Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : lampa sb800 i nikon d300

water-art
31-08-2008, 13:59
witam

zakupiłem nikona d300, obiektyw 18-200 nikkora i lampę sb800 i po paru tygodniach zauważyłem ze nie dziala mi zoom w lampie co moze byc przyczyna sprawdzilem ustawienia w lampie zmienia sie przeslona ale zoom ciagle jest na 14 mm

po drugie robie duzo zdjec na imprezach gdzie zdjecia maja bardzo duzo czerwonego

mam nikona 5 miesiecy i od czasu jak go kupilem ciagle jakies problemy, przedtem mialem f65 i powiem tak zdjecia rewelacja zadnych problemow z tym aparatem ciagle jakies awarie monitora, nie dziala lampa itd itd

bardzo sie zawiodłem na tym sprzecie

CodeBoy
31-08-2008, 14:02
a nie masz opuszconego dyfuzora ? Taka szybka z przodu lampy, która przestawia wlasnie lampe w tryb 14mm

najt
31-08-2008, 14:10
bardzo sie zawiodłem na tym sprzecie

to ja z chęcia przygarne :)

water-art
31-08-2008, 14:13
zgadza sie dziekuje bardzo, nie ukrywam ze nie jestem zawodowcem a nikon d300 to dla mnie calkiem nowe wyzwanie.
super nie spodziewałem sie takiej szybkiej odpowiedzi
najsmieszniejsze jest to i moze stad moje nastawienie ze jezdze czesto na imprezy - wesela gdzie jest zawsze jeden lub dwóch niby profesjonalnych fotografów i w ciagu 3 miesiecy jak sie spotkałem z ok. 15 zaden nie wiedzial dlaczego nie dzialal w lampie zoom a co nie ktorzy mieli nawet identyczny zestaw lampa, aparat i obiektyw

ok ale teraz wracajac do czerwieni - na plazy, pomieszczenia czesto skora ludzka ma mocny kolor czerwony, robilem juz balans kolorow w aparacie ale ciagle to nie jest to czego oczekiwałem

dzieki i pozdrawiam

CodeBoy
31-08-2008, 15:17
A jak robiłeś ten balans kolorów ? Bo coś mi się wydaje że na białej kartce :)
Po pierwsze ustaw balans na auto , zrob zdjecie bialej kartki i wstaw na forum zonbaczymy co sie dzieje, acha nie modyfikuj zostaw tak jak jest zeby byl exif.

ps. To fajni sa Ci Pro ze nawet instrukcji do lampy nie przeczytali :)

maki
31-08-2008, 17:04
zgadza sie dziekuje bardzo, nie ukrywam ze nie jestem zawodowcem a nikon d300 to dla mnie calkiem nowe wyzwanie.
super nie spodziewałem sie takiej szybkiej odpowiedzi
najsmieszniejsze jest to i moze stad moje nastawienie ze jezdze czesto na imprezy - wesela gdzie jest zawsze jeden lub dwóch niby profesjonalnych fotografów i w ciagu 3 miesiecy jak sie spotkałem z ok. 15 zaden nie wiedzial dlaczego nie dzialal w lampie zoom a co nie ktorzy mieli nawet identyczny zestaw lampa, aparat i obiektyw

ok ale teraz wracajac do czerwieni - na plazy, pomieszczenia czesto skora ludzka ma mocny kolor czerwony, robilem juz balans kolorow w aparacie ale ciagle to nie jest to czego oczekiwałem

dzieki i pozdrawiam

Jeżeli w ogóle czytasz instrukcje sprzętów,czytaj uważniej...
Pzdr

MichałZK
31-08-2008, 17:09
zakupiłem nikona d300, obiektyw 18-200 nikkora
A ja sadze ze D300 ma poprostu dosc wspolpracy z tak miernym szkłem :P

CodeBoy
31-08-2008, 17:15

Juz wiem to czerwone to pewnie od VR na obiektywie ;)

najt
31-08-2008, 23:28

dzieki i pozdrawiam

chodzi o zdjecia z fleszem w pomieszczeniach? bo jeżeli sufit nie jest biały, tylko brązowy albo innego koloru, to skora wtedy wychodzi bardziej czerwona.

ayem
01-09-2008, 06:21
albo jak zdjęcie jest nieoświetlone

Vodafone
01-09-2008, 10:36
Przede wszystkim zainstaluj sobie nowe profile kolorów:

Tu je pobierzesz:

http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=23618&p_created=1195753895&p_sid=vMGNELcj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MzEmcF9wcm9kcz0xOSZwX2NhdHM9NjQ4JnBfcHY 9MS4xOSZwX2N2PTEuNjQ4JnBfc2VhcmNoX3R5cGU9YW5zd2Vyc y5zZWFyY2hfbmwmcF9wYWdlPTE*&p_li=&p_topview=1

Tu się dowiesz jak je wgrac do aparatu:

ftp://ftp.nikon-euro.com/Manuals/5q75I12T6z8/D300/Pl/D300_D2XMODE_Win.html

Przede wszystkim zapoznaj się z instrukcją lampy błyskowej (jej trybach pracy) oraz instrukcją obsługi aparatu ;-)

