Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przepalanie - błysk w D300 - wydzielony

Robert1602
29-08-2008, 14:04
Dwie dodatkowe fotki z lampą SB-800. Proszę o komentarze. Nie oceniajcie szumów, kolorów tylko, czy jest przepalone czy nie, bo dla mnie jest i to bardzo. Czy to wina lampy, czy może body?
Ustawienia w obu puszkach takie same
Lampa - palnik na wprost

F4.5 1/80 ISO 1600 WB 4000 K
D300

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.videofotoiga.pl/allegro/d300/DSC_0811.jpg)

D80

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.videofotoiga.pl/allegro/d300/DSC_6549.jpg)

Jakoś matryca CMOS nie przypadła mi do gustu, rozmawiałem z zawodowym fotografem, który pracuje na D3 i też co do kolorów z body ma zastrzeżenia, więc robi tylko w RAW, ale obróbka zajmuje mu dużo czasu, dlatego woli wziąć analog i nim robić zdjęcia, bo są lepsze efekty.

Jacek_Z
29-08-2008, 14:41
Zawsze robisz zdjęcia z lampą na ISO 1600 i dość otwartej przysłonie z tak małych odległości? Popatrz na zakres odległości na lampie jaki masz do dyspozycji w takich warunkach. U mnie minimalna odległość przy takich parametrów to 3,6 m. Tu raczej było bliżej. TTL ma prawo się nie wyrabiać.

R
29-08-2008, 14:56
U mnie minimalna odległość przy takich parametrów to 3,6 m. Tu raczej było bliżej. TTL ma prawo się nie wyrabiać.

nie moj watek i nie moj problem, ale dlaczego w jednej puszce sie wyrabia - ze znacznie lepszym efektem ogolnym - a w drugiej nie? :)

dziekan77
29-08-2008, 15:03
nie moj watek i nie moj problem, ale dlaczego w jednej puszce sie wyrabia - ze znacznie lepszym efektem ogolnym - a w drugiej nie? :)

na pierwszej fotce dołozyłeś spory kawał czarnego rękawu od koszulki....

prz3mo
29-08-2008, 15:04
To zdjęcie z D300 to jak antyreklama tego aparatu. Nawet nieostre (w przeciwieństwie do tego z D80) :)

Robert1602
29-08-2008, 15:12
To tylko zdjęcia przykładowe ISO i przysłona to czysta loteria i to nie jest żadna antyreklama, bo D300 to super aparat tylko chyba nie mój egzemplarz. Minimalna odległość na lampie wynosiła chyba 3.6m ale to nie zmienia faktu, że D80 się wyrobił a D300 nie i to mnie boli.

Wgrałem nowy soft 1.03 po kilku zdjęciach wydawało się wszystko ok, a tu nagle takie kwiatki wyskakują :/ Mam to korygować siłą błysku czy reklamować aparat?

Pozdrawiam

artko
29-08-2008, 15:42
Ja bym korygował siłą błysku i pokusił się o test w normalnych warunkach. U siebie nie zauważyłem żeby SB-800 przepalała we współpracy z D300, ale też od razu powiem że nie robię zdjęć z takimi parametrami przy takiej odległości do osoby fotografowanej bo i po co.

Jacek_Z
29-08-2008, 16:07
To tylko zdjęcia przykładowe ISO i przysłona to czysta loteria i to nie jest żadna antyreklama, bo D300 to super aparat tylko chyba nie mój egzemplarz. Minimalna odległość na lampie wynosiła chyba 3.6m ale to nie zmienia faktu, że D80 się wyrobił a D300 nie i to mnie boli.

