PDA

Zobacz pełną wersję : negatyw vs. pozytyw

Karolski
01-09-2008, 13:32
Witam,

Poczytalem sobie watki o negatywach i slajdach, kazdy chwali "swoje", ale...
Czy mozna w ogole rozumowac w kategoriach wyzszosci slajdu nad negatywem (badz odwrotnie) ? Jezeli tak, to jakie argumenty przemawiaja za jednym badz drugim rozwiazaniem?

Rzecz prosta: korzystam z Realii 100 jako (na dobra sprawe) filmu uniwersalnego: i portret, i krajobraz. Czy w ogole warto zawracac sobie glowe slajdami?

Wybaczcie za prowokacyjne pytania, ale... chodzi przeciez o dyskusje ;)

pozdrawiam,

gALL
01-09-2008, 13:38
Reala daje nijakie kolory na krajobrazach, ma obnizony kontrast i swietnie sprawdza sie (jak ktos lubi, bo ja jej nie trawie) w portrecie.

Zrob rolke Provi 100 i porownaj sam z Reala. Dla mnie fotografia kolorowa C-41 stracila wogole sens przy cyfrze i uwazam, ze nie ma co sobie glowy zawracac negatywami kolorowymi.

Negatyw ma jedna zalete nad slajdem - latwiej sie skanuje, bo ma mniejsza gestosc.

Karolski
01-09-2008, 13:59
Reala daje nijakie kolory na krajobrazach, ma obnizony kontrast i swietnie sprawdza sie (jak ktos lubi, bo ja jej nie trawie) w portrecie.

Nijakie kolory?
http://flickr.com/photos/karolski/2602781643/sizes/l/in/set-72157605762438570/
http://flickr.com/photos/karolski/2602779041/sizes/l/in/set-72157605762438570/

Oczywiscie zdjecia z filtrem polaryzacyjnym.

Zrob rolke Provi 100 i porownaj sam z Reala. Dla mnie fotografia kolorowa C-41 stracila wogole sens przy cyfrze i uwazam, ze nie ma co sobie glowy zawracac negatywami kolorowymi.

Provi 100? Ludzie polecaja chyba wszystko:
Kodak Elite 100
Ektachrome E100VS
velvia
Provia 100

Gdzie najlepszy stosunek cena/jakosc i zeby nie zrazic sie do slajdow generalnie?
W ogole, to jak to cenowo wychodzi w porownaniu z negatywami? (zakup, wywolanie, skan)

Negatyw ma jedna zalete nad slajdem - latwiej sie skanuje, bo ma mniejsza gestosc.

To mizernie... moze jeszcze cena. Wydaje mi sie, ze negatywy sa tansze.

gALL
01-09-2008, 14:35
Nijakie te kolory, wyprana zielen. Sceny sie zmiescily, bo Reala ma obnizony kontrast. Nie lubie takich mdlych kolorkow w krajobrazie. Poza tym ogladanie zdjec w necie aby oceniac czegos wyzszosc to bez sensu, wszystko jest po niezlej obrobce w PSie (tylko mi nie mow, ze skanujesz bez korekt, bo takie cos nie istnieje).

Kup jeden slajd i sam sie przekonaj ile roboty za Ciebie wykonywal lab (poprawa naswietlania, korekcja kolorow).

Negatywy sa tansze ALE nie zrobisz pokazu z piwem przed znajomymi.

Karolski
01-09-2008, 14:46
Nijakie te kolory, wyprana zielen. Sceny sie zmiescily, bo Reala ma obnizony kontrast. Nie lubie takich mdlych kolorkow w krajobrazie. Poza tym ogladanie zdjec w necie aby oceniac czegos wyzszosc to bez sensu, wszystko jest po niezlej obrobce w PSie (tylko mi nie mow, ze skanujesz bez korekt, bo takie cos nie istnieje).

Zdjecia, do ktorych linki zamiescilem powyzej nie przechodzily zadnej obrobki w PS czy czyms podobnym. Jezeli chodzi o skan, na moja prosbe lab nie robi zadnych kortekt. Jezeli cos jest przeswietlone, badz niedoswietlone - takie dostaje. A sam proces skanowania? Ciezko mi sie wypowiadac, bo nie stoje na laborantem. :] Wierze natomiast, ze moja prosba zostala uwzgledniona.

