PDA

Zobacz pełną wersję : Ślub

Berry
02-09-2008, 11:12
Witam
W sobote fotografuję pierwsze w swoim życiu wesele, nie robię tego dla pieniędzy, a przyznam że chętnie się w tym sprawdzę :)
Sprzęt:
D80 + 2 aku
T 28-75 2.8
S 50-150 2.8
SB-800 8 akumulatorów eneloop
i zezwolenie jest :)
Pytania:
Kościół
1) kiedy można fotografować, a kiedy nie powinno się tego robić
2) gdzie nie wchodzić (żeby mnie ksiądz nie zjadł)
3) jak sprawdza stoi z lampą błyskową w Kościele, ile można błyskać żeby księciunio sie nie zdenerwował
4) jakie iso do D80, mysle że iso 800 to już extremum, co wy o tym sądzicie
5) ciekawe momenty no fotografię i pomysły na ujęcia

Dom, impreza,plener
Myślę że tutaj już nie bęzie problemu, ale jesli macie jakieś ciekawe uwagi lub pomysły na fajne ujecia, będę wdzięczny jak coś podpowiecie:)

Ogólnie:
Ile zdjęć robicie dom/Kościół/impreza/plener

to jak narazie wszystko:)

nadgob
02-09-2008, 11:47
ad.1) najlepiej wtedy kiedy ksiądz nie patrzy (podczas czytania na przykład), dobrym zwyczajem jest że na kazaniu siedzi się spokojnie na miejscu i nie biega z aparatem.
ad2) zza ołtarz
ad3) jak ksiądz zabroni to ani raz, bo Cię z ambony o to poprosi a wtedy ciężko jest odmówić, jak nie zabroni to byle nie w oczy:)
ad4) w zależniści od warunków jak najmniej
ad5) pooglądaj galerię innych

to jak narazie wszystko :)

elanek
02-09-2008, 11:51
sprzęt masz dobry - reszta na wątkach starych na tym forum

wacki4
02-09-2008, 11:52
1. odłóż aparat na podniesienie. reszta - zalezy od księdza.
2,3. - podejdz do ksiedza, powiedz kim jestes, czy ma jakies uwagi co do ciebie czy czegos sobie nie zyczy etc. i wtedy bedziesz mógłbyć pewien.
4. nie znam d80 - ale mysle ze 400-800 to max.
5. poogladaj galerie fotografów slubnych... to zobaczysz co ci sie podoba i co fajnego mozna zrobić ;)

ogólnie - zrobić dużo zeby było co wybrać - szczególnie ze to twój debiut ;) ja stosuje metode koło 1000-1500 [to tez zalezy co sie dzieje, jak sie bawią ;) ] a potem z tego sie odrzuca co słabe i wybiera te lepsze ;)

a dodam jeszcze - nie wal centralnie lampą, odbijaj światło od czego sie da i uważaj na zafarb ;)

dareknik
02-09-2008, 22:00
Pierwsze trzy pytania mnie dziwią, przecież Masz zezwolenie, Byłeś na kursie, coś tam pewnie Ksiądz mówił na ten temat.
4) rozsądnie to ISO650,
5) wpisz hasło w wyszukiwarce: ślubne zdjęcia, gwarantuje że Pasterka Cię zastanie przy ich oglądaniu.

pastrana
02-09-2008, 22:23
To ja sie podepnę bo mam podobną sytuację czyli pierwszy slub teraz w sobotę.
Do jakiej rozdzielczości min. mogę kadrować zdjecia jezeli pózniej bedę je wywoływał do formatu 10x15?

Misiek85
02-09-2008, 22:40
ja np drukuje u Ostrowskiego w Krakowie i dla 10x15 wymagają 1217x1807 - wtedy masz pewność że nić nie utnie ale możliwe że ta wartość w różnych labach może być odrobinę inna, co do zdjęć i uwag to uwierz mi że nikt Ci tego dobrze nie wytłumaczy na sucho - to jakby ktoś Ci tłumaczył co masz robić z dziewczyną :P przede wszystkim zachowaj spokój - masz 45-60 minut więc coś fajnego wykombinujesz, ja za pierwszym razem byłem wystraszony na maxa a potem człowiek już jest coraz bardziej cwany :)

downunder
02-09-2008, 23:33
(..,)i zezwolenie jest (...) :)
Skoro piszesz, że zezwolenie jest, to znaczy, że kurs odbyłeś, więc po co tu pytać co i kiedy?
Przed ślubem zawsze "melduję" się u księdza i pytam czy ma jakieś dodatkowe wskazówki poza tymi, które usłyszałem na kursie.
Poza jednym wyjątkiem, działa to bardzo pozytywnie.
Jedynie proboszcz w Chmielnie, nie pozwala ruszyć się z wyznaczonego przez niego kafelka (pod groźbą wyrzucenia z kościoła), a w trakcie "ślubowania" upomina fotografa i kamerzystę by się zbiliżyli do pary młodej. :lol:

Berry
03-09-2008, 10:38
Witam
Dzięki za pomoc Panowie!
Co do kursu, nie zdajesz sobie sprawy przyjacielu jak niektóre kursy są prowadzone(i więcej nic na ten temat nie będę mówił...), dlatego wole posłuchać praktyki niż gościa który burcy coś pod nosem.
Też rzuciłem palenie więc mnie nie drażnij :D

fotoGRAFIK
03-09-2008, 10:44
Dodam tylko że księża nie są aż tak cięci na fotografów jak to sie przyjęło uważać. Jeżeli sie nie lata po kościele jak głupi, nie odstawia szopy tak że wszyscy ludzie się patrzą co się dzieje to na prawdę sporadycznie są problemy...

