Zobacz pełną wersję : Zanim kupisz Nikona D 70
Chciałbym aby właściciele tego typu Nikona wypowiedzieli się w tej kwestii.
http://www.cdrom.pl/index.php?title=Zanim_kupisz_Nikona_D70
Dzizas
A juz tak dlugo bylo o tym cicho.
Jako uzytkownik D70 odpowiem tak: kazdy aparat jest tylko tak dobry jak jego naslabsza czesc. Czesto ta czescia jest czlowiek :)
Jesli tylko uzyjesz funkcji szukaj , odnajdziesz wiecej odpowiedzi na ten temat nizbys chcial.
D70 to znakomita maszyna, jesli tylko umiesz sie nia poslugiwac.
Kiedyś trzeba było tego trupa z szafy przewietrzyć :mrgreen:
A pro po czy Radio Erewań przeniósł sie do krainy wiecznych łowów, bo nie zauważyłem by gdzieś obsmarował z góry na dół D200. A to taki mizerny korpus, szumy, mydło, banding i wogóle Feee.
Ostatnie zdanie sumuje ten test -> "Nie potrafisz/nie chcesz fotorgrafowac w trybie manualnym" lol
Chyba wlasnie po to wydaje sie sporo pieniedzy, zeby wlasnie bawic sie w manualu.
a ja już się nie dam... dzisiaj definitywnie zdecydowałem się na d70s. Teraz czekam na kasę, a potem na sprzęt. i zaczynam zabawę :)
i choć miałem ten "rewelacyjny 350d, który świetnie naświetla i nie ma szumów" w rękach to wogóle nie zrobił na mnie wrażenia. zero.
acha, i wogóle powiem tak, że nie podobają mi się ludzie z CB, którzy czasem potrafią po prostu pieprzyć bzdury. czasem odnosi się wrażenie, że piszą swoje spostrzeżenia na podstawie zdjęć z gazet i chyba nigdy nikona w rękach nie mieli. no i zero kultury.
i jeszcze jedna rzecz - pamiętam ile satysfakcji dawało mi zdjęcie zrobione na manualu, nawet jakimś zaawansowanym kompaktem. więc kupowanie lustrzanki aby robić automatyką jest dla mnie nie zrozumiałe
Marcin Stawiarz
02-06-2006, 23:57
ale draka trza sie przesiasc na innego cyfraka! 8)
a ja już się nie dam... dzisiaj definitywnie zdecydowałem się na d70s. Teraz czekam na kasę, a potem na sprzęt. i zaczynam zabawę :)
i choć miałem ten "rewelacyjny 350d, który świetnie naświetla i nie ma szumów" w rękach to wogóle nie zrobił na mnie wrażenia. zero.
acha, i wogóle powiem tak, że nie podobają mi się ludzie z CB, którzy czasem potrafią po prostu pieprzyć bzdury. czasem odnosi się wrażenie, że piszą swoje spostrzeżenia na podstawie zdjęć z gazet i chyba nigdy nikona w rękach nie mieli. no i zero kultury.
i jeszcze jedna rzecz - pamiętam ile satysfakcji dawało mi zdjęcie zrobione na manualu, nawet jakimś zaawansowanym kompaktem. więc kupowanie lustrzanki aby robić automatyką jest dla mnie nie zrozumiałe
Tylko taka mala rada: dobrze go przetestuj bo wyszlo teraz duzo "trefnych" modeli (wypalona pixele widoczne na fotkach). Znajomy sprzedajacy m.in. d70s mial juz kilka zwrotow (podobno skonczyl sie nadzor jakosci, juz ich tak dobrze nie sprawdzaja).
Tylko taka mala rada: dobrze go przetestuj bo wyszlo teraz duzo "trefnych" modeli (wypalona pixele widoczne na fotkach). Znajomy sprzedajacy m.in. d70s mial juz kilka zwrotow (podobno skonczyl sie nadzor jakosci, juz ich tak dobrze nie sprawdzaja).
hmm, dzieki, popytam o te przypadki. mam nadzieję, że to rzadkość
hmm, dzieki, popytam o te przypadki. mam nadzieję, że to rzadkość
niestety to nie rzadkosc... z tego co pamietam to byly problemy z 7 na 10
Taaaak, jak tylko ktos krytykuje Nikona to na forum przewazaja autorytarne bzdury w stylu "Nie fotografujesz w trybie M to spadaj na drzewo, na kilometr widac, ze jestes amatorem". To sa dopiero brednie! Zagladam do galerii na forum i jakos nie moge znalezc zbyt czesto wybitnych zdjec tych "prawdziwych" fotografow trybu M. Natomiast w galerii Rockwella otwarcie przyznajacego sie do uzywania trybu P - owszem, sliczne zdjecia. Ciekawe...
Faktem jest, ze D70 jest aparatem trudnym. Nawet bardzo. Dlugo trzeba sie przyzwyczajac do jego sposobu naswietlania. W warunkach "na szybko" w wiekszosci przypadkow wyniki beda takie same lub gorsze od polprofesjonalnych kompaktow (np. Panasonic ZX20 czy jakos tak, z soczewka 12xzoom o STALYM swietle 2.8!). Z drugiej strony korpus Nikona daje wrecz nieograniczona kontrole nad powstaniem zdjecia. I za to lubimy nasze Dxxx.
