Zobacz pełną wersję : ISO 100 w D300 ?
Jak to w końcu jest z ISO 100 w tym aparacie?Chodzi mi oczywiście o jakość zdjęć bo według optyczne.pl są przepalone.Paru internautów na innych forach również o tym pisało.Gdzie w internecie można znaleźć niemodyfikowane przez Capture NX zdjęcia z tej puszki zrobione przy ISO 100?Wiem,że zaraz mnie zbełtacie z błotem za tak głupkowate pytanie ale mam zamiar kupić coś w tej cenie i poprostu nie chcę wywalić kasiory na drogi bubel.
Co chcesz tym aparatem robić??? bo akurat brak iso 100 mi nie przeszkadza. Ale na pewno go nie ma w d300 a programowo obniżone nie działa rewelacyjnie, brak szczegółów w światłach. Jeśli zależy ci głównie na wysokich iso to dobrze wybrałeś w tej cenie oczywiście ;) jeśli na niskich nie szumiących to weź 5D canona, mimo tylu nowości nikona ta piątka robi nadal świetne foty, np. do krajobrazu rewelacja, no i nie będę poruszał już tematu oddawania kolorów skóry ;) przez 5d i np. d300 ;)
Ja widziałem przykłady przepalonych zdjęć na iso 200, 400 i nawet 800. A ostatnio przepaliłem 1600.... Jaki z tego wniosek? No chyba żaden.
"brak szczegółów w światłach"... no jak sie przepali swiatła to chyba w każdym aparacie nie będzie tam szczegółów...
No bo to ISO100 w D300 działa mniej więcej tak: ustawiasz ISO100, dobierasz parametry ekspozycji jak dla ISO100, a body i tak robi zdjęcie na ISO200 i później programowo jakoś to usiłuje korygować. Jeśli dosuniesz histogram do prawej, czyli naświetlisz prawidłowo, jak należy dla ISO100, to zdjęcie musi być przepalone o około 1EV. Body coś z tego próbuje wyciągnąć, ale ideału nie będzie, bo być nie może - brak danych. Jak to ISO100 doświetlisz troszkę mniej, to będzie lepiej, a jak to "troszkę mniej" będzie wynosiło około -1EV, to wyjdzie całkiem dobrze, czyli tak samo jak prawidłoweo naświetlone zdjęcie na ISO200. Tylko po co wtedy ustawiać ISO100, jak można od razu i bez kombinacji ustawić ISO200.
No bo to ISO100 w D300 działa mniej więcej tak: ustawiasz ISO100, dobierasz parametry ekspozycji jak dla ISO100, a body i tak robi zdjęcie na ISO200 i później programowo jakoś to usiłuje korygować. Jeśli dosuniesz histogram do prawej, czyli naświetlisz prawidłowo, jak należy dla ISO100, to zdjęcie musi być przepalone o około 1EV. Body coś z tego próbuje wyciągnąć, ale ideału nie będzie, bo być nie może - brak danych. Jak to ISO100 doświetlisz troszkę mniej, to będzie lepiej, a jak to "troszkę mniej" będzie wynosiło około -1EV, to wyjdzie całkiem dobrze, czyli tak samo jak prawidłoweo naświetlone zdjęcie na ISO200. Tylko po co wtedy ustawiać ISO100, jak można od razu i bez kombinacji ustawić ISO200.
świetnie wyjaśnione, można by to gdzieś przykleić...
kowalski
01-09-2008, 15:21
Ciekawi mnie czy ustawienie +1EV na ISO200 daje podobny efekt do ISO100?
Ciekawi mnie czy ustawienie +1EV na ISO200 daje podobny efekt do ISO100?
jezli już to minus, ale nie da, gdyż korekta EV steruje nie czułością tylko czasem
Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi.Czyli tym ISO 100 nie ma się co przejmować tylko strzelać foty począwszy od ISO 200 i będzie git.
Na Canona 5D mnie nie stać.We Wrocku kosztuje 7 klocków a D300 4,5 kzł (przy ul.Odrzańskiej) więc wyboru chyba już dokonałem tym bardziej,że zależy mi też na dobrej jakości wyższych ISO.
Tylko dlaczego niektórzy tak narzekają na brak ISO 100?
Dzięki wszystkim jeszcze raz i pozdrawiam.
Poniewaz niektorzy robia przy przyslonie 2,8 (GO) w lecie, i przy ISO 200 nawet 1/8000s jest za duzo...
Sa tez tacy, ktorzy by chcieli ISO 100 do studio.
Nie mam pojęcia. Ja jak potrzebuje to go używam i nie widzę różnicy w stosunku do iso 200. Myślę że na odbitce do A4 różnicy chyba nie zobaczysz.
Aha bym zapomniał.Zdjęcia będę robić wszędzie:krajobrazy,architektura,w pomieszczeniach mniejszych (np.mieszkanie),większych (np.kościół),zwierzętom,ptaszkom i roślinkom za dnia i w nocy,poprostu wszędzie i o każdej porze z wyjątkiem studia.
