Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-70, problem z AF i gwarancja
Witam, zakupilem uzywanego Nikkora jak w temacie, niestety po zrobieniu nim ok 1k fotek AF padl w nim.
Obiektyw niby byl zakupiony w styczniu 2008. Dostalem go w naprawde bardzo dobrym stanie pod koniec lipca.
Nistety poprzedni wlascicel nie posiadal paragonu (oddal go z body d80) dostalem tylko "gwarancje nikona miedzynarodowa"
Przy probie ostrzenia szkielko szaleje krecac w lewo i prawo soczewka wydajac przy tym delikatny pisk. moze tak krecic nim nawet 30-40 razy poczym nie lapie ostrosci. czasem tez po paru probach zlapie.
I tu mam pytanie co sie moglo spykolic, co bylo przyczyna, czy ktos sie spotkal z tym?
Oraz czy jest wogole jakakolwiek szansa aby cos podzialac z gwarancja nie posiadajac paragonu?
A moze ktos zna przyblizone koszty naprawy tego ustrojstwa?
Pozdrawiam i z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc.
Bez paragonu to na 99,9% nie naprawią Ci go na gwarancji bo niby skąd mają wiedzieć kiedy obiektyw był kupiony.
Szkoda, że nie wziąłeś choćby kserokopii paragonu/faktury od sprzedającego - jesli by to nie wystarczyło w serwisie (wiem, że kręcą nosem na kserokopie) to mógłbyś dostać jakiś dowód zakupu ze sklepu lub potwierdzenie autentyczności.
a jakbym skolowal inny paragon? tzn pozyczyl od kogos? bo przeciez na paragonie nie ma wybitych nr seryjnych ani nic w tym stylu....
a jakbym skolowal inny paragon? tzn pozyczyl od kogos? bo przeciez na paragonie nie ma wybitych nr seryjnych ani nic w tym stylu....
Wprawdzie to małe oszustwo, ale może przejdzie choć musiałbyś mieć gwarancję PL lub rachunek z zagranicznego sklepu.
Ambrosious
26-09-2008, 16:11
Może już dawno jest po sprawie...? (26 września), ale: zaciekawiło mnie czy z innymi obiektywami aparat ostrzy prawidłowo?
Podobny efekt miałem gdy jakieś zanieczyszczenie "zasłaniało" jeden z czujników AF. Wtedy dobrze ostrzył innymi.
Jeśli jednak bardziej podejrzewasz obiektyw to obejrzyj styki elektryczne...
Przy probie ostrzenia szkielko szaleje krecac w lewo i prawo soczewka wydajac przy tym delikatny pisk. moze tak krecic nim nawet 30-40 razy poczym nie lapie ostrosci. czasem tez po paru probach zlapie.
I tu mam pytanie co sie moglo spykolic, co bylo przyczyna, czy ktos sie spotkal z tym?
Najprawdopodobniej silniczek AF.
a nic nie podzialalem w temacie.... praca praca i brak czasu na cokolwiek
tak, z innymi szkielkami jest wszystko wporzadku.
Panowie,
w serwisie na Czapskich (krakow) powiedziano mi, ze tylko i wylacznie serwis nikon - czujnik AF do wymiany
Kojarzy moze ktos ile takie cosik bedzie kosztowalo?
albo gdzie w Kr mozna takie cos zrobic? (chociaz skoro na Czapskich nic nie zdzialali to chyba nikt w Kr nie poradzi...)
Za wszelkie wskazowki z gory dziekuje!
Marek KA
27-01-2009, 12:53
Wiesz miałem podobne objawy w moim 28-70 3.5-4,5, ale co dziwne problem występował tylko przy ogniskowej 50 mm w pozostałych przypadkach było ok. Dałem do moim zdaniem dobrego i chyba jedynego w Szczecinie serwisanta obierktywów i naprawił za "jedyne" lekko ponad 100 zł. Okazało się że chodziło o jakieś znaczniki w obiektywie, których nie widział aparat, a nie o czujnik, w każdym razie naprawił.
krispike
21-08-2009, 14:23
Ja mam podobne objawy w tym samym obiektywie co edwardo, który założył temat.
Mój obiektyw nagle podczas robinia zdjęć na długim czasie naświetlania w dość trudnych warunkach oświetleniowych, zaczął głośniej pracować a AF nie potrafił dokonać pomiaru ostrości. Próbowałem na początek zmieniać ustawienia AF. Zapiąłem obiektyw do innego body …. i nic.
W dzień przy pełnym słońcu jak się okazało też obiektyw nie może ustawić ostrości. Za którymś razem udaje się, ale trwa to zbyt długo i w trakcie ustawiania o. towarzyszą pewne zgrzyty i piski.
W końcu po przeczytaniu kilku postów tego typu wziąłem się za przeczyszczenie styk, ale i to nie przyniosło oczekiwanych rezultatów.
Obiektyw oddałem do punktu napraw sprzętu fotograficznego. Diagnoza experta: uszkodzony silnik AF., oddać do Nikon Polska Postępu.
No i chyba tak postąpię …. :
Tylko ciekaw ile za takie coś skasują mnie, skoro sama diagnoza dolegliwości to wg. ich cennika 30 zł + ok. 20 zł. koszty przesyłki.
Jeśli ktoś z Was miał podobny problem i poradził sobie z nim, czy samodzielnie czy z pomocą serwisu, proszę podzielić się swymi spostrzeżeniami.
Wyslij do Nikon UK, Nikon DE, bedzie taniej i szybciej.
krispike
21-08-2009, 14:37
Wyslij do Nikon UK, Nikon DE, bedzie taniej i szybciej.
Że też sam nie wpadłem na to ....
Jak coś to mi przetłumaczysz