Zobacz pełną wersję : Sigma 70-300/4-5.6 czy TAMRON 70-300 LD Di ?
witam, mam nikona d40x i planuje zakup szkla o zakresie ogniskowych 70-300, i bylem prawie zdecydowany na sigme, ale ostatnio na allegro znalazlem tramrona o podobnych ogniskowych. Porszę o porade, jeżeli ktoś miał do czynienia z tymi obiektywami i moze i pomoc w dokonaniu wyboru to prosze o pomoc.
Sigma występuje w dwóch wersjach - zwykłej i APO. Zwykła jest bardzo zbliżona osiągami do Tamrona - nie wiem, czy są znaczące różnice, natomiast Sigma w wersji APO jest znacznie lepsza optycznie od Sigmy nie-APO i od Tamrona. Radzę dozbierać trochę pieniędzy i kupić Sigmę APO, oczywiście w wersji z wbudowanym motorem, żeby z D40 działał AF.
Do wyboru masz jeszcze długiego kita.
I wielokrotnie wspominane na forum N70-300VR;)
N70-300VR to troche za wysoka polka cenowa jak dla mnie...a kity jak narazie wole sobie odpuscic (mam kita 18-55).
Przy wyborze bralem pod uwage wlasnie sigme z APO, ale nie jestem znawca i wole sie zapytac Was
Nikkor 70-300VR kosztuje 2x tyle co Sigma APO, niestety. "ftd" zapewne miał na myśli "długiego kita", tzn. Nikkora 55-200 albo 55-200VR - podobno niezłe optycznie i w cenie bardziej przystępnej niż N 70-300VR. Nie tak długie jak Sigma, ale za to masz SWM zamiast głośnego silnika Sigmy, i VR w przypadku wersji VR.
55-200 VR całkiem przyzwoite, zwłaszcza przy tej cenie, którą ma.
70-300 sigmy bez APO :) jest zdecydowanie gorsza optycznie od analogicznego Tamrona (ta sigma była najgorszym TELE jakie miałem).
Tamron 70-300 w porównaniu do Sigmy 70-300 APO optycznie do ogniskowej 200 jest zbliżony, mechanicznie gorszy (celność AF, prędkość).
Osobiście bardzo podobał mi się 55-200VR (leciutki i całkiem przyzwoity optycznie), Sigma z APO to również dobry obiektyw, ale obydwa bym zamienił za Nikkora 70-210/4
I jeśli trafi się w podobnej cenie powyższy Nikkor, warto brać ;)
Oczywiście to tylko moje subiektywne odczucia ;)
czyli widze ze tramron odpada w przedbiegach. a czy nikkor 70-210 bedzie wspolpracowal z moim body ? a tego co patrzylem to nie najnowszy obiektyw..co do N55-200VR to mam troche niechec do kitow, pozatym sigma ma pierscien do regulacji ostrosci, co do mnie bardziej przemawia niz rozwiazanie z kita gdzie trzeba paluchami w obiektywie dlubac..
Niestety 70-210/4 potrzebuje "śrubokręta" w body (nie wiem, czy d40x go ma?)
Ale jest to ładny kawałek szkła, prawie jak 80-200 ;)
Najlepiej przejść się do jakiegoś sklepu, gdzie mają powyższe obiektywy i sprawdzić samemu, co koledze dobrze leży ;)
Bo testy i opinie już pewnie znasz ;)
Ja ze swego doświadczenia powiem tylko tyle, 55-200 VR zły nie jest :) ale i do ideału mu daleko :)