Co do iso - lepiej włączyć wyższe i mieć odrazu dobrze naświetlone foty niż na niższym niedoświetlić

Berry
03-09-2008, 11:09
Już mnie kilka osób nastraszyło księdzem, na początku trochę to przeżywałem...ale jak to przemyślałem, to aż tak źle chyba nie może być.

Dość istotne pytanie, ubiór:
-garniak(sztywno)
-czy eleganckie buciki, jeans, koszula(bez krawata, bo nie lubię) + ewentualnie do kościoła jeszcze marynarka i heja?(wygodnie)

elanek
03-09-2008, 11:22
Dość istotne pytanie, ubiór:
-garniak(sztywno)
-czy eleganckie buciki, jeans, koszula(bez krawata, bo nie lubię) + ewentualnie do kościoła jeszcze marynarka i heja?(wygodnie)
Nie jaskrawo, najlepiej na ciemno, jak jasna koszula to marynarka musi być, krawat nie musi.

root21
14-10-2008, 09:33
mam takie pytanie, gdzie można zrobić taki kurs? Ile to trwa? Ile kosztuje? I czy trzeba spełniać jakieś specjalne wymagania? Pytam, bo znajomi poprosili mnie o reportaż ze ślubu, a okazuje się, że przydałoby się to pozwolenie na pstrykanie w kościele, a zostały tylko 2 miesiące :/

waleszczka
16-10-2008, 19:12
Witam,
jakiś czas temu czytałam na tym forum wypowiedź, że małe, drewniane kościoły są najtrudniejsze do fotografowania. Czy to faktycznie prawda czy wystarczy dobry sprzęt? Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam

dareknik
17-10-2008, 16:41
Fotografuje stare drewniane kościoły i cerkwie (szlak architektury drewnianej). Wszystkie są bardzo małe, ciemne i słabo oświetlone. Nie we wszystkich byłem w środku, bo większość jest zamknięta. Ale miałem kilka przypadków gdzie były otwarte i była msza o 18.00. Teraz jeżdżę tylko w okolicach godz. 18.00. Na zewnątrz są piękne, ale w środku super.
Wracając do tematu to polecałbym ze sprzętu coś z zakresu 10-20mm z f/2.8 lub jakąś sigmę 20/1.8 lub N 35/2. Pamiętam że nie schodziłem z ISO poniżej 500. W 90% robiłem zdjęcia Tokiną 11-16/2.8 i z czasami 1/20-1/40s.
Czy są trudne do fotografowania, pewnie tak, bo czasami od ściany kościoła do ołtarza jest 4 może 5 kroków i ciasnota . Ale nie ma problemu z WB bo ściany są drewniane, ciemne, brązowe czasami czarne.

prz3mo
17-10-2008, 17:57
Co do momentów, w których można fotografować... to większość księży gdy pytałem odpowiadała, że można fotografować praktycznie cały czas. Aczkolwiek podczas podniesienia i tak nie pstrykam.

waleszczka
19-10-2008, 18:14
Fotografuje stare drewniane kościoły i cerkwie (szlak architektury drewnianej). Wszystkie są bardzo małe, ciemne i słabo oświetlone. Nie we wszystkich byłem w środku, bo większość jest zamknięta. Ale miałem kilka przypadków gdzie były otwarte i była msza o 18.00. Teraz jeżdżę tylko w okolicach godz. 18.00. Na zewnątrz są piękne, ale w środku super.
Wracając do tematu to polecałbym ze sprzętu coś z zakresu 10-20mm z f/2.8 lub jakąś sigmę 20/1.8 lub N 35/2. Pamiętam że nie schodziłem z ISO poniżej 500. W 90% robiłem zdjęcia Tokiną 11-16/2.8 i z czasami 1/20-1/40s.
Czy są trudne do fotografowania, pewnie tak, bo czasami od ściany kościoła do ołtarza jest 4 może 5 kroków i ciasnota . Ale nie ma problemu z WB bo ściany są drewniane, ciemne, brązowe czasami czarne.

Napisz proszę, czy sprzęt, który mam wystarczy do focenia małego, drewnianego kościoła?

Polsar74
19-10-2008, 18:32
mam takie pytanie, gdzie można zrobić taki kurs? Ile to trwa? Ile kosztuje? I czy trzeba spełniać jakieś specjalne wymagania? Pytam, bo znajomi poprosili mnie o reportaż ze ślubu, a okazuje się, że przydałoby się to pozwolenie na pstrykanie w kościele, a zostały tylko 2 miesiące :/

Zajrzyj TUTAJ (http://www.adiec.czest.niedziela.pl/wiadomosci/?id=223)

pzdrw

Paweł

dareknik
25-10-2008, 10:30
WALESZCZKA, jest dobrze, ale przydałoby się coś z zakresu zooma 10-20mm z f2.8 lub Sigma 20/24mm z f1.8.