PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry UV - B+W czy HOYA Super HMC ??

vasco5
31-08-2008, 13:55
Witam
pytanie może proste... ale nie wiem co lepiej wybrać (chodzi o UV w rozsądnej cenie)...

HOYA Super HMC ??

czy

B+W NC ??

może ktoś wie czym te filtry się różnią??
bo cenowo to tylko 8zł :)

mini21
31-08-2008, 15:39
Ja wole B+W.
Dużo łatwiej i wygodniej się je czyści.
Jeśli różnica jest na tyle mała, ja brałbym B+W, nawet, jeśli mają mniej powłok super-hiper ochronnych.

vasco5
31-08-2008, 16:20
tu nie chodzi o czyszczenie... bo akurat mam sposób ma hoye...

tylko czy dobrze eliminuje odblaski...

mini21
31-08-2008, 19:01
Ja mam akurat tą droższą wersję B+W MRC i moim zdaniem radzi sobie bardzo dobrze, ale kiedyś miałem też i ten w wersji NC i nie widziałem różnicy między B+W a Hoyą.

vasco5
31-08-2008, 20:44
no B+W MRC to już dwa razy droższy jest od HOYA SHMC... i bez wątpienia brałbym B+W MRC...

ale mi właśnie chodzi o odblaski między HOYA SHMC, a B+W NC...

Zuzus
01-09-2008, 12:53
vasco, co to za magiczny sposob czyszczenia Hoyi :mrgreen: zdradzisz?

vasco5
01-09-2008, 13:16
kiedyś kupiłem taki tani zestaw do czyszczenia optyki (NO NAME)
i tam był taki płyn do mycia szkiełek...
jak się później okazało jest on idealny do mycia optyki i nawet filtry HOYA czyści idealnie nie pozostawiając smug i innych badziewi...
do tego nie uszkadza powłok...

mini21
01-09-2008, 14:08
To ja kiedyś kupiłem taki zestaw firmy Hama i tam też był taki cudowny płyn w czerwonej buteleczce.
Polałem 2 krople na filtr Hoyi i potem nie mogłem go już nie mogłem domyć, ani Izopropanolem, ani wodą z ludwikiem.
Zostały smugi i nie chciały zniknąć.

vasco5
01-09-2008, 23:19
przeczytałem test na optyczne.pl (nie wiem na ile jest wiarygodny) no ale chyba jednak HOYA SHMC lepiej wychodzi...

Tofifik
01-09-2008, 23:51
ja mam b+w mrc i z czyszczeniem jest makabra jak czyszcze jedną stronę mikrofibrą jana to z drugiej zbierają się ładunki które przyciągają wszstko co lata.
pozatym filtr bardzo dobry i nie daje odblasków.

dżef
02-09-2008, 04:15
Nie wiem czy w wyższej wersji Super HMC też jest takie rozróżnienie, ale w standardowym HMC można znaleźć filtry UV(0) i UV(N). Ciężko znaleźć info o jakichkolwiek różnicach między nimi, prócz samej ceny - UV(N) są kilka zł tańsze. Generalnie rzecz biorąc UV(0) są produkowane ze szkła optycznego, jak się onegdaj doczytałem, a UV(N) z normalnego szkła - jest to przyczyną stosunkowo dużej liczby zielonych blików na zdjęciach pod światło. Aż głupio się przyznać, ale akurat "wpakowałem się" w wersję UV(N) i po pewnym zawodzie, mocno zastanawiam się nad zmianą na co najmniej Super HMC i tym razem UV(0) rzecz jasna.

czarq
02-09-2008, 17:55
Witam.
Bardzo dobrze sprawował mi sie filtr Heliopan UV SH PMC. Na pewno nie ma co oszczędzać na filtrze. Innych nie uzywałem, ale myślę, że jeszcze Marumi DHG będzie dobrym wyborem. Pozdrawiam