Zobacz pełną wersję : Ślub - kilka wątpliwości
Nigdy nie robiłem zdjęć na ślubie. Nie skończyłem tez kursu w Kurii dla operatorów. A właśnie naszła mnie taka wątpliwość: czy fotografa obowiązują "procedury" kościelne podczas ceremonii zaślubin? Tzn. np wtedy gdy wszyscy klękają, on tez klęka? Wszyscy się żeganją, to on też musi się przeżegnać? itd Z jednje strony jest w Domu Bożym, ale z drugiej jest tez w pracy i podczas gdy ręcę będzie miał zajęte żeganiem się, może stracić jakieś dobre ujęcie...
Jak jest w praktyce?
Z tego co mnie się o uszy obiło na kursie to w kościele jestes ''wrogiem'' wiec trzymaj sie standartów;)
Nie ma takiego obowiązku aby klękać czy żegnać się razem ze wszystkimi. Fotograf nie musi byc przecież osobą wierzącą. Chodzi o to aby zachować powagę i nastrój podczas nabożeństwa. Kiedy wszyscy klęczą stań, odłóż na chwilę aparat. Możesz usunąć sie na chwilę na bok, przeczekać. W trakcie trwania mszy jest dość czasu aby zrobić dobre zdjęcia, nie musisz przez cały czas polowac na to jedno ujęcie z wizjerem przy oku, depcząc innych po palcach.
Najważniejsze jest wyczucie i doświadczenie. To ostatnie przyjdzie z czasem. Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź.
Czyli obowiązku nie ma. A jak robicie w praktyce? Uczestniczycie w mszy tzn. klękacie, żegnacie się itd, czy tylko własnie usuwacie na bok, na chwilę odkładacie aparat i przestajecie fotografować? A moze konsultujecie to każdorazowo przed ceremonią z księdzem?
jeżeli jesteś osobą wierzącą to uważam, że powinieneś zachować się jak obyczaj liturgiczny nakazuje, nie musisz klękać przy błogosławieństwie, ale jeżeli ksiądz rozdaję Komunię to chyba powinieneś przyklęknąć, podobnie podczas 'podniesienia'. Jezeli nie jesteś katolokiem, zachowaj się w sposób godny, ot co.
Pozdrawiam i życzę sukcesów bo to nie łatwy chleb
W praktyce jest tak, ze fociłem pół roku bez zaświadczenia i było ok, kurs mam juz ukonczony robiłem ślub w kwietniu /ładny stary kościół - bardzo stary/ było szczesc boze i pytanie o zaświadczenie, ja miałem i kamerzysta też. Ślub w czerwcu, wszedłem na plebanie pstryknąłem kilka zdjęć proboszcz spytał się o zaświadczenie pokazałem. Minęło z 20 minut kamerzysta podchodzi do mnie w kolorze zielono-białym i pyta sie czy mam kurs, bo błagał księdza przez 10 minut żeby przymknął oko i to z młodymi - pełen profesjonalizm.
dareknik
30-08-2008, 10:51
X-X, Około 3-ech miesięcy temu byłem z Kolegą zobaczyć Fotografów ślubnych w akcji: jak się zachowują, na co zwracają uwagę przy robieniu zdjęć, itp. Zachowania były różne. Potem Chcieliśmy poćwiczyć ustawienia i popstrykać kilka fotek testowych. Jakie było Nasze zdziwienie, wygoniono Nas z 4 Kościołów (w czasie Mszy i bez Mszy-wyganiał Nas Kościelny, Gospodyni, Siostry Zakonne) i powtarzało się jedno pytanie: czy Mamy zgodę Plebana i pozwolenie Kurii. Tylko w jednym Kościele sie udało poćwiczyć, ponieważ Kościelny był młody i wyrozumiały, jeszcze Nam światło Zaświecił. Więc zainteresowaliśmy się tematem pozwolenia, bo nie chcemy mieć problemów, że Ksiądz nas wyrzuci z Kościoła przy realizacji Ślubu.
A propo szkolenia Kurii. Trzeba mieć podpis Plebana i pieczątkę Parafii do której Należysz pod podaniem na kurs fotografii ślubnej.
kosicol nr1) prychodze witam sie rozmawiamy sobie z ksiedzem chwilke mila atmosfera wyciagam zaswiadzcenie (bo poprosil) kamerzysty nie zapytal bo kamerzysta sie nei przywitał:)
kosciol nr2) wchodze witam sie rozmawiamy starszy ksiadz mily, pytam o warunki o jego zasady(wszystko wolno) pytam czy pokazac zaswiadzcenie. odpowiada ze lepsza firma jestem bo przyszla sie chociaz przywitac;) zaswiadczenie nie tzreba wierzy na slowo:)
kosciol nr3) rozmawiam z ksiedzem (on mnie w ogole nei slucha) ;) jednym uchem wchodzi drugim ziumm,, pokazuje zaswiadczenie cos tam czyta mąci pod nosem, i mowi zeby mu przy kazaniu nie robic zdjec i jak mowi bo tu odwraca uwage mlodych ( na kazaniu oblatuje architekture kosciola wiec luz)
zachowanie w kosciele:
wierzacy jestem, malo praktykujacy ;) , ludzie klecza, ja klecze albo uciekam gdzies do wneki gdzie mnie nie widac zmieniam szklo itd.. , przy podniesieniu ostatnio klekam za mlodymi i robie dyskretnie zdjecie od tylu mlodym z ksiedzem na glownym planie. Ogolnie podobno jestem malo zauwazalny ale tak naprawde to duzo sie przemieszam ale dyskretnie a mlodzi mnie nie zauwazaja bo sa w stresie :) ah i nie blyskanie lampa pomaga nie patzra wszyscy na ciebie, a zcasami tzreba zrobic seryjke zeby moment zlapac, nie korzystanie ze wspomagania AF tez sie przydaje.
