PDA

Zobacz pełną wersję : Lustra.. bez luster, tym razem od Samsunga

prz3mo
30-08-2008, 21:31
Nowy system Samsunga - odpowiedź na Micro 4/3
Internetowy serwis Amateur Photographe poinformował, iż firma Samsung ma zamiar zaprezentować wiosną 2010 roku zupełnie nowy, hybrydowy system aparatów fotograficznych z wymiennymi obiektywami. Według przedstawicieli firmy, projekt ten jest traktowany jako siła napędowa, która za kilka lat wywinduje koncern na czołową pozycję wśród producentów branży foto.

Pierwszy aparat nowego systemu ma być wyposażony w matrycę CMOS własnej produkcji o rozmiarze APS-C i rozdzielczości 14 Mpix. System będzie posiadał nowe, specjalnie zaprojektowane mocowanie obiektywów firmy Samsung. Choć koncepcja opiera się na podobnych zasadach co zapowiedziany niedawno przez Olympusa i Panasonica system Micro Four Thirds, to podobno Samsung pracuje nad nią już od dłuższego czasu i obecnie jest na etapie produkowania prototypowych obiektywów.

Tak jak w nadchodzącym systemie Olympusa, tak i tu korpusy aparatów zostaną pozbawione lustra i będą wykorzystywać elektroniczny wizjer oraz system Live View. Podstawowa różnica między systemami będzie tkwiła w wielkości matrycy - w Samsungu będzie to 23.4 x 15.6 mm, a w Olympusie 18 x 13.5 mm. Pomimo większego sensora, nowy system Samsunga ma posiadać wszystkie zalety, o których wspominaliśmy przy okazji Micro Four Thirds, czyli dużo mniejsze rozmiary korpusów i obiektywów, przy zachowaniu wysokiej jakości zdjęć znanych z tradycyjnych lustrzanek i możliwości zmiany obiektywów.

Przedstawiciele Samsunga przyznają, że konkurowanie z takimi firmami jak Canon czy Nikon jest dla nich ogromnym wyzwaniem, zwłaszcza iż na polu lustrzanek Samsung nie ma dużego doświadczenia. To właśnie wymusiło stworzenie własnego segmentu na rynku, w którym koncern jest w stanie szybko objąć pozycję dominującą. Czy tak się stanie? Przekonamy się w najbliższych latach.

źródło: http://optyczne.pl/1214-nowo%C5%9B%C4%87-Nowy_system_Samsunga_-_odpowied%C5%BA_na_Micro_4_3.html

Czyżby w tym była przyszłość? Wcale bym się nie zdziwił...

seth
30-08-2008, 21:40
zależy czyja przyszłość :) samsunga i olympusa? bardzo możliwe.

Macro
30-08-2008, 22:05
No cóż - coraz częściej się pojawiają głosy, że lustra w lustrzankach nie są potrzebne i są tylko przeżytkiem z czasów fotografii tradycyjnej. Być może coś w tym jest.

rsaw
30-08-2008, 22:05
Nie dalej jak dzisiaj na Optycznych dodałem opinię (a propos krytyki opcji filmowania w D90) , że przyszłością sprzętu fotograficznego jest jego unifikacja z filmowym. I proszę, na co się natykam? Na pierwsze opracowania systemów, które do tego prowadzą.

Agat
30-08-2008, 23:09
Kolejna rewolucja...Już jedna była - w 1996. Advanced Photo System ;-)
Zdaje się, że wieści to upadek kolejnego producenta lustrzanek... :-(

Waldy
01-09-2008, 19:24
Dlaczego? Postęp w produkcji elektroniki jaki jest, wiemy wszyscy. Jeżeli monitorek w celowniku będzie przyzwoitej jakości (nie takiej jak w tfu, hybrydach), to po co skomplikowane mechanicznie, hałaśliwe i czasami zawodne lustro? Ono sporo kosztuje, to samo dotyczy migawki, tyle precyzyjnej, zużywającej się mechaniki. Po co? jeśli to wszystko można zastąpić bezgłośną, tanią i niezawodną elektroniką. Może porównanie nieco prostackie, ale podobne zestawienia to mechaniczny kalkulator typu "kręciołek" i komputer. A kto jeszcze pamięta kręciołki na korbkę - też liczyły i też dokładnie. Panta rhei...
Pozdrawiam

Lucid
01-09-2008, 19:35
a nie lubisz dzwieku lustra??

seth
01-09-2008, 19:53

ehh.. ano właśnie :)

whatsilenceknows
01-09-2008, 20:06
tanią i niezawodną elektroniką

:)

Pozostanę sceptykiem.

