Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Pożyteczny gnojarz
żuk leśny Geotrupes stercorosus - jak już wyląduje, to chętnie pozuje ;) aczkolwiek lsniaca powierzchnia jego pancerza jest dla mnie trudna do sfotografowania/oświetlenia.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img167.imageshack.us/img167/4079/zuk1ja8.jpg)
pozdrawiam
Burkinafaso
29-08-2008, 20:27
Piękny gnojek :-D. Według mnie właśnie te refleksy na błyszczącej powierzchni dodatkowo podkeślają bogatą strukturę pancerza. MZ świetnie udało Ci się go doświetlić (chociaż przednia łapa po prawej jakby gaśnicą softłerową potraktowana ;-)).
Pozdrawiam,
gasnica softłerowa :) .. nie, nie było wytłumiania programowego na łapie, choć jak teraz spojrzałem to rzeczywiście może się tak kojarzyć.. tak wyglada, bo GO tak się ułozyła, już tam nie doszła
pozdrawiam
Burkinafaso
29-08-2008, 20:43
Dlatego napisałem "jakby", bo czasem faktycznie tak to wygląda. A żuczek generalnie świetny...
snaperius vulgaris
29-08-2008, 21:06
skubany jaki wypolerowany;-)
miechu1975
29-08-2008, 23:40
Pięknie wyszedł.
Możesz zdradzić - jak taki efekt osiągnąć?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
D70s + Tamron90mm + Kenko36mm(pierscien posredni) + Lampa + duuży dyfuzor. Obróbka lekkie rozjaśnienie cieni, podciągnięcie kontrastu, wyostrzenie po zmniejszeniu/kompresji. Model był dość duży.. około 2cm, a kadru 90%. Normalnie w sloneczku mieni się czarno-niebiesko ale w cienu tak go widziałem więc taki WB sobie zrobiłem.
pozdrawiam
arachiusz
30-08-2008, 07:50
Pięknie wyszedł.
miechu nie słuchaj go , wystarczy dobra pasta polerska i szmatka bawełniana
borregaard
30-08-2008, 07:52
taki WB sobie zrobiłem.
Z tym WB to nie kumam,ale rób dalej takie B&W...:-D
Fajny pancerniak.
Pzdr
Andrzej
Z tym WB to nie kumam,ale rób dalej takie B&W...:-D
Fajny pancerniak.
Pzdr
Andrzej
WB white balance, a B&W... nigdy ;)
pozdrawiam
miechu1975
30-08-2008, 16:51
D70s + Tamron90mm + Kenko36mm(pierscien posredni) + Lampa + duuży dyfuzor. Obróbka lekkie rozjaśnienie cieni, podciągnięcie kontrastu, wyostrzenie po zmniejszeniu/kompresji. Model był dość duży.. około 2cm, a kadru 90%. Normalnie w sloneczku mieni się czarno-niebiesko ale w cienu tak go widziałem więc taki WB sobie zrobiłem.
... pierścienie już w drodze, reszta podobnego sprzętu na stanie - pozostaje teraz dużo ćwiczyć :-)
Jak coś wyjdzie godnego uwagi będę się chwalił :-)
Pozdrawiam
borregaard
30-08-2008, 20:33
Proszę się nie zniechęcać,bo problemów wiele,a i do rozczarowania blisko...:mrgreen:
To samo nie zrobi foty...choć pomoże..
:mrgreen:
Pzdr
Andrzej
miechu1975
30-08-2008, 20:46
Proszę się nie zniechęcać,bo problemów wiele,a i do rozczarowania blisko...:mrgreen:
To samo nie zrobi foty...choć pomoże..
:mrgreen:
Pzdr
Andrzej
Wiem, wiem - uparty jestem ... :-)
Coś już tam wychodzi ale niestety pewnych trudności bez pomocy odpowiedniego sprzętu nie da się przeskoczyć (np. odpowiednia skala odwzorowania bez pierścieni, na które się w końcu zdecydowałem)
Pozdrawiam