Zobacz pełną wersję : Pomocy Pretec CF 333x
Witam. Mam problem ostatnio nabyłem wyżej wymienioną kartę. Przy kopiowaniu zdjęć z karty przez czytnik leci sobie 50Mb/s i jest ok ale jak chce coś wrzucic na karte z komputera to leci tylko 8Mb/s. Dlaczego tak jest? Co musze ustawic żeby mieć oferowaną prędkość zapisu 50Mb/s? coś w systemie mam nie ustawione czy ten typ tak ma.
Prędkość zapisu to zupełnie co innego niż prędkość odczytu, najczęściej te 2 prędkości się różnią i zapewne tak jest w przypadku Twojej karty (technicznie rzecz ujmując, łatwiej jest dane odczytać, niż je zapisać) . Chyba, że w specyfikacji wyraźnie pisze, że te 2 prędkości są jednakowe, wtedy co innego może być winowajcą.
na odwrocie pudełka jest napisane:
read- up to 50MB/s (i tyle jest w rzeczywistości nie spada poniżej 47MB/s)
write- up to 40MB/s (i przy zapisie w aparacie może i tyle jest ale jak próbuje coś na nią nagrac przez czytnik to jest stałe 8MB/s)
i co wy na to? może czytnik zmienic? pisze że obsługuje UDMA 6. czytnik mam wewn. Apacera USB 2.0HIspeed
Art Erie
01-09-2008, 23:18
Prędkość zapisu to zupełnie co innego niż prędkość odczytu, najczęściej te 2 prędkości się różnią i zapewne tak jest w przypadku Twojej karty (technicznie rzecz ujmując, łatwiej jest dane odczytać, niż je zapisać) . Chyba, że w specyfikacji wyraźnie pisze, że te 2 prędkości są jednakowe, wtedy co innego może być winowajcą.
Masz rację, ale te wartości nie mogą byc aż tak rózne od siebie. Jeśli jest taka możliwoąć, to sugerowałbym sprawdzenie karty na innym kompie z innym czytnikiem. Wynik może dać więcej danych do ustalenia przyczyny takiego transferu.
wydaje mi się że to jest wina czytnika ale nie będąc pewnym nie kupie lepszego szkoda mi 200zł na czytnik Lexara obsługujący UDMA a okazałoby się że transfer na karte by nie wzrósł. Jestem z niej bardzo zadowolony jak jest w body bo jest piekielnie szybka. Odczyt na kompie też bo stałe 47MB/s ale czasem chce jej użyć jako pamięci przenośnej i nagrać na nią i wtedy 8Mb/s. Chyba że karty te mają jakąś blokade dla zapisu na PC
Edit- przy karcie PQI 120x zapis z kompa na karte 219kb więc jest Pretec dużo szybszy a jak wy macie na swoich kartach?
Art Erie
01-09-2008, 23:33
Wątpię w blokadę. Albo czytnik nie wyrabia, albo jakiś problem dogadania w protokołach transmisji, sprawdż w innym kompie jak pisałem wyżej. Pózniej mozna kolejno wykluczyć poszczególne elementy "łańcucha"
a jak Ty masz ze swoją kartą? i jaką masz? nie mam dostępu do innego kompa z czytnikiem CF a przez kabel to nie ma co porównywać
Art Erie
02-09-2008, 06:24
Używam tylko Sandisk, i nie miałem nigdy żadnych problemów z transferami w obie strony, mam wprawdzie kilka czytników (takich po kilkadziesiąt złotych) ale wszystkie działają OK.
Kiedyś bawiłem się czytnikiem podłączanym pod we/wy dysku ATA na płycie głównej i wtedy transfery były koszmarne. Zależało to jednak od tego właśnie czytnika ( muszę spróbować z innym ) i protokołow trancmisji.
Kartę możesz przecież sprawdzić w najbliższym sklepie komputerowym...
Jednak transfery rzędu 50/40MB osiągniesz pewnie dopiero na czytnikach SATA, zwykły USB powiniem zdaje się dać jakiec 20MB ( ale 8MB to trochę mało)
8Mb/s jest przy Pretecu a przy PQI 120x jest 219kb/s normalnie żałosne. Jaki czytnik kupić?
no i ku.... kupiłem inny czytnik zewn. i nadal to samo transfer zapisu na karte 8Mb/s o co chodzi?
Kompa mam w miare nowego:
Dual Core E2160 podkręcony na 3.4Ghz
2Gb Ram 800Mhz
płyta Asus P5K-E więc jedna z lepszych w czasie kupowania
dysk WD Raptor więc szybki jak diabli :D
edit. nie kupie czytnika obsługującego UDMA jeśli nie będe pewny że coś się zmieni
Art Erie
06-09-2008, 08:17
Post wyżej pisałem o czytniku SATA :) Oczywiście miałem na myśli Fire Wire. I z tego co się orientuję dopiero taki czytnik zapewni Ci komunikację najszybszych kart na rynku z nominalną prędkością. Niestety takie czytniki nie są tanie:(
http://www.allegro.pl/item431456411_sandisk_czytnik_kart_cf_extreme_fire wire_45_mb_s.html