Fakt, pokazywac skany negatywow na necie ma sie nijak do rzeczywistej odbitki na papierze... ALE moge Ci zagwarantowac, ze odbitki sa w 99% identyczne do tych skanow (rowniez z prosba o niewykonywanie zadnych korekcji)

Kup jeden slajd i sam sie przekonaj ile roboty za Ciebie wykonywal lab (poprawa naswietlania, korekcja kolorow).

Ktory?

ok.... ;)

rmgdansk
01-09-2008, 14:59
polecam albo velvię 100 (uwaga - nie 100F !) , albo provię 400.

MikeP
01-09-2008, 17:42
sam stalem przed wyborem materialu do sredniego formatu na wyjazd w lecie do norwegii. Odwiedzilem kilka forum, m.in. photo.net - kopalnie wiedzy dla kazdego, poszperalem na stronach ludzi, ktorych zdjecia mi sie podobaja i popytalem czego uzywaja.

Wybralem velvie 50 i provie 100. Przywiozlem super zdjecia i nie narzekam wcale i nie zamierzam zmieniac. Sam wypracuj swoj zestaw. W sieci kazdy poleci ci to czego sam uzywa albo co lubi. Nie znajdziesz w sieci jednej rady...

Karolski
01-09-2008, 17:57
sam stalem przed wyborem materialu do sredniego formatu na wyjazd w lecie do norwegii. Odwiedzilem kilka forum, m.in. photo.net - kopalnie wiedzy dla kazdego, poszperalem na stronach ludzi, ktorych zdjecia mi sie podobaja i popytalem czego uzywaja.

Wybralem velvie 50 i provie 100. Przywiozlem super zdjecia i nie narzekam wcale i nie zamierzam zmieniac. Sam wypracuj swoj zestaw. W sieci kazdy poleci ci to czego sam uzywa albo co lubi. Nie znajdziesz w sieci jednej rady...

MikeP, od nikogo nie oczekuje, ze da mi Jedynie Slusza Rade. :) Chodzi raczej o punkt wyjscia - czy w ogole "wchodzic w to", czego mozna oczekiwac, jak zaczac, o czym pamietac itd. Dostalem info: sprawdz Velvie, Provie i jeszcze Kodaka E1000VS. I to wlasnie chodzi. :) Doczytalem jeszcze, ze slajdy lubia byc poprawnie naswietlone. I tak mozemy zaczac...

MikeP
01-09-2008, 18:03
warto w to wchodzic. gdzies w archiwum pokazywalem slajdy z norwegii (jedynie te gorsza czesc, na reszte nie mam czasu) jak znajdziesz to pomysl ze to skany z ustawieniami auto - velvia i provia. Jak Ci sie spodobaja to pewnie wyprobujesz sam. Moim zdaniem warto...

anwas
01-09-2008, 20:43

Niby dlaczego???Tniesz negatyw na klatki,pakujesz w ramki i rzucasz na ścianę.Opad szczęki murowany...

MikeP
01-09-2008, 20:47
No, no w ogole to pokz skanowania przy piwie - to dopiero rozrywka :)

rmgdansk
01-09-2008, 21:55
jeśli chodzi o velvię - to z ostatniej lektury przed-wyjazdowej stanowczo odradzam wersję F - dużo mniej kontrastowa i nasycona, taki ... bledzioch:) wiem, pisałem, że bez F, ale tak dla pewności drugi raz:)

Karolski
03-09-2008, 13:48
jeśli chodzi o velvię - to z ostatniej lektury przed-wyjazdowej stanowczo odradzam wersję F - dużo mniej kontrastowa i nasycona, taki ... bledzioch:) wiem, pisałem, że bez F, ale tak dla pewności drugi raz:)

ok, to wezme na "weekend za miasto":
Velvie bez F ;)
Provie
E1000VS

i zobaczymy co z tego bedzie :)
thx

Fenek
03-09-2008, 15:20
Jeżeli Velvia 100F jest mało kontrastowa i nasycona to ja już się boję oczoje*nych kolorów, jakie bym z "nie-F" uzyskał. Dla mnie F-ka to granica dobrego smaku jeśli chodzi o nasycenie. No ale pewnie są sceny gdzie jeszcze większe nasycenie jest potrzebne...

