PDA

Zobacz pełną wersję : prośba - pomoc przy wyborze pamięci do coolpix 3200

tygrys_8
04-06-2006, 16:31
Hej,
Zamierzam dokupić pamięci do mojego aparatu Nikon Coolpix 3200. Dotychczas używałam kart Kingston 512MB "zwykłych". Niestety aparat czasem długo myśli przy zapisywaniu zdjęć, szczególnie przy zdjęciach z lampą błyskową. Właśnie dlatego zastanawiam się nad kartami szybszymi. Zainteresowały mnie karty: Kingston SD 1GB ELITE PRO lub Kingston SECURE DIGITAL SD/1GB-U ULTIMATE ( x 133 ) - najlepiej ta.

Nie mogę nigdzie znaleźć informacji dlatego proszę o pomoc - czy w/w karty będą działać w aparacie Nikon coolpix 3200 oraz czy zastosowanie kart szybszych pomoże i przyspieszy zapis robionych zdjęć.

Magda

Valdek_Tychy
04-06-2006, 16:50
A nie lepiej zaopatrzyć się w Sandiska II Extreme ? dużo pewniejsze od kingstonów

tygrys_8
04-06-2006, 16:58
A nie lepiej zaopatrzyć się w Sandiska II Extreme ? dużo pewniejsze od kingstonów

Zdążyłam już dużo poczytać na temat pamięci i wiem że sandisk jest lepszy (jest nawet polecany przez Nikona) ale dla mnie niestety za drogi - ok. 220 zł a kingston Ultimate ok. 125 zł - a prędkości: zapis 20MB/s, odczyt 23MB/s - dlatego proszę o opinie czy jest to w miarę dobry wybór czy są jakieś problemy z tą kartą.

Natrafiłam również na opinie że karty Ultimate są w rzeczywistości wolniejsze nawet od Elite Pro i są z nimi problemy - proszę o opinie czy to prawda.

jacob85
04-06-2006, 21:51
To już Ci Magdo odpowiadam. Możesz sobie kupić szybką kartę nawet x150, tylko po co ? W Nikonie 3200 problemem jest zbyt długie ładowanie się lampy, a karta pamięci nic do tego nie ma :) Mam ten aparacik, od kolegów miałem pożyczone szybkie karty i było tak samo jak z moją poczciwą Toshibą 512mb. Kupienie karty x150 nie pomoże Ci, będzie działała TAK SAMO jak zwykły Kingston. Taki to już jest nikonik 3200 :) Polecam wizytę w najbliższym sklepie z art. foto, włóz do nikona szybką gigówkę, zrób 10 zdjęc z lampą i będzie po kłopocie, sama się przekonasz. pozdrawiam

tygrys_8
04-06-2006, 21:57
jacob85 dzięki za radę. Najlepiej będzie jak zrobię tak jak radzisz (o ile oczywiście w salonie się zgodzą).