PDA

Zobacz pełną wersję : D80 - pułapka ostrości a blokada ekspozycji

rupert
01-09-2008, 23:33
Witam,
W moim D80 często lubię skorzystać zarówno z blokady ekspozycji jak i z "pułapki ostrości". Problem w tym, że obie akcje wykorzystują przycisk AE-L/AF-L, a ja chciałbym mieć obie funkcje "na wierzchu", bez konieczności grzebania w menu za każdym razem i zmieniania funkcjonalności przycisku. Czy istnieje taka opcja w ogóle? Samemu jakoś nie potrafię wykombinować jak to zrobić :(

core
01-09-2008, 23:48
możesz ustawić blokowanie ekspozycji i ostrości jednocześnie lub samej ekspozycji pod przyciskiem AE-L/AF-L i samej ostrości na spuście, przeważnie to wystarcza ;)

rupert
02-09-2008, 00:00
Właśnie idea jest taka, by mieć oddzieloną blokadę ekspozycji od ostrości. Do tej pory miałem tak, jak mówisz - blokadę ekspozycji na AE-L/AF-L, tylko tutaj właśnie nadciąga kwestia, o której pisałem - pułapki ostrości już nie będę miał "na wierzchu".

core
02-09-2008, 00:15
to ustaw sobie samą blokadę ekspozycji na AE-L/AF-L a blokadę ostrości na spuście, nie bardzo wiem co chcesz osiągnąć dodatkowym przyciskiem skoro spust blokuje ostrość ?

Majek
02-09-2008, 00:17
Jak to nie? Przecież, jak to nazywasz, "pułapkę ostrości" masz zawsze na wierzchu pod spustem. Łapiesz ostrość i trzymając wciśnięty do połowy spust przekadrowujesz sobie. Warunek - autofokus ustawiony na w tryb AF-S.

b707
02-09-2008, 00:20
Pułapka ostrosci... a to nie chodzi o to ze jak ustawiamy sobie ostrość poprzez MF i trzymamy wcisniety spust to aparat zrobi fote dopiero wtedy jak coś wejdzie w zasieg ostrosci na wybranym punkcie AF?
pzdr

core
02-09-2008, 00:23
myślę że warto zacząć od przeglądnięcia instrukcji obsługi ;)

Majek
02-09-2008, 00:23
Erm... Ale to po co przycisk wtedy? To działa zawsze. Dla przykładu - celuje w coś, na czym AF nie może się zaczepić. Wciskam spust do końca, kropeczka mi miga, migawka nie klapie. Przesuwam aparat na coś, na czym da się złapać ostrość, to coś wchodzi w punkt AF (spust ciągle wduszony do końca), ostrość się blokuje, pstryk. No chyba, że się nie rozumiemy. To ja już nie wiem, o co chodzi...

rupert
02-09-2008, 00:35
Przez pułapkę ostrości nie rozumiem bynajmniej żadnego blokowania, a raczej to, o czym mówi b707, czyli proceder opisany np. tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=246073
W skrócie: ustawiamy ostrość, a raczej nieostrość na danej odległości, naciskamy spust i czekamy. Zdjęcie zrobi się samo wtedy, gdy pojawi się coś ostrego w punkcie focusa ;) Także Majek nie o to mi chodzi.

Radek_1
02-09-2008, 23:51
Ten aparat nie ma takiej funkcji...

b707
03-09-2008, 13:21
Ten apart ma taką funkcje... Tylko trzeba trzymac wcisinety cały czas spust, ustawic MF i do przycisku AE-L przypisac AF-ON... Poprostu mimo wcisganego spustu aparat zrobi fote dobier jak cos wejdzie w ostrość...

Zreszta na tym forum o tym przeczytałem;P i wybróbowałem..
pzdr

rupert
03-09-2008, 13:48
No tak, ten aparat ma taką funkcję, korzystam z niej nawet, o czym nadmieniłem na samym początku.
A czy ktoś potrafi mi odpowiedzieć na zadane pytanie? ;)

b707
03-09-2008, 14:02
IMHO nie jedyne co Ci pozotsaje to ryba A/S + kompensacja ekspozycji lub tryb M...

gosiabi
04-05-2010, 15:50
witam!
mam pytanie odnośnie autofokusa w D80, chodzi mi o jego prędkość, robię zdjęcia na weselach, chrztach i innych takich uroczystościach, a w zasadzie dopiero zaczynam ;-) zauważyłam,że autofocus trochę wolno działa, czasem nie może złapać ostrości tak szybko, by móc złapać najważniejszy moment :-( zarówno na automatycznym trybie autofokusa jak i tym do obiektów poruszających się. może ktoś wie od czego zależy prędkość autofokusa? od karty, matrycy?

postregiment
04-05-2010, 16:02
no sporo zależeć będzie na pewno od szkła również. Poza tym zdjecia ślubne często robione są w trudnych warunkach - ciemny kościół, "dyskotekowe" oświetlenie na weselu, więc na pewno AF będzie inaczej zachowywał się w takich warunkach :)

BobbyBronco
04-05-2010, 16:16
szybkość i celność AF zależy przede wszystkim od układu elektronicznego, jaki w korpusie go obsługuje i od silnika szkła, jakie jest podpięte. Karta i matryca nie mają nic do gadania, rzecz rozchodzi się o silnik AF i ilość/jakość punktów łapiących ostrość. no i o to, w jakim punkcie ostrzysz, kontrastowe krawędzie szybciej łapia ostrość, podczas gdy jednolite ciemne powierzchnie to idealne pole do zgubienia się układu AF (:

gosiabi
05-05-2010, 17:35
dzięki za odpowiedź :-) ja robię na obiektywie tamron, dostałam w zestawie z aparatem razem. Może mieliście jakieś doświadczenia z tym obiektywem? może to trochę jego wina?

*Mag.
06-05-2010, 11:02
Na pewno jego wina, Tamrony słyną z "szybkości" AF. W słabym świetle potrafi nie załapać, chociaż nie wiem jak z szerokimi kątami bo ja uzywam tele. W nocy ciężko cos z niego ustrzelić. Podaj wartość ogniskowych i oznaczenie obiektywu. Taka blaszka lub nadruk z cyframi i literkami. Np 18-200, 17-70 F 4.5-5.6

gosiabi
14-05-2010, 19:04
robię na tamronie - dane w opisie:-)