Karolski
03-09-2008, 16:21
Ok. Poszedlem do najblizszego Profi-Labu. Zwykle tam wywoluje negatywy i robie odbitki. Ale do rzeczy...

Velvia 100 F/bez F - ponad 48 PLN
Provia 400 - podobnie
E1000VS - w ogole nie bylo.

W porownaniu do Realii za 34zl to ceny mnie troche oslabily.... 5 dych za rolke dla amatora, ktory zrobi moze z jedno zdjecie dobre na 36 mozliwych?! Uh.... :(

MikeP
03-09-2008, 16:24
Czytam te watek i widze, ze rekami i nogami bronisz sie przed slajdami... Wiec po co w ogole sie w to pakujesz?

http://www.fotograf-sklep.pl/index.php?cPath=2_5

Jakie 40 czy 50 zl?

Karolski
03-09-2008, 16:36
Czytam te watek i widze, ze rekami i nogami bronisz sie przed slajdami... Wiec po co w ogole sie w to pakujesz?

http://www.fotograf-sklep.pl/index.php?cPath=2_5

Jakie 40 czy 50 zl?

Ok. To teraz jak chlopu na miedzy: skad taka roznica?! Ja rozumiem marza, rozumiem, ze marka, ze sklep, ze to, ze tamto... ale 100% roznicy w cenie?! I czemu do tej pory kupowalem tak drogo?! :???:

Fenek
03-09-2008, 16:43
Bo w takich profi-labach mało kto kupuje te slajdy więc i cena jest wywindowana. Kupuj w ofercie wysyłkowej, z reguły nie zapłacisz za rolkę więcej jak 20kilka zł.

galu44
03-09-2008, 16:46
są sklepy i sklepy. akurat profi-lab należy do jednych z najdroższych na rynku... wg mnie sztucznie jadą na dawnej marce, teraz to juz nie to samo co kiedyś - jedyny profesjonalny lab w mieście.

czy aparat foto kupujesz w salonie Nikona? w życiu!

Karolski
03-09-2008, 17:05
No widzicie Panowie... czlowiek glupi sie rodzi i glupi umiera....
Kupilem Provia 100F oraz Ektachrome 100VS. Dam znac, co z tego bedzie. :)

Widzisz MikeP, nie jest tak zle ze mna - kupilem, bede probowal. :)

pozdrawiam!

mpwt
03-09-2008, 17:05
Jakby nie patrzeć, nie znam chyba droższego sklepu z materiałami foto niż Profilab. Dodatkowo biorąc pod uwagę, że podnoszą ciągle ceny a jakość spada radziłbym omijać szerokim łukiem to miejsce.

Mi1980
03-09-2008, 17:07
Mówicie o Profilabie przy Placu Mirowskim?

Karolski
03-09-2008, 17:09
si.

Mi1980
03-09-2008, 17:14
Zepsuła się tam podobno "maszyna" do odbitek analogowych, więc zaproponowano mi zrobienie odbitek z Delty na papierze kolorowym, podobno "można się pomylić", tak bardzo przypominają odbitki czarno-białe. Dostałem zdjęcia w jakimś brunatnym zafarbie, gorsze niż cz-b z cyfry....

rmgdansk
03-09-2008, 17:25
Jeżeli Velvia 100F jest mało kontrastowa i nasycona to ja już się boję oczoje*nych kolorów, jakie bym z "nie-F" uzyskał. Dla mnie F-ka to granica dobrego smaku jeśli chodzi o nasycenie. No ale pewnie są sceny gdzie jeszcze większe nasycenie jest potrzebne...

dla mnie w velvii chodzi właśnie o to, co dobrze wyraził jakiś fotografik - pejzażysta, którego imienia nie pomnę: velvię kocham za to, że sprawia, że krajobrazy wyglądają lepiej niż w rzeczywistości. To saturacja to znak rozpocznawczy velvii...:)

rabijki
03-09-2008, 17:36
krajobraz na dobrej fotografii zawsze wylada lepiej niz w rzeczywistosci. jesli tak nie jest to byl to dupa nie fotograf. to jak z kreceniem filmow. prawie nigdy operator nie chce miec dobrze naeksponowanego materialu tylko tak jak sobie wymyslil. cos takiego jak poprawne zdjecie tez nie istnieje albo wrecz wszystkie sa poprawne za wyjatkiem odpadow:-)

co do velvii, fanem nigdy nie bylem ale nie ze wzgledu na nasycenie a raczej na odwzorowanie. po prostu jakos bardziej podobal mi sie kodak vivid.

