr 62mm poprzez redukcje, winietowania zupelnie nie powinno byc - wrecz odwrotnie.

Ale oczywiscie moge sie mylic. :)

Dark
04-09-2008, 12:25
Na moj stan wiedzy, jezeli srednica filtra jest wieksza niz srednica obiektywu, czyli np. masz szklo ze srednica 52mm i mocujesz filtr 62mm poprzez redukcje, winietowania zupelnie nie powinno byc - wrecz odwrotnie.

Ale oczywiscie moge sie mylic. :)

Tak, ale czasem przy szerokim kącie jeśli filtr (lub przejściówka) jest dość "gruby" może się coś pojawiać. Ja mam problem z szarą połówką na 17mm w Tamronie, ale tu akurat w kadr włazi mi holder.