Jeśli robi się cos poza możliwościami automatyki to otrzymany efekt jest kwestią przypadku. Jeśli ci będzie działa źle w zakresie w którym powinien działać, to wtedy napisz posta. Nie będę wyłuszczał 1001 przypadków dlaczego w jednym razie mogło coś wyjśc lepiej niż w drugim, ale uwierz, że są.

maki
29-08-2008, 16:27
A ja powiem: jest obficiej naświetlone, ale na granicy przepaleń. Przepaleń ewidentnych to tu chyba nie ma, szczegóły w światłach widzę...
Poza tym wygląda że sam sobie zrobiłeś (?) a tu minimalny ruch szkła i różny pomiar światła w efekcie. Może się okazać że za 2gim razem będzie na odwrót. Zrób 10 takich par, to bedzie można wyciągać wnioski.
Poza tym nie wierzę że d80 wszystkie fotki wychodzą perfekcyjnie naświetlone, a d300 sobie nie radzi
pzdr

Amadablam
29-08-2008, 18:04
Ludzie! Litosci!
Jak ktos na sile chce udowodnic swoja niechec do D300 (a zarazem indolencje techniczno-fotograficzna), to jest nawet w stanie stwierdzic, ze D300 to Paris Hilton.
Dziwne, ze problemy, jakie ma uzytkownik Robert1602 pojawiaja sie tylko tym forum. Nigdzie indziej (przez ciekawosc sprawdzalem fora i anglo-, i niemieckojezyczne) nic takiego sie nie pojawia.

Ps. Dzis kumpel, kanonowiec, przeslal mi linka to tego forum, z zalem informujac, ze fotografuje kupa g.... Nie powiem, ze sie nie wkurzylem :-[

amirez
29-08-2008, 19:26
A wszędzie mówią i piszą, że to d80 przepala- i co? ;)

Miden
29-08-2008, 19:32
(...)to jest nawet w stanie stwierdzic, ze D300 to Paris Hilton.
(..)

"Przecież Paris Hilton jest wypas" :mrgreen: Tak przynajmniej usłyszałem ostatnio na VIVIE czy MTV, więc uważaj, bo nim się obejrzysz - będziesz miał wrogów wśród jej idoli :mrgreen:

konrat
29-08-2008, 19:34
hmmm sprzęt jest w chyba 100% ok ;)

Tylko gdzie na forum poleca się kreatywne oświetlanie lampą w twarz? :):):)
W mojej opinii wątek powinien znaleźć się w kategorii ŻART :)

Moja skromna odpowiedź na pytanie autora, wina lampy, czy body - eksperymentalnego podejścia do tematu fotografa ;)

Erie
29-08-2008, 19:42
dajcie spokój - dalej nie mógł kolega odsunąć aparatu - ręce miał za krótkie, stąd taki a nie inny kadr ;)

a poważnie - parametry w obu aparatach ustawione takie same, ale kadry są inne (to co zauważono już wcześniej z rękawem), więc aparat zażądał od lampy silniejszego błysku - chyba o 1/3 EV i od razu wielkie halo

zaraz się z tego zrobi wątek o prześwietlaniu D300 (Zbyszek jesteś gdzieś tam?) ;)

Vodafone
29-08-2008, 21:02
Proponuję zamknąć ten bezsensowny wątek tego "domorosłego" testera sprzętu ;-)

Zbigniew
29-08-2008, 21:17
A wszędzie mówią i piszą, że to d80 przepala- i co? ;)

Erie - Zbyszek wrócił jest tutaj. Amirez - pomiar światła błyskowego w D80 jest perfekcyjny - na to nigdy nie można było narzekać. Robert1602 - niestety to nie jest żaden test/dowód - zdjęcie jest błędne w założeniu, bo jest za blisko, za duża czułość i sam obiekt jest odblaskowy (w sensie spocony :)).

gadas
29-08-2008, 21:17
Ja bym Temat wywalił w kosmos jest z gatunku czy ten odcień różowej szminki nie jest za bardzo wpadający w pospolicie różowy .

Erie
29-08-2008, 21:25
Ja bym Temat wywalił w kosmos jest z gatunku czy ten odcień różowej szminki nie jest za bardzo wpadający w pospolicie różowy .

żartujesz? aby sie za chwilę pojawiły trzy wątki o tym że paskudni moderatorzy wywalili taki wspaniały wątek?