Zobacz pełną wersję : [ Portret ] moj pierwszy (auto)portret
witamy
moj pierwszy (auto)portret więc proszę o opinie.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img372.imageshack.us/img372/390/squarefotobp8.jpg)
Fajnie wyszło. Ostrość zachwyciła celująco. Tylko ciut przepalone w kilku miejscach. Czubek nos rzuca się w oczy zaraz przy pierwszym oglądzie ;)
Fajnie wyszło. Ostrość zachwyciła celująco. Tylko ciut przepalone w kilku miejscach. Czubek nos rzuca się w oczy zaraz przy pierwszym oglądzie ;)
eee ten nos to po mamie ;)
No, teraz to przywaliłeś ;)
Co ma Twoja szanowna Mamusia to Twojego przepalonego na fotce nochala.
Ja się nie czepiam anatomii i koligacji rodzinnych tylko fotografa.
Polsar74
30-08-2008, 20:06
takie przepały to nic - bywały u innych gorsze
generalnie za całość - 4+ ode mnie
No, teraz to przywaliłeś ;)
Wiem wiem! Dodałem przecież uśmieszek na końcu, sugerujący niewinny żart z mojej strony :)
Bardzo udane auto :)
Jeżeli swoim komentarzem chcesz mnie zachęcić do obejrzenia twojej galerii, to niestety Ci sie nie uda... bo już ją dawno widziałem i szczerze mówiąc jest ś w i e t n a :)
Bardzo dziękuje za miłe słowa, ale jest sporo niedociągnięć... ale nadal dzielnie się uczę. Mam pomysł na fajną sesje ale póki co musi poczekać bo niestety nie bede miała czasu na fotki
adam1277
30-08-2008, 20:44
ładniutki autoportret
Zazdroszczę tej ostrości w szczegółach. W moich pracach często jej brak...
Kraftsman
31-08-2008, 00:17
Nie lubię tak mocno kontrastowych portretów (chyba że w komiksach Sin City). Starałbym się wydobyć jakieś szczegóły z cieni - tu w cieniach jest czarna otchłań. Widać, że pracowałeś nad pozą i kadrem (crop - OK). Ale światło dla mnie za ostre. Przeszkadza też cień kołnierza.
autograf
31-08-2008, 00:26
Kraftsman dobrze powiedział o szczegółach w cieniach. Czarna dziura.
Plus za kwadrat. Jakoś lubię ostatnio!
Jak najlepiej wydobyć te szczegóły? Mniej kontrastu?
Brak szczegółów przypadł mi do gustu szczerze mowiac, ale to juz własne widzimisie :) Cień na kołnierzyku faktycznie nie wygląda zbyt dobrze.
motylanoga
01-09-2008, 10:34
Ech, ja wiem, że jestem blondynka, ale naprawdę nie wiem o co wszystkim chodzi z tymi szczegółami w cieniach. ;) Dla mnie zdjęcie musi być ładne jako całość, a nie idealne w każdym detalu. Tutaj idealnie widać to, co ma faktycznie znaczenie - spojrzenie, i przyznaję, że od oczu ciężko oderwać. A że nie widać faktury włosów? Zupełnie mi tego nie brakuje.
IMO bardzo dobre zdjęcie, zwłaszcza jak na auto.
slanting_eye
01-09-2008, 11:38
podoba sie
Kraftsman
01-09-2008, 11:46
Ech, ja wiem, że jestem blondynka, ale naprawdę nie wiem o co wszystkim chodzi z tymi szczegółami w cieniach. ;) Dla mnie zdjęcie musi być ładne jako całość, a nie idealne w każdym detalu.
Zgoda -- tradycyjnie mówi się, że portret powinien być niekontrastowy i oczywiście można to uznać za bełkot tradycjonalistów (piszę serio bez przekąsu). Czy szczegóły w cieniach są potrzebne zależy od efektu, który chcesz osiągnąć. Frank Miller rysuje świetne portrety swoich wymyślonych bohaterów czernią i bielą, w zasadzie bez jakichkolwiek szarości i wychodzi to rewelacyjnie. Taka konwencja, tam się to sprawdza.
Moim zdaniem ten portret byłby o niebo lepszy gdyby nie był tak kontrastowy. Nie przeszkadzałoby to oczom - można je zresztą ładnie podkreślić.
Tak czy inaczej - stosunkowo udana próba ze względu na pozę i kadr.
bardzo dobry. pieknie oswietlony.