Zobacz pełną wersję : Lab analogowy w Białymstoku+propozycja
orion_64
02-06-2006, 18:28
Witam, pierwszą część kieruję do użytkowników forum z Białegostoku, nie wiem czy jest ich tu wielu, ale może ktoś mi doradzi gdzie tu się udać w naszym miasteczku żeby oddać film w dobre ręce(tzn kogoś kto nie będzie chciał uszczęsliwiać na siłę ale i nie spartoli roboty), negatywy to w zasadzie noszę w jedno i to samo miejsce ale chciałbym zacząć przygodę ze slajdami i tu zaczynają się schody...
Drugą część kieruję już raczej(chyba) do admina z taką(powiedzmy) propozycją, może by tak w tym dziale utworzyć pod-dział odnośnie samych labów w miastach użytkowników(lub im najbliższych)? Mój post nie jest raczej pierwszym tego typu(odnośnie lokalizacji labów), więc może i taki dział by się przydał. Zdaję sobie sprawę że to by była pewnego rodzaju reklama dla wymienianych labów, ale też wskazówka gdzie w swojej okolicy warto oddać klisze(i się nie martwić o zmarnowanie).
To jest oczywiście jedynie propozycja a nie postulat, więc zawsze można poddać tą sprawę pod dyskusję.
ray_knox
03-06-2006, 23:38
witam :)
w kwestii slajdow niestety ale nie pomoge, ale mam pytanie: do jakiego labu oddajesz negatywy i jak wyglada tam jakosc uslug? pytam z tego wzgledu, iz w "moim" labie ostatnio jakby zaczeli chalturzyc, mimo ze to tez lab "z bielastoka";)
orion_64
04-06-2006, 19:05
Dotychczas wszystkie filmy nosiłem do "Venus" przy Suraskiej, powiedzmy że przede wszystkim z powodu niewygórowanej ceny i (jak dla mnie) zadowalającej jakości, nie znam do końca tych ludzi ale jak pamiętam to są zawsze ci sami a nie "studenciaki z łapanki", ogólnie jestem zadowolony. Wześniej nosiłem do Foto 83 no ale po pewnym czasie zauważyłem że jakoś jaką bym kliszę nie zaniósł to wszystko miało lekkie odcienie zieleni :roll:
Ja natomiast negatywy oddaje do Kodaka na Lipowej naprzeciwko Cristalu.Można się dogadać z ludzmi co do efektów,ale niestety jest to dość drogi lab.Co dziwne próbowałem w innych Kodakach np: Futura oddać do skanów te same materiały co na wspomnianej Lipowej i....zupełnie co innego/nie podoba mi się/.Ostrośc skanów kolory itd...W labie liczy się przede wszystkim myślący i niezbyt leniwy laborant.Co do Foto 83-kiedyś robiłem tam wszystkie filmy ale około trzy lata temu zrobili jakieś promocje wszystko zaczęło być tanie i dramatycznie spadła jakość więc podziękowałem na zawsze.A szkoda bo kiedyś był to najlepszy lab.Tak się niestety traci klientów.No i raz oddałem negatyw do labu na Sienkiewicza /nie pamiętam nazwy/Dostałem wymazany smalcem z kanapki/chyba/Nie żartuję-autentyk.Slajdy zaś zawsze wywoływałem na Dworskiej u Marka.Niestety w Białymstoku brak innej alternatywy/przynajmniej ja nie znam/.Z tego co wiem to dużo labów biorąc slajdy oddaje tam tylko wtedy jest dużo drożej.Nie jestem pewien ale chyba też Wołkow tam woła.Kodaki swego czasu wysyłały do Warszawy ale teraz chyba już się w to nie bawią.A dziś odebrałem swoją Agfę Ultra 100 z Kodaka i jest bomba...
dugi2000
05-06-2006, 21:20
Witam!
Gdzie tanio a dobrze wywołam foty na CD w Poznaniu?
orion_64
05-06-2006, 21:48
Dziś oddałem do wywołania film, mam odbiór na środę, a tu proszę jeśli to ta sama ul. Dworska co myślę to mógłbym się przejść na piechotkę z domu, a swoją drogą 20 zyla za samo wywołanie slajdu to dużo? mało? bo ja nie orientuję się, a szczególnie że taka bida u nas na tego typu usługę.
Aha na propozycję daną na początku wątku jak widzę raczej nie ma zapotrzebowania?
MzMarcin
05-06-2006, 23:55
orion_64,
Khym khym dorzucę swoje 3 grosze :)
Slajdy jeśli już robimy do idziemy na dworską tam w mieszkanku w piknym JOBO pewien pan woła slajdy za 15zł :). Najlepsze w tym wszystkim jest to że cały biały do niego wali(wszystkie laby) ściągając tylko sobie prowizję :) :) :). Więc jeśli już się uprzesz wołać "u nas" to tylko tam osobiście. Jakoś usługi... jak to w przydomowym zakładziku :). Dla znajomych pewnie ok :), a tak jak się trafi. Wiadomo oszczędności. Ja wysyłam do profilabu…
Laby w Białym są dwa ten koło centralu(legionowa) mają noritsu i bardzo fajną miłą panią :). Szczerze polecam ja robię tam wszystko z cyfry.
Do analoga to tylko fotoquele na upalnej. To są dwa laby w białym…
W foto83 mają frontiera i robą na zwykłym najtańszym papierze fuji i różnie im to wychodzi ;). Jeszcze jeden frontier(robią na kodaku porta na większych formatach) z bardzo fajną załogą jest koło gołębia w kodak centrum(chyba taka nazwa…)
Szerokim łukiem trzeba omijać kodaka naprzeciw delikatesów grrrrrr
[Laby w Białym są dwa ten koło centralu(legionowa) mają noritsu i bardzo fajną miłą panią :). Szczerze polecam ja robię tam wszystko z cyfry.
Właśnie tam mi zwalili skany z negatywu.Może oni tylko cyfrowi...
Jeszcze jeden frontier(robią na kodaku porta na większych formatach) z bardzo fajną załogą jest koło gołębia w kodak centrum(chyba taka nazwa…)
Chyba chodzi o ten koło Cristalu a nie Gołębia.Jeśli nie to popraw.Ten jest super tylko drogi...
Szerokim łukiem trzeba omijać kodaka naprzeciw delikatesów grrrrrr[/quote]
Na Suraskiej????Swięta racja...
MzMarcin
06-06-2006, 21:46
anwas,
"Właśnie tam mi zwalili skany z negatywu.Może oni tylko cyfrowi... "
D O K Ł A D N I E... :)
"Chyba chodzi o ten koło Cristalu a nie Gołębia.Jeśli nie to popraw.Ten jest super tylko drogi... "
Tak dokładnie. A drogi drogi strasznie... ale jak już tam się da 25x38 na ten ich mat kodaka porty to mmmm :). Swoją drogą po prostu FAJNI, rzetelni mili ludzie tam pracują.
"Na Suraskiej????Swięta racja..."
hehe widzę że też miałeś przyjemność :)
orion_64
07-06-2006, 08:55
Laby w Białym są dwa ten koło centralu(legionowa) mają noritsu i bardzo fajną miłą panią . Szczerze polecam ja robię tam wszystko z cyfry.
Do analoga to tylko fotoquele na upalnej. To są dwa laby w białym…
MzMarcin
Znaczy sią to są dwa laby które polecasz? Bo ogólnie labów jak psów.
Kodak na Suraskiej to ja omijam wielkim łukiem, nie zdążyli mi jeszcze nic zepsuć(choć ze mnie taki fotograf że może nie za wiele do stracenia) ale klika osób(poza forum) też odradzało, na tą ulicę to jedynie do "venus" chodzę(polecany? odradzany? obojętny? bo jak do tej pory ja byłem zadowolony, wszelakie "nie wyszłe" fotki były jedynie wynikiem mojego braku talentu do foto :roll: ).
ray_knox
10-06-2006, 16:40
pytam z tego wzgledu, iz w "moim" labie ostatnio jakby zaczeli chalturzyc, mimo ze to tez lab "z bielastoka"Wink
Szerokim łukiem trzeba omijać kodaka naprzeciw delikatesów grrrrrr
Na Suraskiej????Swięta racja...
"Na Suraskiej????Swięta racja..."
hehe widzę że też miałeś przyjemność Smile
Kodak na Suraskiej to ja omijam wielkim łukiem, nie zdążyli mi jeszcze nic zepsuć(choć ze mnie taki fotograf że może nie za wiele do stracenia) ale klika osób(poza forum) też odradzało
:lol: o wilku mowa :lol:
widze KEX on Suraska Str. ma juz swoja renome wsrod Forumowiczow 8)
jakis czas temu zanioslem im 9negatywow do wywolania z opcja skanu na CD. co sie okazalo po odebraniu zdjec? nie zeskanowali mi wszystkich zdjec z jednego filmu, za to na plyte "wrzucili" nie moje zdjecia :evil:
ale nic to, mamy wolny rynek, konkurencja w branzy jest spora :mrgreen:
pozdrowienia dla nikoniarzy "z bielastoka" :wink: