PDA

Zobacz pełną wersję : Gamut adobe sRGB w D200

zebrantez
29-08-2008, 17:06
Witam

Jako, że mam możliwość drukowania obrazów w przestrzeni Adobe sRGB i troszkę szerszej chciałem zapytać czy może któryś z forumowiczów dysponuje zestawieniem gamutów sRGB(standardowego) i z D200 oraz Adobe sRGB(standardowego) i D200. Chciał bym sprawdzić jak daleko odbiegaja gamuty D200 od określonych standardów. i czy w ogóle jest warto bawić się w adobe srgb.

Pozdrawiam Marcin

Jacek_Z
29-08-2008, 19:30
.. mam możliwość drukowania obrazów w przestrzeni Adobe sRGB i troszkę szerszej ..

napisz to jeszcze raz i zwróć uwagę na niuanse. Adobe RGB albo sRGB, nie Adobe sRGB. Wywołać NEFa z D200 możesz zarówno w sRGB jak i Adobe RGB, wystarczy ci więc jeden plik NEF. Drukować możesz każdy z nich, tylko czy jesteś pewien, że drukarka potrafi wydrukować 100% przestrzeni Adobe RGB ? Nawet najpodlejszą drukarka można drukować pliki adobe RGB, ale drukarka wydrukuje tylko to co sama potrafi, zinterpretuje po swojemu ten kolor.

zebrantez
29-08-2008, 21:21
Jacek_Z jestem pewien co do możliwości drukarki (drukarka iGen 3 xeroxa)więc z tym problemu raczej nie powinno być. Chyba że się mylę i włożyli do tej drukarki kilka różnych profili dla picu.
Nefa to wiem, ze mogę wywołać, ale ni o to mi chodzi .Wolał bym prosto z puszki jpegi drukować i dlatego chciał bym wiedzieć czy różnica jest spora (wiem , ze na monitorze jej nie zobaczę)?

Jacek_Z
29-08-2008, 21:28
włożenie profilu adobe RGB do drukarki, a możliwość wydrukowanie całego zakresu przestrzeni Adobe RGB to dwie zupełnie rózne sprawy. Nie znam tej drukarki. Zamieściłes pytanie nie w tym dziale. Przenoszę.

mi-hao
29-08-2008, 21:33
Ja też mam podobne pytanie to pozwolę się podpiąć pod ten wątek.
W aparacie mam możliwość ustawienia trzech profili: Ia (sRGB), II (AdobeRGB) i IIIa (sRGB). Podobno Ia do portretów, a IIIa do krajobrazów. Domyślnie jest ustawiony IIIa. Niech tak zostanie. Zdjecie robię w NEF (przestrzeń jak wyżej sRGB) i wywołuję do JPGa powiedzmy, w przestrzeni AdobeRGB, bo soft na to mi pozwala. Czy wynikowy plik jest rzeczywiscie AdobeRGB, skoro był zarejestrowany przez aparat jako sRGB, czyli w mniejszej przestrzeni kolorów?

Jacek_Z
29-08-2008, 21:39
Czy wynikowy plik jest rzeczywiscie AdobeRGB, skoro był zarejestrowany przez aparat jako sRGB, czyli w mniejszej przestrzeni kolorów?
tak, on będzie AdobeRGB. Plik wcale nie jest rejestrowany w sRGB. To zapis stanu pikseli RGBG. Potem to ty decydujesz - przy wywoływaniu na co jest zamieniany. Twoje ustawienie to ustawienie domyślne, mozna je mając i wywołując NEF do jpg (tif) zmienić.

zakwas
29-08-2008, 21:47
Jacek_Z jestem pewien co do możliwości drukarki (drukarka iGen 3 xeroxa)więc z tym problemu raczej nie powinno być.

Chyba żyjesz w jakiejś krainie baśni...

http://www.google.pl/search?num=20&hl=pl&safe=off&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&hs=KEp&q=srgb+adobe+rgb&btnG=Szukaj&lr=

Tutaj macie link
http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html
w łopatoligiczny sposób wyjaśnione co i jak. Reszty postów na tym wątku po prostu mi się nie chce komentować... uczył Marcin Marcina a sam głupi jak świnia

zebrantez
29-08-2008, 22:34
zakwas - mam na imię Marcin...
a może mogłbyś wyjaśnić czy ma to znaczenie przy konwersji na CMYK czy używam pliku aRGB czy w Srgb?

Jacek_Z
30-08-2008, 02:06
zakwas - jeśli ten przypisek był do mnie, to lepiej czytaj ze zrozumieniem to co napisałem, bo sobie coś pewnie nadinterpretowujesz. Zdanie po zdaniu, wyraz po wyrazie. Dokładnie.