Fenek
01-09-2008, 20:13
Zgłaszam jedną wątpliwość - ciekawe jakiej rozdzielczości musiałby być ekranik w wizjerze żeby obraz na nim był równie świetnej jakości co w wizjerze optycznym? I kiedy dojdzie się do takiej technologii że nie będzie zauważalnego opóźnienia między obrazem rzeczywistym a widzianym w EVF?

prz3mo
01-09-2008, 20:16
I kiedy dojdzie się do takiej technologii że nie będzie zauważalnego opóźnienia między obrazem rzeczywistym a widzianym w EVF?

Myślę, że jest to już w tej chwili możliwe.

userpablito
01-09-2008, 20:32
Oly zrobi dalmierz z optycznym wizjerem, pare stalek pankejkow, moze Lajka sie w to wmiesza ze swoja optyka, do tego czasu technologia/matryce pojdzie do przodu i medzie miut.

Fenek
01-09-2008, 21:36
Myślę, że jest to już w tej chwili możliwe.

Okej, zgadzam się, że być może wyeliminowanie opóźnienia jest już teraz możliwe ale nadal mam wątpliwości czy jakość obrazu w EVF może się choć zbliżyć do wizjera optycznego. Zwłaszcza w kiepskich warunkach oświetleniowych.

ku6i
02-09-2008, 13:08
A jakim problemem jest zamontowanie zewnętrznego wizjera, takiego jak np. w Sigmie DP1?

Gemini
03-09-2008, 13:59

... to się da załatwić ... wysokiej jakości plikiem np. klik.wav ;)

Jatin
04-09-2008, 17:48
Czytam i nie wieże przecież to zwykłe herezje!
Jak będę chciał kompakta to kupie kompakta a potem spuszczę go brzydko mówiąc w kiblu, nie po to kupuje się lustro żeby patrzeć przez jakiś tandetny telewizorek wielkości paznokcia.

Zdecydowanie na NIE!

Pawel Pawlak
06-09-2008, 01:31
A jakim problemem jest zamontowanie zewnętrznego wizjera, takiego jak np. w Sigmie DP1?
biorąc pod uwgagę wymienność optyki na poziomie np. 10-600mm może to być jednak trudniejsze w realizacji niż w DP1 ;)

lodzermensch
06-09-2008, 02:02
Nowy system Samsunga - odpowiedź na Micro 4/3
Internetowy serwis Amateur Photographe poinformował, iż firma Samsung ma zamiar zaprezentować wiosną 2010 roku zupełnie nowy, hybrydowy system aparatów fotograficznych z wymiennymi obiektywami. Według przedstawicieli firmy, projekt ten jest traktowany jako siła napędowa, która za kilka lat wywinduje koncern na czołową pozycję wśród producentów branży foto.

Pierwszy aparat nowego systemu ma być wyposażony w matrycę CMOS własnej produkcji o rozmiarze APS-C i rozdzielczości 14 Mpix. System będzie posiadał nowe, specjalnie zaprojektowane mocowanie obiektywów firmy Samsung. Choć koncepcja opiera się na podobnych zasadach co zapowiedziany niedawno przez Olympusa i Panasonica system Micro Four Thirds, to podobno Samsung pracuje nad nią już od dłuższego czasu i obecnie jest na etapie produkowania prototypowych obiektywów.

Tak jak w nadchodzącym systemie Olympusa, tak i tu korpusy aparatów zostaną pozbawione lustra i będą wykorzystywać elektroniczny wizjer oraz system Live View. Podstawowa różnica między systemami będzie tkwiła w wielkości matrycy - w Samsungu będzie to 23.4 x 15.6 mm, a w Olympusie 18 x 13.5 mm. Pomimo większego sensora, nowy system Samsunga ma posiadać wszystkie zalety, o których wspominaliśmy przy okazji Micro Four Thirds, czyli dużo mniejsze rozmiary korpusów i obiektywów, przy zachowaniu wysokiej jakości zdjęć znanych z tradycyjnych lustrzanek i możliwości zmiany obiektywów.

Przedstawiciele Samsunga przyznają, że konkurowanie z takimi firmami jak Canon czy Nikon jest dla nich ogromnym wyzwaniem, zwłaszcza iż na polu lustrzanek Samsung nie ma dużego doświadczenia. To właśnie wymusiło stworzenie własnego segmentu na rynku, w którym koncern jest w stanie szybko objąć pozycję dominującą. Czy tak się stanie? Przekonamy się w najbliższych latach.

źródło: http://optyczne.pl/1214-nowo%C5%9B%C4%87-Nowy_system_Samsunga_-_odpowied%C5%BA_na_Micro_4_3.html

Czyżby w tym była przyszłość? Wcale bym się nie zdziwił...

Następne lustra będą od Nokii, Apple'a i Dacii...:mrgreen:

velaskez
06-09-2008, 04:22
żaden klik.wav nie zastąpi dobrego klapnięcia. Puszka musiałaby mieć do tego dobre stereo...

wyrwiflak
06-09-2008, 14:20
Następne lustra będą od Nokii, Apple'a i Dacii...:mrgreen:

nie zapomninajmy o RED SLR ;)

lodzermensch
07-09-2008, 11:57
nie zapomninajmy o RED SLR ;)

Nie załapałem :???:

shaolin
07-09-2008, 12:19
RED to producent kamer nagrywajacych w 4K. Ostatnio podano informacje, ze Jim Jannard [ojciec, pan i wladca REDa w jednym ;)] moze wrzuci na rynek lustro ze swojej stajni.

lodzermensch
07-09-2008, 21:44
RED to producent kamer nagrywajacych w 4K. Ostatnio podano informacje, ze Jim Jannard [ojciec, pan i wladca REDa w jednym ;)] moze wrzuci na rynek lustro ze swojej stajni.

Aaaaaa.... :oops:
Nie wiedziałem... Dzięki!

barjab
07-09-2008, 22:36
Osobiście jak tylko technika pozwoli na to aby obraz i AF w takim samsungu/olimpusie zbliży się do tego co mamy w lustrzankach z chęcią się na taki aparat przesiądę. Myślę, że nie trzeba będzie długo czekać. Co więcej jestem przekonany, iż zarówno Canon jak i Nikon pracują nad takimi rozwiązaniami - jak ktoś już wspomniał mechanizm lustra i migawki to zło konieczne, które prędzej czy później zostanie wyeliminowane. Pozatym obędzie się wtedy, bez żadnych VR'ów - wstępne podnoszenie lustra będzie non-stop :-)

Pozdrawiam

PS: herezją to jest jak ktoś pisze, że nigdy czegos nie zrobi albo że nigdy czegośtam nie będzie.

shaolin
07-09-2008, 22:36
RED to w kinematografii cos w stylu Nikona D3 zmiksowanego z 1dsmkIII ;) Jan Jannard natrzepal kasy na goglach [Oakley to jego dziecko] i wsadzic w sprzet do szoubiznesu... natrzepal jej jeszcze wiecej i zastanawia sie teraz nad lustrem... a znajac jego poczynania to na starcie przywalilby z takiej rury, ze wszyscy by sie z wrazenia poplakali [pozytywnie :D].

lodzermensch
07-09-2008, 23:37
Osobiście jak tylko technika pozwoli na to aby obraz i AF w takim samsungu/olimpusie zbliży się do tego co mamy w lustrzankach z chęcią się na taki aparat przesiądę. Myślę, że nie trzeba będzie długo czekać. Co więcej jestem przekonany, iż zarówno Canon jak i Nikon pracują nad takimi rozwiązaniami - jak ktoś już wspomniał mechanizm lustra i migawki to zło konieczne, które prędzej czy później zostanie wyeliminowane. Pozatym obędzie się wtedy, bez żadnych VR'ów - wstępne podnoszenie lustra będzie non-stop :-)

Pozdrawiam

PS: herezją to jest jak ktoś pisze, że nigdy czegos nie zrobi albo że nigdy czegośtam nie będzie.

No to jestem heretykiem.
Chociaż 11 lat temu nie doceniłem cyfry. Mimo, że pracowałem w branży... :neutral:

pawel
08-09-2008, 01:42
"Jeżeli monitorek w celowniku będzie przyzwoitej jakości (nie takiej jak w tfu, hybrydach), to po co skomplikowane mechanicznie, hałaśliwe i czasami zawodne lustro?"

No comment. Temat będzie, jak komuś uda się wyeliminować lustro zachowując patrzenie TTL bez stosowania wyświetlacza. ;)

Wątek trochę dziwny, chyba nie zrozumiałem o co chodzi - zalepienie wizjera wyświetlaczem? To bardzo stary patent z amatorskich aparatów.. Rozumiem że ten badziew ma być połączony z wymienną optyką i marketingową stójką na ch..ju (chyba, że masy oczekujących na "profesjonalną hybrydę" póki co siedzą cicho).
Natomiast co do REDa, to jeśli wypali, raczej będzie większym przełomem niż FF od sony za grosze, d4 czy mark16. Ale to na pewno zasługuje na swój osobny wątek.

xMAREKx
08-09-2008, 18:59
Jeśli chodzi o lustra bez luster to jesteście w lekkim błędzie !

To nie są lustra bez luster, to są kompakty z wymienną optyką !

Producenci wolą te cacka przedstawiać jako pochodne lustrzanką bo te się kojażą z profesjonalizmem a kompakty to amatorszczyzna.

Lustra nie są od parady mają swój cel, alternatywą są dalmieżowce i takiego cyfrowego bym chciał.

[edit] Co do monitorka w wizjerze to dziękuje (miałem taki w HP), chce optyczny chodźby wsówany w sanki (oby były dwie stopki) Brak wizjera optycznego pozbawia nas kadrowania przy wyłączonym sprzęcie.

Kolekcjoner
08-09-2008, 20:39
(.....)
Natomiast co do REDa, to jeśli wypali, raczej będzie większym przełomem niż FF od sony za grosze, d4 czy mark16. Ale to na pewno zasługuje na swój osobny wątek.

A możesz coś więcej zdradzić? Czy to tylko takie dywagacje co by to było gdyby GE się chciało zrobić dslr-a?

shaolin
08-09-2008, 20:43
To sa dywagacje szefa firmy, ale biorac pod uwage specyfikacje RED One [http://www.red.com/cameras] to mozna sie spodziewac samych dobrych rzeczy... [no moze oprocz ceny :mrgreen:]

Kolekcjoner
08-09-2008, 20:53
To sa dywagacje szefa firmy, ale biorac pod uwage specyfikacje RED One [http://www.red.com/cameras] to mozna sie spodziewac samych dobrych rzeczy... [no moze oprocz ceny :mrgreen:]

ERROR 404. Na razie brzmi dość ponuro ;).

shaolin
08-09-2008, 20:58
Poprawilem linka, bo sie wrzucil z ] na koncu ;)

A wracajac do nazewnictwa - czy to lustro bez lustra, czy kompakt z wymienna optyka? Kogo to obchodzi?! :D wazne zeby dzialalo i mozna bylo wsadzic do kielni razem z miniaturowa 600ta w nogawce :D

Kolekcjoner
08-09-2008, 21:18
Poprawilem linka, bo sie wrzucil z ] na koncu ;)

A wracajac do nazewnictwa - czy to lustro bez lustra, czy kompakt z wymienna optyka? Kogo to obchodzi?! :D wazne zeby dzialalo i mozna bylo wsadzic do kielni razem z miniaturowa 600ta w nogawce :D

Nadal Error - chyba nie wróżę im powodzenia ;):lol:.

shaolin
08-09-2008, 21:25
U mnie smiga, ale jak cos to -> http://www.red.com/ <- wbij na glowna, z reszta sobie poradzisz ;)

lazaruss
08-09-2008, 22:13
U mnie smiga, ale jak cos to -> http://www.red.com/ <- wbij na glowna, z reszta sobie poradzisz ;)

No, pięknie to wszystko wygląda, ale pytanie - jeśli ten pan zrobi aparat ile Dtrójek będzie kosztował. W Polsce może od razu przyjmijmy walutę smarki :)

Kolekcjoner
08-09-2008, 22:18
No, pięknie to wszystko wygląda, ale pytanie - jeśli ten pan zrobi aparat ile Dtrójek będzie kosztował. W Polsce może od razu przyjmijmy walutę smarki :)

Nie wiem ale dla mnie z punktu widzenia DSLR z tej specyfikacji nie wynika zupełnie nic.

shaolin
08-09-2008, 22:25
Bo nic nie wynika - ale spodziewac sie mozna roznych milych rzeczy i ciekawych rozwiazan ;)

Kolekcjoner
08-09-2008, 22:39
Bo nic nie wynika - ale spodziewac sie mozna roznych milych rzeczy i ciekawych rozwiazan ;)

Aha no to rzeczywiście mecyje się szykują ;):lol:.

shaolin
08-09-2008, 23:01
Problem w tym, ze na razie nic sie nie szykuje :D dlatego mozemy sobie porobic jajeczka, ale ogolnie - Jannard ma kase i wie jak ja zainwestowac zeby bylo dobrze, tej mysli sie trzymajmy ;)

prz3mo
09-09-2008, 00:41
Jeśli chodzi o lustra bez luster to jesteście w lekkim błędzie !

To nie są lustra bez luster, to są kompakty z wymienną optyką !

Brawo ! Normalnie jestesmy pod wrazeniem :mrgreen:

A nie pomyślałeś, że może tytuł tematu jest celowo tak nazwany?

pawel
09-09-2008, 07:28
A możesz coś więcej zdradzić? Czy to tylko takie dywagacje co by to było gdyby GE się chciało zrobić dslr-a?

Chodziło mi o to, że jeśli zdecydują się na produkowanie aparatu, to najpewniej będzie oznaczało, że mogą w tej dziedzinie zastosować technologie i rozwiązania bardziej nowatorskie od liderów na rynku. Oczywiście, że póki co są to spekulacje ale zapowiedź "czegoś" na ten rynek jest. A że nie rzucają słów na wiatr i ich produkty w branży filmowej ogólnie mówiąc co nieco zmieniły, to mamy solidną podstawę żeby przyglądać się nowościom REDa.
No i z REDone nikkory chulają, więc... ;)

pn
09-09-2008, 09:40
Redaktorzy z niemieckich magazynow foto juz mieli prototypy w reku i wrazenia z wizjera sa wedlug ich wypowiedzi wiecej niz pozytywne. Podobno calkiem nowa technologia. Aparaty okolo 50% "chudsze" oraz 10% nizsze. Obiektywy znacznie mniejsze, stare obiektywy 4/3 beda mogly byc uzywane przy pomocy adaptera. Nowe obiektywy 4/3 micro nie beda mogly byc uzywane ze starymi lustrzankami systemu (czyli zgodnosc tylko w jedna strone).

Seeker
09-09-2008, 09:43
"a nie lubisz dzwieku lustra??"

Z lustra, to ja akurat wole obraz.

"biorac pod uwage specyfikacje RED One"...

O modulowej puszce wspomnialem na forum 3 lata temu w jakiejs ankiecie.

coroner
09-09-2008, 12:25
Nie raz nie siedem, robiłem zdjęcia takimi wynalazkami z EVF... o ile jeszcze w dobrym oświetleniu (czyt. dzień) dawały radę, o tyle już w kościele a już nie daj Boże na dworze po zmroku ni cholery sobie nie radziły. MF to dopiero było wyzwanie (a niektórzy mówią, że jest ciężko z MF w Dxx)... Na LCD było zazwyczaj ok ale to miało drugą wadę... aparat przyłożony do oka i oparty o czoło jest stabilniejszy niż trzymany w dłoni na wprost. Na takim aparacie zdjęcie o czasie naswietlania 1/30s było już dla mnie niemożliwe bez zruszenia.

pn
09-09-2008, 12:35
Podobno prototyp jest bardzo obiecujacy i nie ma nic wspolnego z dotychczasowymi, marnymi elektronicznymi wizjerami.

superkomornik
09-09-2008, 13:05
Mam nadzieję, że powstanie coś na kształt cyfrowego dalmierza. Żeby tylko zaprezentowali sensowne stałki np. 18/2.0, 25/1.4, 50/2.0, może być baaaardzo przyjemnie :)

Kolekcjoner
09-09-2008, 14:07
Chodziło mi o to, że jeśli zdecydują się na produkowanie aparatu, to najpewniej będzie oznaczało, że mogą w tej dziedzinie zastosować technologie i rozwiązania bardziej nowatorskie od liderów na rynku. Oczywiście, że póki co są to spekulacje ale zapowiedź "czegoś" na ten rynek jest. A że nie rzucają słów na wiatr i ich produkty w branży filmowej ogólnie mówiąc co nieco zmieniły, to mamy solidną podstawę żeby przyglądać się nowościom REDa.
No i z REDone nikkory chulają, więc... ;)

Wiem że jestem upierdliwy i się czepiam ale zastanawiam się skąd takie gadanie, że zrobią to co wyboldowałem i co pisaliście wcześniej (tzn. właściwie czego nie napisaliście 8))?
Przecież Canon, Nikon, Sony, Samsung to nie są firmy, które wyskoczyły kotu spod ogona. Do tego porównywanie z branżą filmową (chodzi /dla wyjaśnienia/ o kinematografię) ma tu mały sens, bo to bardzo niszowa i specyficzna dziedzina rządząca się zupełnie innymi prawami niż rynek dslr.

Redaktorzy z niemieckich magazynow foto juz mieli prototypy w reku i wrazenia z wizjera sa wedlug ich wypowiedzi wiecej niz pozytywne. Podobno calkiem nowa technologia. Aparaty okolo 50% "chudsze" oraz 10% nizsze. Obiektywy znacznie mniejsze, stare obiektywy 4/3 beda mogly byc uzywane przy pomocy adaptera. Nowe obiektywy 4/3 micro nie beda mogly byc uzywane ze starymi lustrzankami systemu (czyli zgodnosc tylko w jedna strone).

Mówisz o Olku nie o Samsungu?

coroner
09-09-2008, 18:30
Podobno prototyp jest bardzo obiecujacy i nie ma nic wspolnego z dotychczasowymi, marnymi elektronicznymi wizjerami.

W takim razie wiele wskazuje, że urządzenia te będą drogie właśnie ze względu na ten wizjer, gdyż będzie to musiał być ekranik (bo inaczej niż ekranikiem rozwiązać sie tego nie da) o bardzo wysokiej rozdzielczości, co za tym idzie bardzo malutkich pikselach i wiernym oddaniu kolorów. Nawet jeśli jest to możliwe, to na pewno kosztuje swoje.

charll
09-09-2008, 18:47
Nie zapominajmy jeszcze o pomyśle z nieruchomym lustrem - Nikon nad tym myśli. Tutaj szanse na zmniejszenie zwłaszcza grubości aparatu nadal istnieją. A wizjer optyczny pozostaje.

whatsilenceknows
09-09-2008, 22:52
Nie zapominajmy jeszcze o pomyśle z nieruchomym lustrem - Nikon nad tym myśli.

To już było kilka lat temu; chyba się nie przyjęło - rozwiązanie ma kilka wad. Ale zawsze można myśleć nad różnymi rzeczami. ;-)

Kyo
12-09-2008, 08:58
na dpreview panasonic zaprezentowal wlasnie nowy aparat na micro 4/3

prz3mo
12-09-2008, 09:11
http://www.dpreview.com/news/0809/08091202panasonic_DMC_G1.asp

shaolin
12-09-2008, 09:17
No prosze... nie spodziewalem sie, ze to oni pierwsi wyskocza z takim aparatem... do tego dwa szkielka -> http://www.dpreview.com/news/0809/08091201panasonic14-45_45-200.asp i to stabilizowane...

wyrwiflak
12-09-2008, 09:44
Na razie wszystkie w planach są stabilizowane. Ten subsystem będzie musiał mocno rywalizować z kompaktowymi hybrydoidami i albo je wyprzeć z rynku albo polec... myśle że linia ultrazoomowych lumixów właśnie wymiera - przecież Panas sam sobie nie będzie kłód pod nogi rzucał.

seth
12-09-2008, 10:12
hmm to wcale nie jest takie małe, i trudno powiedzieć aby było mniejsze od najmniejszych lustrzanek. W tej chwili nie rozumiem, po co to, na co i dlaczego takie coś powstało, nie macie wrażenia, że pomysł może i ciekawy tylko jakby kilka lat za poźno?

pawel
12-09-2008, 10:32
Kto wie, może hybrydy nie opanowały świata tylko dla tego, że nie miały wymiennej optyki ;P
Kupcy sie znajdą - np zadowoleni użytkownicy poprzednich modeli, których nosi aby wydać forsę na nowe zabawki (podejrzewam, że to najczęstszy powód wymiany sprzętu).
IMO news na sezon ogórkowy. Wyprodukował by ktoś banalny dalmierz, który działa, robi zdjęcia na poziomie d70 i nie kosztuje 70 miliardów dolarów - to byłby news!

seth
12-09-2008, 10:45
Nie no pewnie, że ktoś kupi tyle, że samsung coś mówił o jakimś sukcesie, szczytach.. i nie mogę sobie tego wyobrazić, będzie to konkurować z kompaktami, ok, ale w sumie wiekszymi możliwościami, wymienną optyką, jakością obrazu. Wszystko pewnie, tyle że tanie, małe lustrzanki już robią to samo. W dodatku nie widzę tu tej "maleńkości" tego systemu, a po 1000 pln z 3 obiektywami to też nie będzie :)

prz3mo
12-09-2008, 10:51
Moim zdaniem ma to szanse odnieść sukces.

Jacek S
12-09-2008, 11:17
Moim zdaniem na rynku przydałby się dalmierzowiec, taki w stylu Leici, ale tańszy i z lepszą matrycą najlepiej FF, może z AF, jak np. w dawnych analogowych Contaxach serii G. Raz, że jest do dyskretny aparacik, a dwa, że w przypadku optyki do dalmierzowców można stosować formuły optyczne, których z jakichś przyczyn nie można stosować w przypadku obiektywów do lustrzanek.

superkomornik
12-09-2008, 11:35
jacekmarysienka ma rację. Taki cyfrowy Contax G to by było marzenie. Szkła nie takie drogie jak Leica, a jakość powala.

lodzermensch
12-09-2008, 11:41

Jako stary marketingowiec ;) muszę przyznać, pomysł jest sprytny i bardzo mądry.
Sukces rynkowy raczej gwarantowany.
Dodam, że nie piszę tutaj o jakości nowego wynalazku.

seth
12-09-2008, 13:24
Jako stary marketingowiec ;) muszę przyznać, pomysł jest sprytny i bardzo mądry.
Sukces rynkowy raczej gwarantowany.
Dodam, że nie piszę tutaj o jakości nowego wynalazku.

a możesz mi to jakoś wyjaśnić? gdzie ten szał? bo ja bym go widział ale min 2 lata temu.

whatsilenceknows
12-09-2008, 13:47
Wyprodukował by ktoś banalny dalmierz, który działa, robi zdjęcia na poziomie d70 i nie kosztuje 70 miliardów dolarów - to byłby news!

Racja. Ale zdjęcia na poziomie D70? Epson R-D1.
Jakby ktoś wyprodukował dalmierz z matrycą w okolicach 5D i resztą jak pisałeś... to by był news. ;-)
Natomiast ten "micro" Panasonic nie wydaje się być wcale micro. Ot, właśnie - konkurencja dla hybryd (większa matryca, wymienna optyka), a nie dalmierzowców. Mam wrażenie, że wieszczenie upadku bagnetu M po pojawieniu się tego systemu okazało się czymś w stylu zapowiedzi "ogromnej rewolucji po premierze A900" - 'przestrzał' podobny... ;-)

Moim zdaniem na rynku przydałby się dalmierzowiec, taki w stylu Leici, ale tańszy i z lepszą matrycą najlepiej FF, może z AF, jak np. w dawnych analogowych Contaxach serii G. Raz, że jest do dyskretny aparacik, a dwa, że w przypadku optyki do dalmierzowców można stosować formuły optyczne, których z jakichś przyczyn nie można stosować w przypadku obiektywów do lustrzanek.

Z przyczyny posiadania lustra, które wymaga w korpusie miejsca na ruch bez zawadzania o tylną soczewkę - dla dalmierzowców szerokie kąty mogą być projektowane używając 'klasycznych' formuł optycznych (nie retrofocus), nie wymagających korygowania dystansu między tylną soczewką, a płaszczyzną filmu/matrycy, co owocuje uproszczeniem formuły (mniejszą ilością elementów optycznych).
Pomysł popieram. Niemała liczba osób wykazuje zresztą takie sentymenty, ale póki co wychodzi na to, że potencjalny rynek na taki aparat może być zbyt mały... Szczególnie na manualny dalmierz a la M8, który byłby znowu moim życzeniem. Z resztą "dalmierz AF" nie jest per se aparatem dalmierzowym. To kompakt z wizjerem lunetkowym i wymienną optyką. :) Kiedyś toczyła się na forum Pentaxa spora dyskusja na ten temat. ;-)