Zobacz pełną wersję : Czy włamano mi się do komputera?
Stefek Burczymucha
01-09-2008, 20:31
Mam mała zagwozdke. Niedawno wrociłem do domu z urlopu. Podczas mojej nieobecnosci domem opiekowały się "zaufane osoby". Problem w tym, że zostawiłem w domu swój prywatny komputer. (Zaznaczę, że komputer był specjalnie schowany a dla "gości" przeznaczony był inny sprzet). A teraz do rzeczy... Wchodze w raporty programu Kaspersky - raportuje mi, ze w dniu kiedy mnie nie bylo na komputerze uruchomila się automatyczna aktualizacja programu. Poniewaz moje haslo do windows jest proste jak budowa cepa pytanie brzmi: czy ktoś mógł mi się włamać na komputer? A druga rzecz - czy Kaspersky może działać (np. w tle) przed uruchomieniem windows - czyli czy zaczyna dzialac przed zalogowowaniem sie? Jezeli tak jest to moge sie domyslac, ze "koles" natknal sie na haslo i dal za wygrana. Jezeli jednak programy - w tym Kaspersky zaczyna dzialac dopiero po zalogowaniu tzn, ze "koles" zlamal haslo a tym samym ze zalezalo na tym aby je obejsc = mogl skopiowac dane z dysku. Co radzicie?
Pozdrawiam
Jeżeli ten komputer to laptop, to mój HP potrafił się czasem włączyć, więc jest to realne. Kaspersky aktualizował się wtedy bez zalogowania. Jeśli to blaszak, to raczej marne szanse, chyba, że wyłączyłeś go nie poprzez zamknij system, a przez wstrzymanie/hibernację. Sprawdź jeszcze kalendarz i zegar - może ma jakąś obsuwę. Zajrzyj jeszcze w Panel Sterowania>Narzędzia administracyjne>Podgląd zdarzeń - jeśli ktoś próbował się zalogować, będzie ślad w logach.
Stefek Burczymucha
01-09-2008, 21:02
Dzięki fIlek. Co nieco sprawdzilem Twoja metoda. Moj komputer to laptop ale o ile moze i by sie sam wlaczyl to watpie aby sie sam wylaczyl, a stan baterii nie byl na wyczerpaniu. Jak mozesz podopowiedz mi jakich i gdzie szukac tych logow. Znalazlem kilka wpisow, ktore potwierdzaja Kasperskego ale nadal nie wiem czy dana osoba sie zalogowala czy nie.
Jeśli to XP to zajrzyj do pliku SchedLgU.Txt w katalogu Windows. Nie wiem czy Wiście jest tak samo...
Czy zapisuje również uruchomienia komputera bez zalogowania do Windowsa? Nie wiem, ale możesz to łatwo sprawdzić doświadczalnie...
Stefek Burczymucha
02-09-2008, 13:48
Wielkie dzieki odie83. Sprawdzilem - w Viscie jest tak samo jak w XP. Wychodzi na to ze "koles" chcial przez kilka minut obejsc haslo ale ze mu sie nie udalo dal sobie spokoj. Jeszcze raz dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam