Zobacz pełną wersję : JAKI TANI OBIEKTYW DO PORTRETU
esioletz
04-06-2006, 09:30
JAKI NIEDROGI OBIEKTYW DO PORTRETU JEST GODNY POLECENIA? CO MYśLICIE O SIGMIE 50/2,8?
70-300G, ładnie 'miękko' rysuje ;-)
Kurde... ilez razy mozna pisac o tym samym.
Pare watkow wczesniej byl identyczny post.
A swoja droga to nijak 50/1.8 nie jest portretowka. To obiektyw standardowy i tyle.
Do us..nej śmierci :D
A poza tym, jakbys napisał te 'XXX/fX.X' byłoby mniej uderzeń w klawiaturę .. i na to liczą pewnie pytający ;-)
Pare watkow wczesniej byl identyczny post.
A swoja droga to nijak 50/1.8 nie jest portretowka. To obiektyw standardowy i tyle.
w cyfrze ogniskowa jest juz bardziej ku temu zachecajaca.
a skoro autor tematu pyta o S 50 to wnioskuje ze
o portretowke do cyfry chodzi ... ?
edit: literówka
esioletz,
Najtansza portretowka Nikona to manual seria E 100mm 2,8
koszt okolo 250zloty
esioletz
04-06-2006, 10:28
Właśnie o to chodzi czy 50mm x 1,5 da mi dobre efekty przy takiej ogniskowej, jeśli mogę za 400-500 kupić 75 to zastanawiam się czy jest sens dopłacąć np do 85mm. Jeszcze jedno - czy obiektywy bez DX robią ostre fotki na cyfraku, tj. D70s?
[ Dodano: Nie 04 Cze, 2006 ]
a czy w serii E mam pomiar światła zastanaego?
zielin, esioletz, czy do Was kiedyś dotrze, że niezależnie do jakiego body dokręcicie obiektyw to OGNISKOWA TEGO OBIEKTYWU BĘDZIE ZAWSZE TAKA SAMA. :evil: Ogniskowa to cecha obiektywu, a crop to cecha body (dokładniej - wielkości klatki filmu lub matrycy). Crop oznacza wycinek kadru - jeśli matryca jest mniejsza niż FF to na zdjęciu też będzie widoczny mniejszy obszar, jak po kadrowaniu w PSie, ale do ogniskowej to się nijak nie ma.
50/1.8 z tego co wiem zniekształceń nie robi, więc nie bedzie z tym problemów, a po cropie jest "75mm", wiec na modelke też nie trzeba będzie wchodzić.
50/1.8 z tego co wiem zniekształceń nie robi, więc nie bedzie z tym problemów, a po cropie jest "75mm", wiec na modelke też nie trzeba będzie wchodzić.
I rozmycie tła, po wuju fest. (czytaj bokeh do bani)
50/1.8 ma bokeh do bani? Nie miałem styczności ze szkłem tym jeszcze niestety...
mam 50/1.4 i jest bardzo fajna do portretu.. oczywiscie do takiego z kawałkiem sylwetki (popiersie itd..) do samej twarzy mam 85/1.8 i wiem za co sie dopłaca :)
Faktycznie, wole bokeh tamrona 28-75 i 50/1,8 nawet po cropie troche mi krotkie.. wiec juz nie mam :P
50 to 50 i ani grama wiecej, i nijak to porter a standard!
Do portretu to 85-135 mm a nie jakas 50.
Mam jeszcze 100/2.8 z serii do sprzedania i nie za 250 a za 200 zl.
gALL tak teoretycznie, to masz racje 50=50, a praktycznie to mniej. bo w portrecie liczy sie odległośc od modela tez. więc jak sie ma crop to sie jest dalej by objąc taki sam kadr. i to jest decydujące. 75 mm to troche mało, lepsza jest oczywiście 85/1.8 po cropie jak 120 mm, najlepszy wybór.
przy okazji - jaki obiektyw do portretu na forum temat wałkowany xxx razy. esioletz poszukaj, tu jest wyszukiwarka.
esioletz,
W seri E tak jak z kazdym manualem AIS nie bedzie pomiaru swiatla z D50. trzeba bedzie zwracac uwage na histogram! 100mm po cropie da 150 wiec portret w sam raz (jesli nawet nie za wiele), a jesli kolega nasz ma za 200zl to chyba cena jest uczciwa!
Dodam tylko ze seria E, czyli economic, ce****e sie zastosowaniem wielu elementow z tworzyf sztucznych. Te obiektywy nie sa tak pancerne jak Nikkory, jednak na szczescie soczewki sa szklane! To najtansza alternatywa, posrod obiektywow Nikosia.
Taaa histogram z zielonego kanalu wiele mu nie powie. Nie mam juz tego Nikona z Serii E 100/1.8
Jesli tani to tylko Soligor/Phoenix/Vivitar 100/3.5 ! Sliczny bokeh. Jedyny minus, to ze wykonanie plastikowe i glosny przy autofocusie (nie polecam do kosciola czy na koncert)
Jednak na plener lub do studia, do portretu w sam. Cena na allegro widzialem chyba max 300zl.
I nie sluchaj porad, ze 50tka jest dobra do portretu. Nie jest! Chyba ze chcesz miec w tle zamiast rozmytych blikow, pięciokąty paskudne.