tyle ode mnie
sorry ze pisze nie w tym wątku ale mam pytanie mam jutro chrzciny bratanicy czy jako amator moge bez przeszkod robic zdjecia w kosciele? czy moze ktos sie do mnie przyczepic? zostalem poproszone przez brata o kilka fotek i to dosc waze dla mnie. z gory dzieki za odpowiedz
bahuone - znasz księdza? Jak nie to nawet nie idź do niego przed mszą. Chrzciny to kilka zdjęć. Nie bądź natrętny, a nie będzie problemów.
W Tarnowie na kursie mówili, że jest zakaz robienia zdjęć podczas podniesienia...
dziekii mikkay za szybka odpowiedz :D to jak pare fotek nie zaszkodzi to dobrze :) zobaczymy co z tego wyjdzie
dareknik
30-08-2008, 13:48
Bahuone też niedawno robiłem chrzciny w Kościele u Znajomych. Ksiądz mógł mieć pretensje, ponieważ było z 8 fotografów i 2 kamerzystów (duże chrzciny, sześcioro dzieci), był spory ruch i zamieszanie. Ksiądz był wyrozumiały i złego słowa nie powiedział.
to jezeli bylbys taki dobry i mogl mi napisac na jakich ustawieniach pstrykales? bo szczerze nie mam pojecia jak robic zdjecia w kosciele a juz na miejscu nie bede eksperymentowal! moja doswiadczenie jest bardzo male i nawet nie wiem jak sie zachowac w takiej sytuacji, aparat mam dopiero niecale 2 miesiace. i na jakich rozszerzeniach pstrykales? NEF czy JPG
rob w rawach! a ustawien nikt Ci nie powie. musisz sam zrobic pare fotek i zobaczyc na jakich wyjda najlepsze zdjecia!
dareknik
30-08-2008, 19:56
Zależy jakie Masz obiektywy i body? Napisz, zobaczymy co da sie wybrać.
gregorek
30-08-2008, 20:18
Nie ma takiego obowiązku aby klękać czy żegnać się razem ze wszystkimi. Fotograf nie musi byc przecież osobą wierzącą. Chodzi o to aby zachować powagę i nastrój podczas nabożeństwa. Kiedy wszyscy klęczą stań, odłóż na chwilę aparat.
Wydaje mi się ,że "co kraj to obyczaj" ale z doświadczenia z kurii siedleckiej mogę powiedzieć że:
1. Fotograf mimo iż jest w pracy to jednak również uczestniczy we mszy św. i powinien odpowiednio się zachowywać.
2. Jeśli nie jesteś osobą wierzącą to masz marne szanse na zrobienie kursu (przynajmniej w kurii siedleckiej) ponieważ aby wziąć w nim udział musisz przedstawić zaświadczenie wydane przez proboszcza twojej parafii o tym że należysz do wspólnoty danej parafii.
A tak poza tym to z księżmi warto dobrze żyć....
Wydaje mi się ,że "co kraj to obyczaj" ale z doświadczenia z kurii siedleckiej mogę powiedzieć że:
1. Fotograf mimo iż jest w pracy to jednak również uczestniczy we mszy św. i powinien odpowiednio się zachowywać.
2. Jeśli nie jesteś osobą wierzącą to masz marne szanse na zrobienie kursu (przynajmniej w kurii siedleckiej) ponieważ aby wziąć w nim udział musisz przedstawić zaświadczenie wydane przez proboszcza twojej parafii o tym że należysz do wspólnoty danej parafii.
A tak poza tym to z księżmi warto dobrze żyć....
Ad1 - pełna racja. Dla mnie najważniejsze oprócz tego, że mam zrobić dobre zdjęcia jest to, żeby nie zwracać na siebie uwagi - dlatego ubieram kanty, czarne buty i koszule (bez krawata), choc wygodniej byłoby w bojówkach i sandałach. Nawet jak ktoś jest niewierzący, nie zaszkodzi mu przecież uklęknąć podczas podniesienia, honoru przez to nie straci i przy okazji nie będzie zwracał na siebie uwagi stojąc jak słup kiedy cały kościół klęczy.
Ad2 - co kraj to obyczaj, kurs robiłem w Poznaniu rok temu, ksiądz kulturalnie wyjaśnił, że zgłoszenie przez proboszcza potrzebne jest po to, żeby wiedzieć ile legitymacji mają przygotować, zgłoszonych było ok 40 osób a na kurs przyszło ok 100 - nie było wiadomo czy wystarczy zaświadczeń, kurs trwał 1.5 h bez zbędnych pierdół, nie mówili ile za kurs trzeba płacić ale wszyscy wrzucili do koszyka po 20 zł i tyle.
Pozdr