PDA

Zobacz pełną wersję : Sortowanie zdjec w trakcie obrabiania...jak??czym??

Prorok78
30-08-2008, 23:19
Witajcie... krotkie pytanie...

Mam okolo 2000 zdjec z 2 aparatow... oba Nikony - D100 i D200... zdjecia robione na zmiane w czasie okolo 2 tygodni... Poki co sa przebrane, i obrobione w Caprure NX (obrabiane oddzielnie-kazdy aparat osobno). Cel jaki mam to posortowac i zmienic nazwy w taki sposob, aby posortowane po nazwie ukladaly sie hronologicznie... tzn fotki z obu aparatow przemieszane, ulozone wg kolejnosci wykonania...
Niestety w IrfanView jest opcja sortowania po dacie.. ale nie dziala tak jak ja bym chcial... tzn pliki byly zgrywane w roznym czasie, obrabiane w C NX w roznym czasie... i niestety lipa... Potrzebuje program ktory wyciagnie z exifa date i czas zrobienia zdjecia, posortuje je wg tego i zmieni odpowiednio nazwy...:( Za duzo wymagam?? Zna ktos cos takiego??:) dzieki z gory!!:)

Władca Pixeli
30-08-2008, 23:38
Potrzebuje program ktory wyciagnie z exifa date i czas zrobienia zdjecia, posortuje je wg tego i zmieni odpowiednio nazwy...:( Za duzo wymagam?? Zna ktos cos takiego??:) dzieki z gory!!:)
Total Commander z Plug-In'em do exif

Prorok78
30-08-2008, 23:42
Swietnie :) Dzieki !! Z nieba mi spadles!!! teraz tylko... skad wziac takiego plugina ??:)

Władca Pixeli
30-08-2008, 23:58
Swietnie :) Dzieki !! Z nieba mi spadles!!! teraz tylko... skad wziac takiego plugina ??:)
http://www.ghisler.com/
http://www.ghisler.com/plugins.htm

Władca Pixeli
31-08-2008, 00:12
Zaraz będzie pytanie jak to zrobić :mrgreen:
Zaznaczasz klawiszem Ins albo spacją albo "szarym +" zbiory do zmiany
Wciskasz Ctrl+M
Naciskasz przycisk [=?] Plugin
Następnie opcję exif a następnie date
Następnie opcję exif a następnie czas
Jak potrzeba dodajesz [N] na końcu czyli starą nazwę zbioru
W dolnym oknie widzisz jak będzie to wyglądać.
Jak OK to naciskasz !Start

Prorok78
31-08-2008, 23:21
Dzieki serdeczne:) Ale to wszystko do plikow juz po konwersji do jpg prawda? A jakis sposob na rawy ?? tnz na takie posortowanie rawow przed wolaniem ? chodzi mi o to zeby pozniej zgadzaly mi sie nazwy plikow pomiedzy raw i jpg ...?:)

Prorok78
31-08-2008, 23:59
Ok to zapytam jeszcze o jedno... moj D100 ma brzydka plame na matrycy...:( Spaprali mi sprawe jak dalem do mokrego czyszczenia, i teraz siedzi cos pomiedzy sama matryca a filtrem... generalnie raczej przegrana sprawa... ale po tym,zrobilem jakies 1000 zdjec na ktorych mi zalezy-one po prostu musza byc dobre. Plama jest caly czas taka sama, nie zmienia sie ksztalt ani przejrzystosc. Jest cieniutka tak ze przepuszcza swiatlo. Efekt na zdjeciu np nieba, to kleks o kolorze ciut ciemniejszym niz orginalnie niebo.. Pytanie jak to uzunac w trakcie obrobki?? Musze to zrobic 'z automatu' bo to kilka setek zdjec... no i teraz czy D100 ma opcje dust ret photo? Jesli tak to jak jej uzyc? Da sie 'odjac flata' w jakis sposob tak jak sie w astronimi robi? Wiekszosczdjec to krajobrazy a wiec w miare jednolite tlo pod kleksem, ale jest tez czsc bardziej zlozonych... Dzieki za kazda sugestie:)