Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki polecacie wybrać format zdjęć do galerii internetowej?

Stefek Burczymucha
31-08-2008, 21:54
Pytanie jak w tytule: jaki polecacie format zdjęc do wlasnej - prywatnej galerii w internecie. Moje pytanie wzięło się z tego, iż ostatnio pewna firma bez mojej zgody wykorzystala moje zdjęcia do swoich celow marketingowych. Dotąd publikowałem zdjęcia w formacie 1024 x... aby jeżeli ktos chce mógł je sobie wlasciwie obejrzeć. Niestety okazuje się, ze ten format jest wystarczajaco dobry do wydruków??!! Z drugiej strony z powodu jakis tam osób, ktore nie przestrzegają tego co mam na stronie napisane (All photos on this website are copyrighted ©) mam zmuszać innych, a takze siebie aby zamieszczac mniejsze zdjęcia? Jaka jest Wasza rada?
Pozdrawiam
PS
Mam nadzieje ze watku nie powtarzam - szukalem na forum ale nic podobnego nie znalazlem.

bahuone
31-08-2008, 22:29
hmm moze podpisuj swoje zdjecia np w photoshopie zrob "znak wodny" i po sprawie tylko ustawiaj go tak aby nie dalo sie tego tak latwo skorygowac. taka moja propozycja

Stefek Burczymucha
01-09-2008, 00:21
Myslalem o tym ale to jednak szpeci zdjecie - moje subiektywne zdanie. Wiem, ze Photoshop ma jeszcze funkcje umieszczania specjalnych znakow wodnych, ktorych praktycznie nie widac - (Digimarc ImageBridge). Problem w tym, ze jako osoba ktora nie zarabia na zdjeciach ich zakupu jest dla mnie zbyt wysoki.

Vanti
01-09-2008, 10:00
Ja osobiście używam maksymalnej rozdziałki 800x600 (dla zdjęć w poziomie - w pionie będzie na odwrót ;) - moim zdaniem jest to wystarczająca rozdzielczość do pokazywania zdjęć w internetowej galerii.

bahuone
01-09-2008, 20:02
mozesz uzyc opcji nakladka wiec tekst bedzie przezroczysty wystarczy maly podpis, cos za cos przynajmnie nie bedzie ktos wykorzysytwal twoich prac