Zobacz pełną wersję : Problem z ustawieniem ostrości.!!
WItajcie Wszyscy, jestem tu od kilku dni i przyznam że mam pewien problem ze swoim aparatem (Nikon d80) Nie znam się na możliwościach technicznych, bo jestem totalnym laikiem, ale chyba coś ostro w nim namieszłam bo wszystkie fotki wychodzą mi bardzo nie ostre i rozmyte. Bardzo chętnie wysłucham rad co mogę w nim sprawdzić lub zmienić by zniwelować tą usterkę.
Jestem totalnym laikiem wiec nie używajcie fachwoych nazw. łopatologicznie proszę. Bardzo dziękuje za każdy przejaw pomocy.
Moze zabrzmi smiesznie i banalnie, ale nie przelaczylas sobie aparatu w tryb ostrzenia manualnego? Taki cycek po lewej stronie body przy szkle :)
Nie jest na automacie....
A może przełącznik manual/automat na obiektywie?
TristisAnima
28-08-2008, 14:55
Jakieś sampelki zamieść, zawsze może łatwiej będzie coś uradzić.
Ale obiektyw ostrzy? tzn slychac warczenie? obraca sie? Czy jest cisza do momentu samego klapniecia lustra?
Już ustawiłam :) Dziękuje za pomoc
Źle ustawiłam iso i jakoś takie wychodziły nie fajne
Przepraszam, że podepnę się pod temat, ale mam problem z ostrością. NIKON D50 i 50mm 1.8d
Nikon miał 4 miesiące temu wymienianą migawkę.
Czy problem z ostrością może mieć związek z przestawianiem na program Dziecko??
Mam problemy z łapaniem ostrości w związku z tym korzystam z AF. Obiektyw ostrzy, a potem zdjęcia są rozmazane.
Jestem amator więc pewnie robię jakieś głupie rzeczy:oops:
Z góry dziękuję za pomoc :)
Zbyt długi czas otwarcia migawki?
Zamieść fotkę, będzie łatwiej „zdiagnozować”.
50 1,8D to ostry obiektyw, nie korzystaj z programu "dziecko" Ustaw go w tryb A , wymuś np F5,6 , AF w środku pola, ustaw ostrość na oczy dziecka, sprawdź jaki dobrał czas i jeśli około 200-500 zdjęcie powinno wyjść nieporuszone. Jesli czas wychodzi długi, włącz i dopal obiekt lampą. Przy takim szkle, foty powinny być bardzo ostre :)
Dzięki za wskazówki. Mój obiekt poszedł spać więc sprawdzę jutro. Dam znać czy foty wychodzą ostre :)
Pozdrawiam,
Karola
Witam,
Starałam się dopasować do instrukcji i takie uzyskałam efekty :(
http://img407.imageshack.us/my.php?image=czapa023is4.jpg
http://img253.imageshack.us/img253/1683/czapa025ra1.jpg
Wcześniej zdjęcia wychodziły jak żyleta.
Będę wdzięczna za pomoc!!
Challenger426
02-10-2008, 20:14
Przeglądając exif'y wychodzi na to, że zdjęcia są poruszone (czasy: 1/30, 1/10),
stosuj krótsze czasy ew. podnieś czułość ISO lub dopal lampą.
Pozdrawiam :)
Poruszyć 50mm przy 1/30 to trzeba by z tym aparatem biegać...
Ja może jakoś krzywo patrzę, ale te zdjęcia nie wyglądają na poruszone.
Ot - mamy tam po prostu f2.8 co rzutuje na głębę a ostrość nie jest na oczach, tylko na czapce.
Nie czytałem exif-a, ale obstawiam że masz włączony AF "krzyżyk" czyli wszystko ostre i w sumie nic. Przełącz go na punktowy, na zdjęciach widać że aparat próbuje ustawić ostrość na najbliższy punkt, czyli czapeczkę. Ustaw go jednak na tryb A i wymuś to F5,6 i włącz lampę, ustaw AF na oczy i musi być żyleta. :)
autograf
04-10-2008, 13:38
Poruszyć 50mm przy 1/30 to trzeba by z tym aparatem biegać...
Bzdura.
Na co Wam dziura 5,6 jak nie ma światła i w trybie A aparat będzie dobierał czasy mniejsze niż odwrotność ogniskowej razy crop?
@Karioka
Spróbuj jeszcze tak: Ustaw tryb S, ustaw czas 1/80sek lub 1/100sek, jak nie masz dużo światła to podnieść ISO do np. 400 czy nawet 800. Ustaw także AF-C.
Bzdura.
Na co Wam dziura 5,6 jak nie ma światła i w trybie A aparat będzie dobierał czasy mniejsze niż odwrotność ogniskowej razy crop?
Naprawdę w ten sposób to liczysz? :)
Nie no, w porządku.
Tyle, że to trąci zabobonem.
Gdyby tak - jakim cudem w ogóle udaje się komukolwiek zrobić nieporuszone zdjęcia np. na koncercie przy ogniskowych 200mm, na cropie 1.5 z ręki? W warunkach koncertowych osiągnięcie 1/300sek jest często bardzo trudne, nawet ze światłem 2.8.
A widziałem ostre, nieporuszone zdjęcia w takich warunkach. Ty też na pewno takie widziałeś.
autograf
05-10-2008, 00:20
Naprawdę w ten sposób to liczysz? :)
Nie no, w porządku.
Tyle, że to trąci zabobonem.
Raczej wiedzą, teorią i doświadczeniem. Przynajmniej moim.
Gdyby tak - jakim cudem w ogóle udaje się komukolwiek zrobić nieporuszone zdjęcia np. na koncercie przy ogniskowych 200mm, na cropie 1.5 z ręki?
Może serią. Często serią.
Rozmazane czy nieostre ?
Jeżeli są rozmazane to znaczy że za długo naświetlasz zdjęcia i po prostu poruszasz aparatem lub obiekt który fotografujesz się przesuwa.
A widziałem ostre, nieporuszone zdjęcia w takich warunkach. Ty też na pewno takie widziałeś.
może użyty VR?
1/30 na cropie przy szkle 50 mm - trzeba mieć dobrą rękę by 100% zdjęc było ostre. O robieniu w biegu mowy nie ma.
Dobrze, nie chcę się spierać.
Specjalnie w związku z zaistniałą okolicznością sprawdziłem zdjęcia robione w pomieszczeniu bez lampy na 50mm bez VR na DX (mój D300).
Jest ich bardzo dużo, bo bardzo lubię tą ogniskową. Większość z nich to czasy właśnie w granicach 1/20-1/40 sek. Bez statywu. I są ostre, nieporuszone.
Być może świadczy to tylko o tym, że "mam dobrą rękę" :-)
To jasne, że teoria mówi o odwrotności ogniskowej razy crop jako maksymalny czas ostarcia migawki potrzebny do zrobienia nieporuszonego zdjęcia, ale praktyka pokazuje, że często udaje się ten czas wydłużyć nawet do dwóch razy bez poruszenia. I to bez żadnych dodatkowych zabiegów typu opieranie się o ścianę, monopod, etc.
Tak czy siak - autorze - stosując teorię w życiu na pewno zminimalizujesz prawdopodobieństwo poruszenia zdjęcia.