PDA

Zobacz pełną wersję : [ Pozostałe ] Księżyc bez zaćmienia

nim
01-09-2008, 22:27
Zatem tradycyjnie znowu napiszę, że umieszczam na forum zdjęcie po raz pierwszy* ....
*to zdjęcie po raz pierwszy

Jak patrzę na wysoki poziom prac koleżanek i kolegów pomyślałem sobie, że dla równowagi należało by zamieścić coś marnego.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://medo.pl/foto/ksiezyc.jpg)

Życzę dużo światła

nim
04-09-2008, 00:06
Chyba kopara wszystkim opada bo spodziewają się księżyca a tu takie coś. To ja może zajmę się składaniem z tych zapałek co mi zostały np. pałacu kultury w skali 1:150.

anchel
04-09-2008, 10:41
Opadła opadła. Dla mnie bardzo pomysłowe i fajne zdjęcie. Ja bym tylko całkiem schował to drugie błyszczące z ciemności oko bo jakoś burzy kompozycję i odwraca wzrok.

.piksel
04-09-2008, 10:45
Bardzo fajne, świetny pomysł. I te bloki z wielkiej płyty... :)

sonsiad
05-09-2008, 08:01
podoba się! tylko ta ręka jakoś mi nie pasuje...

arturborzecki
05-09-2008, 12:52
fajny pomysl! tez bym przyciemnił to oko ale co tam, jest super!

puchbeary
05-09-2008, 13:00
Ooo... opadła jak nic. Dobre bardzo dobre. Zgadzam się co do drugiego oka. Co do ręki to może jedynie bym ukrył dłoń. Ale i tak jest świetne.

kabal
05-09-2008, 13:34
Świetny pomysł - realizacja zresztą też. Zastanowiłbym się jedynie nad: usunięciem tego oka, usunięciem szyi (założeniem czegoś z wysokim kołnierzem lub "popsuciem") to pozwoli bardziej zaokrąglić twarz oraz nad tą ręką. I spróbowałbym z okiem skierowanym ku miastu. Ale generalnie to tylko tak marudzę ;-)

nim
05-09-2008, 14:55
bardziej zaokrąglić twarz
Z roku na rok sama mi się coraz bardziej zaokrągla. :-)

Dzięki za cenne opinie.

elanek
05-09-2008, 15:00
bardzo dobry pomysł

pasza
05-09-2008, 17:49
Marku,

Dobrze, że Jacek vek Klekot wyniósł się do niebieskich bo w czarnych barwach widzę Twój PR gdyby ta produkcja trafiła w jego ręcę ;)

A na serio to praca zachwyciła mnie i wszystkich, którym ją pokazałem :) Bravo!

Burkinafaso
05-09-2008, 20:17
Pomysła miałeś rewelacyjnego. Realizacja też mi się podoba - nawet dla tego błysku w lewym oku można sensowną teorię dorobić. Świetne!

telly
13-09-2008, 01:18
dla równowagi należało by zamieścić coś marnego.

Istotą tego zdjęcia, czy też tej składanki, jest przeciwne oświetlenie. Koncepcja, choć nie nowa, to jednak ciekawa. Trochę Ci nie wyszło z twarzą (np. oko po ciemniejszej stronie). Ale to by jeszcze uszło. Tylko po co tak napompowałeś twarz? Po co zrobiłeś tego balona?

Piszesz: "NIM zrobisz zdjęcie znajdź w NIM temat". Ja nie wiem, jaki jest temat tego zdjęcia. (Tytuł też nie wyjaśnia)

nim
13-09-2008, 11:29
Dzięki telly za krytykę, spieszę z odpowiedziami na pytania.

Za oko dostało mi się już nie raz. No i po to jest to forum i wolność słowa, żeby autorzy ramek dostawali cięgi za takie szczegóły. Szczegóły, które rażą, o których nawet nie pomyśleli przy wstawianiu zdjęcia.
Co do balona to oczywiście robiłem go po to, żeby chociaż trochę upodobnić się do księżyca. Słowo daję, ponieważ całość jest bardziej żartem niż poważnym przedsięwzięciem żadna inna mina by mi nie pasowała.

To z co mam w stopce traktuję bardziej koncepcyjnie, bo diabelsko ułatwia robienie fotek. Q pamięci, żeby przed kliknieciem zastanowić się co chcesz pokazać w ramce, co powinno być wyróżnione, w jaki sposób, jak na temat zwrócić uwagę. Dla wyjaśnienia w powyższej fotce na temat łapie się moja głowa w całości i ta dziwna makieta. Cała reszta tematem zdjęcia nie jest i nie powinna rzucać się w oczy (istnieje tylko jako tło, otoczenie).

gryson
26-09-2008, 16:56
świetny pomysł :)

bombel
26-09-2008, 17:25
Nim, dostajesz ode mnie za to zdjęcie WIELKIEGO PLUSA.

Warto widzieć tu takie rodzynki... Czy dałoby się zrobić to zdjęcie lepiej technicznie? Pewnie tak, ale ten obrazek, taki właśnie - jest przykładem, że nie technikalia są najważniejsze. Przy takich obrazkach jestem skłonny przyznać, że nie wszystko musi być pięknie naświetlone - bo obrazek jest cenny i interesujący sam w sobie.

Prawdę mówiąc śmieszą mnie uwagi przy każdym źle zrobionym zdjęciu - że nei musi być doskonałe technicznie... Racja, takie obrazki jak te powyżej nie muszą. Są świetne bez technicznej doskonałości.

Z tym, że muszą być tak dobre, jak to.

jm
26-09-2008, 17:31
O jest bombel!:)
Zdjęcie - klasa sama w sobie! Na technikaliach się nie znam ale.... jako produkt finalny bardzo mnie zaciekawia ta praca.

janoo
26-09-2008, 18:05
pierwszy raz widzę księżyc z wyłupiastymi kraterami ;)

dobra robota!

Sowulus12
26-09-2008, 18:12
Niesamowity pomysł, niesamowity ;) Gratuluję, super!!!

nim
27-09-2008, 21:15
Jak się kiedyś dorobię lampek to i technikę podkręcę, mam nadzieję. Dzięki za oceny. Miło jest dostawać plusy :-).