zostalo mi zreszta do dzis - podkrecam mocno saturacje w cnx2 i tyle. sa tacy ktorym sie podoba. sa tacy ktorym nie. przeciez na tym polega robienie czegokolwiek. wszystkich nie zadowole.

wciaz jednak uwazam ze dia zaczynaja sie od sredniego formatu. maly obrazek dzis jest troche bez sensu.

olo

Karolski
03-09-2008, 17:38
Zepsuła się tam podobno "maszyna" do odbitek analogowych, więc zaproponowano mi zrobienie odbitek z Delty na papierze kolorowym, podobno "można się pomylić", tak bardzo przypominają odbitki czarno-białe. Dostałem zdjęcia w jakimś brunatnym zafarbie, gorsze niż cz-b z cyfry....

heh, wspolczuje. Moze warto bylo poczekac, az ta machine naprawia...?
Ja nie mialem poki co (odpukac) negatywnych wrazen dot. ich pracy - w przeciwienstwie do fotolabu przy ONZ (popsuli mi pare negatywow) - ale ich ceny oslabiaja (ot chocby ww. ceny diapozytywow).

mpwt
03-09-2008, 18:15
Mówicie o Profilabie przy Placu Mirowskim?

Tak naprawdę to tyczy się to wszystkich Profilabów w Warszawie.

MikeP
03-09-2008, 18:54
Widzisz MikeP, nie jest tak zle ze mna - kupilem, bede probowal. :)

pozdrawiam!

No i bardzo dobrze !!!

Pozdrawiam

dvkoc
04-09-2008, 00:40
Slajdy sa rzeczywiscie super jesli chodzi o kolory odwzorowanie w cieniach itp. Ja najbardziej lubie velvie 100 i E100VS za jego cieplo. Tyle, ze materialem wyjsciowym slajdu jest obraz wyswietlony na scianie. Odbitka na papierze nawet najlepszym i czy ten slajd skanowany jest na imaconie czy na czyms innym to i tak wypada blado w porownaniu do wysiwetlenia na dobrym rzutniku. Wedlug mnie jesli chce sie robic odbitki papierowe to szkoda bawic sie w slajdy.

Floyd Rose
04-09-2008, 01:48
Mi1980 to mogłes poprosić żeby zrobili ci odbitki czarno-białe na powiększalniku, pewnie drogo by wyszlo ale mial byś na tradycyjnym papierze (RC), natomiast wyszło by taniej niż na (FB).
A tak przy okazji ile kosztyje wywolanie slajdu?.

Jestem ciekaw czy przy pomocy cyfry i programu graficznego można wyciągnąc takie kolory jak u Webba:
http://www.magnumphotos.com/Archive/c.aspx?VP=Mod_ViewBoxInsertion.ViewBoxInsertion_VP age&RP=XSpecific_MAG.Stories_VPage&CT=AlbumsOfAlbum&SP=Album&IT=AlbumStories2&R=2K7O3R1VTSV3
Steve McCurry:
http://www.magnumphotos.com/Archive/C.aspx?VP=Mod_ViewBoxInsertion.ViewBoxInsertion_VP age&R=2K7O3R1PTS4B&RP=Mod_ViewBox.ViewBoxThumb_VPage&CT=Album&SP=Album
David Alan Harvey:
http://www.magnumphotos.com/Archive/c.aspx?VP=Mod_ViewBoxInsertion.ViewBoxInsertion_VP age&RP=XSpecific_MAG.Stories_VPage&CT=AlbumsOfAlbum&SP=Album&IT=AlbumStories2&R=2K7O3R13Z1OG

Karolski
04-09-2008, 08:45

W profilabie kolo 23 PLN AFAIR.

galu44
04-09-2008, 09:21
w Rossmanie 6,95. polecam :)

mpwt
04-09-2008, 13:05
W profilabie kolo 23 PLN AFAIR.

Chyba parę lat temu. Dzisiaj za rolkę slajdu jest to chyba kwota około 30 zł. I nie zdziwić się jak wróci porysowany (mi na Dzikiej porysowali).