Archibald
01-09-2008, 18:41
Ja przepraszam, ale czasami mam dość... :-? Ludzie nie posiadający podstawowego pojęcia o obsłudze sprzętu kupują wyższy model puszki zamiast zacząć od czegoś prostszego (co z reguły daje im stokroć lepsze efekty - no ale nie jest "profi" ;-)), a potem czytam, jakie to D300 jest do d..., bo kolory nie te, bo WB beznadziejny, bo AF nie taki, bo odpadło kółko z zieloną literką "A"... ;-) Oczywiście zadowolonych użytkowników jest stokroć więcej, ale posty piszą tylko ci "rozczarowani"... Gdybym decydował się na zakup sprzętu tylko na podstawie przeczytanych tu nagłówków wątków, to pewnie nic bym nie kupił... a już na pewno nie najgorszy z najgorszych D300... Na szczęście te posty stoją dość nisko w mojej hierarchii ocen, co zaowocowało zakupem ww modelu i... wiecie co, Wy wiecznie narzekający użytkownicy?.. To bardzo dobry aparat jest! :mrgreen:

Pozdrawiam i życzę miłej lektury instrukcji obsługi oraz mnóstwa przyjemności z robienia zdjęć... obojętnie czym ;-)

PS.

O tak jak tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=70367) "miał dość" z podobną miernotą ;-)

Ciekawe, że ludzie z D40 i kita potrafią cuda wyciskać ;-)

Vodafone
01-09-2008, 18:57
Ja przepraszam, ale czasami mam dość... :-? Ludzie nie posiadający podstawowego pojęcia o obsłudze sprzętu kupują wyższy model puszki zamiast zacząć od czegoś prostszego (co z reguły daje im stokroć lepsze efekty - no ale nie jest "profi" ;-)), a potem czytam, jakie to D300 jest do d..., bo kolory nie te, bo WB beznadziejny, bo AF nie taki, bo odpadło kółko z zieloną literką "A"... ;-) Oczywiście zadowolonych użytkowników jest stokroć więcej, ale posty piszą tylko ci "rozczarowani"... Gdybym decydował się na zakup sprzętu tylko na podstawie przeczytanych tu nagłówków wątków, to pewnie nic bym nie kupił... a już na pewno nie najgorszy z najgorszych D300... Na szczęście te posty stoją dość nisko w mojej hierarchii ocen, co zaowocowało zakupem ww modelu i... wiecie co, Wy wiecznie narzekający użytkownicy?.. To bardzo dobry aparat jest! :mrgreen:

Pozdrawiam i życzę miłej lektury instrukcji obsługi oraz mnóstwa przyjemności z robienia zdjęć... obojętnie czym

Dobrze napisane.... myslę ,że można zamknąć watek ;-)

water-art
02-09-2008, 12:38
witam

wiec kolor czerowny dominuje bardzo mocno nawet w dzien na zewnatrz budynku przy kazdej pogodzie bez lampy

zoom lampie nie dziala nawet po schowaniu dyfuzora

pozdrawiam

Marek
02-09-2008, 13:11
sprawdź czy na lampie nie jest włączony zoom manualny (strona 27 instrukcji obsługi). Jeżeli tak, to lampa nie będzie reagować na zmiany ogniskowej obiektywu.
Co do czerwonego... spróbuj ustawienia WB: A1, G1 lub A2, G2.
Moim zdaniem D300 to świetne body i naprawdę wiele, bardzo wiele potrafi, jeżeli właściciel wie co robi.
Mnogość ustawień pozwala dostosować to body do praktycznie każdego zastosowania.
Ja jestem bardzo zadowolony.

mz7mz13
02-09-2008, 13:23
Jakieś przykładowe fotki???
Jaki jest tryb lampy???
Trochę ciężko jest powiedzieć coś więcej na podstawie dwóch zdań bez przykładu foto

sevenoo
02-09-2008, 13:27
WB trzeba ustawic i tyle po co te dywagacje ...

najt
02-09-2008, 14:15
można robić w rawach też...

lazaruss
02-09-2008, 14:32
Ta "szybka z przodu" powoduje zablokowanie zoomu lampy na 17mm ( przynajmniej w mojej lampie no i na "podróbie aparatu" D200). Myślę, że jak zdejmiesz dyfuzor - znaczy tą białą mydelniczke - problem 14 mm zniknie :) .

Marek
02-09-2008, 23:08
chyba coś jest nie halo.... zaczynamy tłumaczyć instrukcję obsługi z Polskiego na Polski ...
szkoda tylko,że nie ma autora tego tematu...

mz7mz13
03-09-2008, 11:50
WB trzeba ustawic i tyle po co te dywagacje ...

