Zobacz pełną wersję : Pomiar światła a obiektywy manualne
mArKo-85
28-08-2008, 23:23
Witam. Mam do Was pytanie...
Posiadam już rok czasu Nikona D40 i ostatnio dokupiłem (całkowicie świadomie) nikkora 70-300G - ostrzenie manualne nie sprawia mi problemu, jednak nie bardzo wiem jak zabrać się za ustawianie pomiaru światła... przy obiektywach z AF-S światło jest mierzone z pola focusa i zapamiętywane na czas przytrzymania spustu lub przycistku AF-L/AE-L co umożliwia przesunięcie kadru, a jak to zrobić przy ostrzeniu manualnym ? np przy fotografii wschodu słońca ustawiając ostrość ręcznie i wskazując pomiar punktowy skąd aparat ma wiedzieć z którego punktu mierzyć ? jest na to jakiś patent ?
Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi :)
Wydaje mi się, że pomiar punktowy to środek kadru. Po prostu mierzy w samym środku.
mArKo-85
28-08-2008, 23:33
no tak własnie mi się tez zdaje... ale co w sytuacji gdy łapie sobie ładnie ostrość ręcznie np słoneczko mam w środku kadru i teraz chciałbym aby słonko było zmierzone a po zmierzeniu chciałbym to przekadrować? wtedy z tego co mi się działo widziałem, że pomiar się sypie i mierzy chyba znowu ze środka...
superkomornik
28-08-2008, 23:35
A blokada pomiaru światła?
mArKo-85
28-08-2008, 23:41
znaczy się przycisk do blokady ekspozycji ? AF-L/AE-L ? no właśnie próbowałem z nim i bez i dalej to samo... chyba że wybieram złą opcję albo to coś czego jeszcze nie znalazłem w moim body...
peludito
29-08-2008, 00:17
ciesz się, że masz pomiar światła;) ja mam za sobą kilka fotoszwędów z kompletnie manualnym obiektywem, to jest dopiero dyskoteka. z automatyki puszki pozostało mi potwierdzenie ostrości w centralnym punkcie i tyle.
swoją drogą nie chce mi się wierzyć, że body bez śrubokrętu z obiektywem bez silnika nie umożliwia pomiaru światła z innych czujników niż centralny, przynajmniej nigdy o tym nie słyszałem/czytałem. byłem święcie przekonany, że jedyne ograniczenie to ostrzenie...
mArKo-85
29-08-2008, 00:28
Jesli chodzi o czujniki AF to mimo obiektywu bez silnika mozna je zmieniać tak jak zawsze... jednak nie zauważyłem żadnej różnicy między pomiarem punktowym pobieranym ze środka i z pomiarem obok źródła. mimo blokady ekspozycji... jak wyjdzie słoneczko to dopiero będę mógł to sprawdzić bo tak to troszkę ciężko z tym będzie... ale dobrze rozumiem, że należy poprostu ustawić ręcznie ostrość, wycelowac aktywnym polem AF w słońce i zablokowac ekspozycję, a następnie przekadrować i wcisnąć spust ?
peludito
29-08-2008, 00:41
powiem Ci tak - nigdy nie próbowałem zbierać pomiaru światła ze słońca, z tego nic dobrego nie wynika.. myślę, że w takiej sytuacji automatyka ustawi Ci megakrótki czas ekspozycji i wszystkie plany będziesz miał ciemne jak w pupie. Chyba, że z tym słońcem to tylko taki przykład. W każdym razie jeżeli wszystko działa tak, jak powinno (a raczej powinno tak działać) to powinieneś mierzyć światełko w tym punkcie, w którym Ci właśnie pasuje i trzymając spust do połowy (albo przycisk AE-L/AF-L) przekadrowywać.
Jeżeli wydaje Ci się, że jest coś nie tak może się okazać, że masz coś źle skonfigurowane w menu. Przynajmniej u mnie, w D50 masz wybór, co powoduje wciśnięcie do połowy spustu (co blokuje a czego nie), podobnie z guziczkiem AE-L/AF-L, jest w pewnym stopniu konfigurowalny. Sprawdź to i, proszę Cię, niech nie wyjdzie na to, że nie doczytałeś instrukcji...
pzdr
mArKo-85
29-08-2008, 01:00
Przycisk AE-L/AF-L mam ustawiony na chwilę obecną na "Utrzymywanie blokady" natomiast nie wiem dlaczego była wyłączona opcja "Blokada AE" - ta po wciśnięciu spustu do połowy... właśnie ją włączyłem (mimo że pamiętam że robiąc zdjęcia z 18-55 miałem to włączone...)
Instrukcję czytałem dość dokładnie, ale niestety nie wspomniano tam o pomiarze w sytuacjach z obiektywami bez silnika...
Co do tego słońca, to głównie chodziło mi o to, że wyraźnie widać różnicę przy pomiarze punktowym na wschodzące słońce a np. na niebo obok... czego niestety nie zaobserwowałem robiąc taki teścik z 70-300
Ps. fotki robię przewaznie na ustawieniach Manualnych... ewentualnie tryb S lub A - zależnie od potrzeb
A co ma przyjacielu wspólnego z pomiarem światła to czy obiektyw ma silnik czy nie? Czy jak w 18-55 przestawisz tryb autofokusa na obiektywie w pozycję "M" to przestaje ci działać pomiar światła?
Pomiar światła z N 70-300G działa, masz to na str. 119 instrukcji:
"Inne Nikkor typu G lub D - obsługa wszystkich funkcji oprócz autofokusa"
Jedyne co to ustaw sobie odpowiedni sposób blokowania ekspozycji bądź przyciskiem AE-L bądź spustem migawki.
mArKo-85
03-09-2008, 00:08
A przyjacielu tyle ma, że już było napisane to co dodałeś. I różnica jest... jeśli tego nie widzisz to Ci wyjaśnię, ale sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie... Jeśli jest silnik to ostrość jest łapana automatycznie tak samo jak ekspozycja, jesli go nie ma to trzeba kombinować z ustawieniami. Ale jeśli już się tu dopisałeś to może napisz jak należy to ustawić (jakie blokowanie najlepiej zaznaczyć - na stałe czy chwilowe czy jak) a nie wytykaj mi pytań.
Przepraszam wszystkich którzy mogą się czuć dotknięci moim postem