Obecnie wywołuję w Rossmanie (nota bene obsługuje to firma CeWe Color) za niecałe 7 zł albo z ramkami za (chyba) 14 zł. Ceny są na ich stronie.

rmgdansk
04-09-2008, 13:22
a nie boicie się dawać do Rossmana? czy ktoś z Was ma jakieś negatywne doświadczenia z nimi?

galu44
04-09-2008, 16:16
mam, ale jak dałem do ramkowania. Rossman to jest to samo co fotojoker, tylko 2 złote tańszy. raz mi zaplamili czyms białym, jakby gołąb narobił. ale ogólnie jest bardzo ok, niesamowicie tanio i dośc szybko, jak na robione nie-na-miejscu (w 3 dni nieraz się wyrobią).

każdy zakład może ci porysować albo zgubić film, to zawsze jest ryzyko....
jeżeli chodzi o c-41, to w Auchan Modlińska robią za 3,49 :) na testy, zabawy otworkowe itp. super sprawa.

Mi1980
04-09-2008, 20:51
Mi1980 to mogłes poprosić żeby zrobili ci odbitki czarno-białe na powiększalniku, pewnie drogo by wyszlo ale mial byś na tradycyjnym papierze (RC), natomiast wyszło by taniej niż na (FB).

Baardzo drogo. W czarno-białych odbitka (jedna) z powiększalnika 3,60 PLN.

Karolski
04-09-2008, 21:43
Galu, to co? W rosmanie tylko wywolujesz slajdy bez ramkowania? :)

mpwt
04-09-2008, 23:12
a nie boicie się dawać do Rossmana? czy ktoś z Was ma jakieś negatywne doświadczenia z nimi?

Ja ramkuję, ten 1mm mogę przeboleć ;) Ale jak mówiłem, Rossman woła w CeWe Color więc nie widzę powodu do obaw. Ja już od ponad roku tam wołam i na razie 0 problemów.

galu44
05-09-2008, 09:04
Galu, to co? W rosmanie tylko wywolujesz slajdy bez ramkowania? :)

wiem, dla niektórych może to brzmieć dziwnie... ale właśnie tak robię. potem kupuje sobie ramki w sklepie (http://www.afv.pl/index.php?S=wysz.php&SZUKAJ=1644) i samodzielnie ramkuję. trochę jest zabawy...

boserwolf
05-09-2008, 18:34
Witam
Ale przecież samodzielne ramkowanie slajdów to jedna z przyjemności fotografowania na slajdach:) Tez wywołuje w Rossmanie (CeWe Color) i choć coraz częsciej zdarza im sie porysować slajdy to i tak jest lepiej niż w "profilabie" gdzie kilka razy wywoływałem.
Pozdrawiam

galu44
05-09-2008, 20:31
znowu czegoś nie rozumiem... samemu ramkować i porysować?? docinasz je piłą tarczową, czy gilotyną do glazury :D
ja mam fajny system, po zaramkowaniu "paru sztuk" doszedłem już do pewnej rutyny ;)

boserwolf
05-09-2008, 21:17
:):):)
Napisałem ze zdarza "im" się porysować a nie "mi" :) Sam nie mam z tym problemu, docinam nożyczkami i tez jestem już wprawiony:)

galu44
08-09-2008, 09:19
no tak, takie czytanie ze "zrozumieniem" się jakoś nazywa :)

Adams
08-09-2008, 10:04
Witam
Ale przecież samodzielne ramkowanie slajdów to jedna z przyjemności fotografowania na slajdach:) Tez wywołuje w Rossmanie (CeWe Color) i choć coraz częsciej zdarza im sie porysować slajdy to i tak jest lepiej niż w "profilabie" gdzie kilka razy wywoływałem.
Pozdrawiam

U mnie jak to czesto bywa ryse zrobili na najwazniejszych klatka, pozostale przyszly ok. Od tamtego czasu sam zaczalem wolam.

Rycerz
08-09-2008, 21:40
no i poczytaj sobie ten wielki wątek tutaj zadałem pół roku temu podobne pytania http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=53045 dziś robie wyłącznie na slajdach i żałuje że wogóle dotykałem negatywy kiedys...szkoda czasu i pieniędzy...już lepiej kupic cyfrowy aparat niż pchac sie w negatywy!