Aha bym zapomniał.Zdjęcia będę robić wszędzie:krajobrazy,architektura,w pomieszczeniach mniejszych (np.mieszkanie),większych (np.kościół),zwierzętom,ptaszkom i roślinkom za dnia i w nocy,poprostu wszędzie i o każdej porze z wyjątkiem studia.
No to ja powiem, że dobrze wybrałeś ;)
kowalski
02-09-2008, 15:29
jezli już to minus, ale nie da, gdyż korekta EV steruje nie czułością tylko czasem
Nie no, jak na ISO200 ustawisz +1EV to aparat wymierzy ekspozyjcę jak dla ISO100, tyle, że przepali. Chodziło mi o to, czy będzie taki sam przepał jak na 'emulowanym' ISO100 czy mniejszy.
A jest sens uzywania ISO 100 z d300 w studio bo ostatnio mialem sytuacje ze chcialem go uzyc ale jakos mialem pietra ze fotki beda do luftu ... ktos porownywal iso 100 / 200 jest w ogoole sens schodzic do 100?
no i dziekuje za konkret:)
bo to jest roznica rzedu 0,5s a 1s ekspozycji, co dla rejestracji ruchu wody
morskiej na zdjeciu ma kluczowe znaczenie.
tak, wiem, ze sa szare filtry. juz zalozylem, mierzac te czasy powyzej :)
w landszaftach zachodzi bardzo prosta zasada, ze im mniejsze ISO jest
w ogole mozliwe tym lepiej. bo sie za darmo dostaje dluzsze czasy ekspozycji.
na moje oko, to to brzmi jak brak wyraznej koniecznosci ISO 100.
co niejako odpowiada na Twoje oryginalne pytanie
na moje oko, to to brzmi jak brak wyraznej koniecznosci ISO 100.
co niejako odpowiada na Twoje oryginalne pytanie
Dzięki za odpowiedź.Co ciekawe nie tylko D300 nie ma ISO 100 wśród Nikonów.
teraz zaden nikon z nowa matryca CMOS nie ma ISO 100 - D90/D300/D700/D3.
oo, o tym nie wiedzialem
dzia
w sumie napisalem:
"teraz zaden nikon z nowa matryca CMOS nie ma ISO 100 - D90/D300/D700/D3" ;)
stare CCD tez nie miały 100. D70 itp. W sumie jest mało nikonów z ISO 100, poza serią jednocyfrową przed D3, ISO 100 miała matryca 10 MPx - dawana do D200, D80, D40x i D60.
Praktyczne zastostowowanie ISO100 dla amatora? Proste.
Piękny, bardzo słoneczny dzień. Wybrałeś się z "połówką" (i nie mam tu na myśli flaszeczki) nad jezioro - niebo bezchmurne.
Jako, że w koszyku mnóstwo smakołyków na piknik - postanowiłeś zabrać ze sobą jasnego standardowego zooma, którego akurat posiadasz.
Wspomniana połówka pręży się do słońca, łapiąc jego jesienne promyki - a ty co - myślisz sobie - zrobię jej zdjęcie.
Słońce jest akurat nad wodą, ona twarzą do tafli jeziora. Kadrujesz postać na tle nieba i lasu. Światła w brut. Las stosunkowo blisko.
Jaką wybierzesz przysłonę? :)
Pewnie w okolicach 3.2 dla uzyskania sensownej GO do portretu przy posidanej akurat ogniskowej.
No i właśnie w takich warunkach ISO 100, 50, 25 zdaje się być nieocenione.
Ech mógłbyś książki pisać, aż się rozmarzyłem o tym jeziorze ;) Tak serio ostatnio robiłem zdjęcia fragmentu nieba niebieskiego na różnych iso od 100 po 3200 i szczerze mówiąc to 100 przy cropie wygląda jakby mniej szumiało ;/ możliwe to? a różnica noooo.. taka widoczna. Zaraz poszukam to może wkleję cropy.
Jeziorze? No a ja przypuszczałem, że "rozmarzanie się" dotyczyć będzie raczej prężącej się połówki... ale - co kto lubi ;)
(przepraszam za offtopiki dzisiaj trochę, jest piątek i to już popołudniowy a ja siedzę w pracy i nic nie wskazuje na to, że szybko stąd wyjdę a forum odpręża)
ok pierwsze zrobione na iso 100 a drugie 200 crop zrobiony poza tym nie tykane dlatego lekkie różnice naświetlenia.
No nie wiem, może źle testowałem.... co myślicie??
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
ciekawe :) a teraz zrob na manualu to samo na iso 200, następnie (też w manualu) prześwietl o 1EV i przy wołaniu rawa ściagnij to 1 EV :D, pewnie będzie taki sam wynik. Ciekawe.. :D