To powinno rozwiązać sprawę dominującej czerwoności;) Pozostaje jeszcze kwestia ?niedziałającego? zooma w lampie, no i braku autora wątku na forum;)

luxius
07-09-2008, 12:18
witam
po drugie robie duzo zdjec na imprezach gdzie zdjecia maja bardzo duzo czerwonego

tendencja d300 do "zaczerwieniania" to subiektywne odczucie
jednym przeszkadza drugim nie

sprawdz sobie jaki masz wlaczany profil koloru
srgb moze dawac subiektywnie wiecej czerwonego
sprawdz nasycenie - jesli jest wiecej niz 0 tez moze podbic
i sprawdz odcien

sproboj pokombinowac tymi czterema rzeczami
upewnij sie jeszcze , ze masz dobre ustawienia monitora ktore nie falszuje jasnosci i koloru

luxius
07-09-2008, 22:46
jesli chodzi o brak wspomagania af w lampie to sproboj w nastepujacy sposob
najpierw zalacz to male wspomaganie af w aparacie i zobacz czy dziala jak nie
to musisz
ustawic tryb af na s -przelacznik przy bagnecie
natomiast przelacznik pola af ten pod joystickiem musisz miec ustawiony w pozycji dolnej lub srodkowej
teraz nacinij przycisk info po lewej stronie lcd i sprawdz czy na pweno dokladnie srodkowe pole af jest wybrane, jesli nie to wybierz je joystickiem
powinno dzialac
jesli zaswieci ci sie lampka af asist w body to wspomaganie w lampie tez powinno dzialac
potem lampe w body mozesz wylaczyc
sprawdz to

sv
07-09-2008, 23:04
Ja przepraszam, ale czasami mam dość... :-? Ludzie nie posiadający podstawowego pojęcia o obsłudze sprzętu kupują wyższy model puszki zamiast zacząć od czegoś prostszego (co z reguły daje im stokroć lepsze efekty - no ale nie jest "profi" ;-)), a potem czytam, jakie to D300 jest do d..., bo kolory nie te...

O tak jak tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=70367) "miał dość" z podobną miernotą ;-)

;-)

akurat tymi fotkami bym się na Twoim miejscu w kontekście koloru nie chwalił.

żółto-czarny
07-09-2008, 23:06
Ta "szybka z przodu" powoduje zablokowanie zoomu lampy na 17mm ( przynajmniej w mojej lampie no i na "podróbie aparatu" D200). Myślę, że jak zdejmiesz dyfuzor - znaczy tą białą mydelniczke - problem 14 mm zniknie :) .
Akurat w mojej Sabinie zum działa nawet jak ma założoną mydelniczkę. Coś robię nie tak? ;-)

matijas
07-09-2008, 23:12
potwierdzam, mojej sb600 nic nie blokuje ani "szybka", ani dyfuzor.

lazaruss
07-09-2008, 23:44
potwierdzam, mojej sb600 nic nie blokuje ani "szybka", ani dyfuzor.
Nie wiedziałem, że SB600 ma "szybke". A w temacie sześćsetka "nie wie", że ma założony dyfuzor, dlatego nie blokuje zoomu. Topik dotyczy SB 800 a ta jest już od młodszej siostry mądrzejsza i wie jak jej ktoś chce oczy zamydlić :)

nem
08-09-2008, 01:01
Może trochę nie na miejscu, ale ostatnio uczestniczyłem w ceremonii ślubnej jako gość. Fotograf walił sb600 z nikonem d200 na wprost. Moja bardzo delikatna uwaga, że od białej ściany może odbić, została uwalona szczeknięciem, że nie ja zdjęcia robię.

Coraz więcej baranków inwestuje w sprzęt klasy pro/s-pro i uważa się za profesjonalistów.

Życie :)

lazaruss
08-09-2008, 09:22
Może trochę nie na miejscu, ale ostatnio uczestniczyłem w ceremonii ślubnej jako gość. Fotograf walił sb600 z nikonem d200 na wprost. Moja bardzo delikatna uwaga, że od białej ściany może odbić, została uwalona szczeknięciem, że nie ja zdjęcia robię.

Coraz więcej baranków inwestuje w sprzęt klasy pro/s-pro i uważa się za profesjonalistów.

Może fotograf doświetlał sobie poprostu cienie a wykorzystywał głównie zastane. Widziałeś jakie parametry ma ustawione na puszce, jakie na lampie? Robiłeś te zdjęcia? Jesteś gościem na ślubie - jedz, pij i się baw. Jesteś fotografem - rób zdjęcia.

luxius
08-09-2008, 10:05

pewnie, fotograf powinien przykleknac przy toba i pocalowac cie w reke.... :P najgorsze sa takie marudy co sie przypieprzahja do czlowieka w roznych miejscach ze swoimi dobrymi radami...

matijas
08-09-2008, 12:32
... A w temacie sześćsetka "nie wie", że ma założony dyfuzor, dlatego nie blokuje zoomu. ...
przynajmniej sie czegos nowego dowiedzialem, dzieki.

Archibald
08-09-2008, 22:47
akurat tymi fotkami bym się na Twoim miejscu w kontekście koloru nie chwalił.

Ale to było nie tyle w kontekście koloru co w ogóle współpracy z taką "miernotą" - najwidoczniej niejasno się wyraziłem ;-)

Ciekawe, że ludzie z D40 i kita potrafią cuda wyciskać ;-)

Sorry za OT ;-)