Od razu widać kto fotografuje i wykorzystuje możliwości danego aparatu,a kto tylko MA.Zgadzam się z Kamil iż większości wystarczyłby aparat kompaktowy do robienia zdjęć.Też się zresztą do nich zaliczam.Ale.......dlaczego nie mieć NIKONA. :)
Taaaak, jak tylko ktos krytykuje Nikona to na forum przewazaja autorytarne bzdury w stylu "Nie fotografujesz w trybie M to spadaj na drzewo, na kilometr widac, ze jestes amatorem". To sa dopiero brednie! Zagladam do galerii na forum i jakos nie moge znalezc zbyt czesto wybitnych zdjec tych "prawdziwych" fotografow trybu M. Natomiast w galerii Rockwella otwarcie przyznajacego sie do uzywania trybu P - owszem, sliczne zdjecia. Ciekawe...
Tryb M to ja stosowalem fotografujac Praktica VLC3. Dziś używam glównie P z shiftem i rzadko preselekcji przysłony lub czasu i wcale nie uwazam sie za "gorszego" od pseudoprofesjonalistow uznajacych tylko ustawienia manualne.
Jezeli zutomatyka aparatu jest na tyle sprawna, aby prawidlowo naswietlić kadr - to dlaczego tego nie wykorzystywać - przeciez to bylaby glupota. Tryb automatyki programowej, a tym bardziej preselekcyjny nie są trybami "zielonymi" - mamy nieograniczoną mozliwość kreatywnego wpływania na zdjecie ( przesuniecie linii programu, korekcja swiatla zastanego, błyskowego, bracketing ekspozycji).
Jeżeli ktoś uważa, że majac tak zaawansowana lustrzanke jak D200 , Fuji S3 pro, Eos 30D nalezy stosować tylko ustawienia manualne, to znaczy, że nie umie korzystać z takich aparatów.
Faktem jest, ze D70 jest aparatem trudnym. Nawet bardzo. Dlugo trzeba sie przyzwyczajac do jego sposobu naswietlania. W warunkach "na szybko" w wiekszosci przypadkow wyniki beda takie same lub gorsze od polprofesjonalnych kompaktow (np. Panasonic ZX20 czy jakos tak, z soczewka 12xzoom o STALYM swietle 2.8!). Z drugiej strony korpus Nikona daje wrecz nieograniczona kontrole nad powstaniem zdjecia. I za to lubimy nasze Dxxx.
Ty mnie źle rozumiesz. uważam za zbyteczne posiadanie lustrzanki dla samego jej posiadania. jezeli ktoś uważa, że będzie sobie pstrykał fotki na automacie lustrzanką po to aby wyglądać profesjonalnie to to jest bezsens. sam znam takich, któzy robią zdjęcia na uroczystościach, dostają za to kasę ale na zasadzie "to jest profesjonalista (bo ma profesjonalny aparat)". są i tacy, którzy potrafią robić super zdjęcia kompaktem. jest teraz wiele kompaktów gdzie też możesz wszystko dać na M.
podsumuje: posiadanie lustrzanki tylko po to aby wyglądać profesjonalnie dla mnie to głupota! ją trzeba wykorzystać tak jak ją Bozia stworzyła. Nie mam nic przeciwko pstrykaniu Auto, ale trzeba wiedzieć też coś o M.
zmartwiłeś mnie mówiąć, że to trudny aparat. To będzie moja pierwsza lustrzanka i mam nadzieję, że mnie nie zrazi jak nie będe umiał na początku zrobić choć troche poprawnego zdjęcia :(
z kontrola jakosci maja problemy wszyscy
za duzo i za szybko sie produkuje - wniosek za duzo mamy kasy:-)
nie jest prawda ze w nikonie nagle zrobil sie bum na uszkodzone matryce w d70s bo sie skonczyla kontrola.
jakis czas temu byla seria z linia na matrycy, wczesniej martwe pixele.
prawda jest taka ze to wszystko nie ma najmniejszego znaczenia. jesli sie kupuje legalny sprzet a nie w bramie to mozna wymienic, sprawdzic na miejscu itd.
jedyny przypadek totalnego niezrozumienia i niekompetencji mialem w sklepie foto-net w sopocie, ktory uszkodzonej matrycy nie zakwalifikowal do wymiany. serwis nikona wymienil wszystko w dwa dni miedzy swietami bozego narodzenia i sylwestrem.
tak wiec wazne by szybko znalesc wady egz i wymienic
markos_digit
03-06-2006, 11:01
Ten test to się nadaje do śmieci - linia z góry określona. ;) Widać to jak na dłoni. Komuś bardzo zależało.
Trudno to nawet komentować.
Co do hot/dead. D50 0/0.
bla, bla, koniec.
Mysle ze wszystko juz powiedziano w tej kwestii i to wielokrotnie. Dziekuje wiec za uwage ;)