Zobacz pełną wersję : światło 2,8 czy 3,5-5,6
Szakall1
02-09-2008, 19:03
Proszę o wyjaśnienie najlepiej na przykładach jaka jest różnica między szkłami z światłem 2.8 a np. 3.5-5.6 ?
Wiem że obiektywy z f2.8 są lepsze, ale czy jest AŻ tak wielka różnica ,między tymi szkłami ?
Zacznij np. od tego.
http://www.optyczne.pl/index.php?slownik=85
Większy otwór przysłony da Ci możliwość uzyskania mniejszej GO oraz skrócenia czasu otwarcia migawki, co przydaje się w sporcie oraz wszędzie tam gdzie brakuje światła.
Jasniejszy obiektyw zbiera wiecej swiatla, co pozwala skrocic czas naswietlania potrzebny np do zamrozenia ruchu, wykonania nieporuszonego zdjecia lub obnizenia wartosci ISO. Dla przykladu: Ogniskowa 50mm, ISO 200, f/5.6, czas naswietlania 1/20 sec. W tych samych warunkach obnizenie przyslony do 2.8 pozwoli na osiagniecie czasu 1/80 sec. Im jasniejszy obiektyw w tym ciemniejszych miejscach mozesz robic zdjacia bez lampy. W skrocie. Ponadto obiektywy ze stalym swiatlem sa z reguly lepsze optycznie - ostrzejsze, solidniejsze itd.
Ponadto poczytaj sobie w necie o:
- EV
- Glebi ostrosci
- Przyslonie
im mniejsze f tym mniejsza GO więc ja najczęściej korzystam z większych przysłon. Szkła f/3.5-5.6 pozycjonowane są jako amatorskie ale od pro ze stałym f/4 dzielą je tylko dwie przysłony. Najlepiej jak sprawdzisz w praktyce czy korzystasz i czy niezbędne są ci bardzo jasne szkła od 3.5.