Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] 2 Pałace z pleneru GKJ
1 Wojanów
15s | F20 | ISO 200 | 14mm | Heliopan 3.0
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img139.imageshack.us/img139/8725/2aat1.jpg)
2 Łomnica
1/200s | F8 | ISO 200 | 10mm | Hitech 0,6
źródło (http://img525.imageshack.us/img525/488/3acm9.jpg)
Bardzo dziękuję Piotrowi za wyciągnięcie mnie na ten poranny plenerek. Gdyby nie on wylegiwałbym się w łóżku zamiast robić zdjęcia :-D
misiobudrysio
01-09-2008, 04:52
jedyneczka jak basniowa kraina piekna
dziwi mnie ze nikt nic nie napisal jeszcze bo fotki sa swietne
pozdrawiam
bez dwóch zdań, zdjęcia są urocze. Zwłaszcza dwójka, bo kadr prostszy i kompozycyjnie przyjemniejszy.
1-ka już bardziej pocztówkowa.
Errata: przy tym pierwszym pałacu probowałbym też mniejszej głebi ostrości ze skupieniem sie na elemencie fontanny, przy nieco rozmytym tle pałacu. Ciekaw jestem co by z tego wyszło...
A na drugie miejsce przyjedz za jakies 6 tygodni i rozsyp na drogę trochę kolorowych liści - bedzie czad :-)
a może dociąć 2. do kwadratu?
cieszy mnie to, że zdjęcia są takie proste :)
Ha, piękne to były miejsca, opłacało się wstać rano. Fajnie to wszystko wyszło.
Wojanow bardzo najs, ta fontanna swietnie tu pasuje. Ogolnie bardzo sie podoba ;)
Dwojeczka juz nie taka najs - jest ok ale nic nadzwyczajnego ;)
Zdecydowanie 1 ! Jak już wspomniano "bajkowa" .
Pozdrawiam
Errata: przy tym pierwszym pałacu probowałbym też mniejszej głebi ostrości ze skupieniem sie na elemencie fontanny, przy nieco rozmytym tle pałacu. Ciekaw jestem co by z tego wyszło...
Trochę ciężkie wymyśliłeś mi to zadanie bo głębia ostrości przy szerokim kącie będzie i tak spora:wink:
A z tego co pamiętam to z tyłu nie zostało zbyt dużo miejsca :-D
galu44, jak obetnę do kwadratu to droga nie będzie tak ładnie wychodzić z narożników kadru :)
Piotrze jasne że się opłacało, teraz czekam na twoje zdjęcia tych zamków
Pozdrawiam
Trochę ciężkie wymyśliłeś mi to zadanie bo głębia ostrości przy szerokim kącie będzie i tak spora:wink:
...Pozdrawiam
nie wiem, czy wiesz, ale szeroki obiektyw idzie odpiąć i zamienić na węższy :-D
Piotrze jasne że się opłacało, teraz czekam na twoje zdjęcia tych zamków
Pozdrawiam
Moje dopiero późnym wieczorem. Wczoraj się nie wyrobiłem, ledwo powybierałem i poprostowałem.
Jedyneczka super. Jak Ci się udało ją strzelić bez turystów w kadrze?
Pozdrawiam
kadry urocze, kolorystyka bajkowa, ale nad korekcją perspektywy to musisz jeszcze popracować ;)
nie wiem, czy wiesz, ale szeroki obiektyw idzie odpiąć i zamienić na węższy :-D
Pod warunkiem że jest miejsce żeby się cofnąć ;-)
Dinus byliśmy tam rano i wszyscy jeszcze spali:)
ah wojanów piękny.. byłem tam niedawno.. ;) i fotka niczego sobie :)
Jarku, dwójka jest bardzo ładna ale jedynka to powtórzę od siebie - bajka!
Warto było wstać przed innymi :)
Spodobał mi się jeszcze jeden kadr więc dorzucam :-D
źródło (http://img508.imageshack.us/img508/3772/101mpl9.jpg)
kadr iście fajny, ale geometria coś leci ;)
ależ ja jestem upierdliwy z tą perspektywą :mrgreen:
Trochę jesteś, ale skoro masz dzisiaj urodziny to Ci daruję
Jeszcze raz życzę wszystkiego naj :-D
Sowulus12
01-10-2008, 23:04
Bajka, bardzo mi się to podoba i 1 i 2 ale 1 the best ;)
Bardzo fajne. Jednak po idealnym wyprostowaniu budynków należy "odrobinkę" je z powrotem pochylić (bardzo delikatnie), żeby przestały sztucznie wyglądać.
Pomysł nie mój. Zaczerpnięty z "Basics and applications" wydanej przez Sinara serii Creative Large Format. Stosuję od kilkunastu lat (więc większość czasu na "łamańcami" kliszach) i naprawdę działa.
Adam
jordancity
01-10-2008, 23:27
Strasznie spodobała mi cała seria. Klasyczne kadry, rewelacyjne kolory i mimo wszystko najbardziej spodobał mi się nr 3.
Pozdrawiam!
Fakt że lekko 3ka leci ale i tak jest fantastyczna,
jak mogłeś ją ukrywać przed nami! :)
Małe prostowanie ( Prezent urodzinowy dla ALFa :) )
dzięki ;)
ślicznie to zrobiłes ,kolorki bajeczka juz dawno takich słodkich a jednoczesnie czystych nie widziałem :-D
Kadr jest świetny! Jest naprawdę dobrze, ale wydaje mi się, że przy trójce trochę za mocną połówkę wziąłeś. Wyjściem jest jednak rozjaśnienie(w pewnym stopniu murów, bo im wyżej, ty, mocniej się różowią.
OK, niech ciemnieją, ale niech nie nabierają różu przynajmniej.
I powtórzę - ostatni kadr strasznie mi się podoba. PLUS, DUŻY PLUS jak nic, za całą serię, z naciskiem na trójkę!
Fakt że lekko 3ka leci ale i tak jest fantastyczna,
jak mogłeś ją ukrywać przed nami! :)
Nie ukrywałem tylko nie miałem czasu żeby usiąść i obrobić :)
Kadr jest świetny! Jest naprawdę dobrze, ale wydaje mi się, że przy trójce trochę za mocną połówkę wziąłeś. Wyjściem jest jednak rozjaśnienie(w pewnym stopniu murów, bo im wyżej, ty, mocniej się różowią.
OK, niech ciemnieją, ale niech nie nabierają różu przynajmniej.
I powtórzę - ostatni kadr strasznie mi się podoba. PLUS, DUŻY PLUS jak nic, za całą serię, z naciskiem na trójkę!
Dzięki bombel za pomoc. Faktycznie miałem za mocną połówkę ale na wyświetlaczu w D50 i tak nic nie widać i zobaczyłem to dopiero w domu :mrgreen:
A co do obróbki to postaram się jeszcze powalczyć. Wczoraj przy obrabianiu spodobał mi sie ten kadr i chciałem go wam jak najprędzej pokazać stąd niedoróbki :). Ale obiecuję że postaram się coś z tym zrobić ;-)
Pozdrawiam
Faktycznie miałem za mocną połówkę ale na wyświetlaczu w D50 i tak nic nie widać i zobaczyłem to dopiero w domu :mrgreen:
Nie łudź się, że na czym innym będzie widać, jeszcze w słoneczny dzień... Mówię o tych ekranikach z tyłu. Ogólny ogląd tak, ocena ostrości gdzieś na szczegółach może też, kadr, czy głowy nie poobcinane - ale stopień szarej połówki, czy jest za mocny czy za słaby - to czarno widzę... Tego długo jeszcze nie będzie się dało ocenić w terenie, jak nie masz laptopa i nie poświęcisz zdjęciu ze dwóch minut.
Zauważ, że gdyby te ekraniki były pomocne w ocenie tonalności, nie potrzeba byłoby tworzyć wynalazków w rodzaju migania przepałów czy choćby pokazywania histogramu.
Do takich ocen, to tylko własna główka i doświadczenie. Boleśnie się o tym przekonuję co jakiś czas.
lodzermensch
02-10-2008, 12:46
Jedynka jak z filmu Disney'a.
Gratuluję!
Nie łudź się, że na czym innym będzie widać, jeszcze w słoneczny dzień... Mówię o tych ekranikach z tyłu. Ogólny ogląd tak, ocena ostrości gdzieś na szczegółach może też, kadr, czy głowy nie poobcinane - ale stopień szarej połówki, czy jest za mocny czy za słaby - to czarno widzę... Tego długo jeszcze nie będzie się dało ocenić w terenie, jak nie masz laptopa i nie poświęcisz zdjęciu ze dwóch minut.
Zauważ, że gdyby te ekraniki były pomocne w ocenie tonalności, nie potrzeba byłoby tworzyć wynalazków w rodzaju migania przepałów czy choćby pokazywania histogramu.
Do takich ocen, to tylko własna główka i doświadczenie. Boleśnie się o tym przekonuję co jakiś czas.
Miałem okazję pobawić się D300 i uwierz mi że jest o niebo lepiej niż u mnie
Może faktycznie stopień szarej połówki jest trudno ocenić ale chociaż coś widać ;-)
Dobra już nie zganiam na sprzęt, dałem ciała a teraz muszę to naprawić :)
Pozdrawiam
borregaard
03-10-2008, 09:10
Faktycznie ,pierwsze bajkowe..kolorki,mięciutkie,czyściutko...prima.:-D
Drugie skromniejsze,ale też ładne.
Pzdr
Andrzej