PDA

Zobacz pełną wersję : selektywne zarządzanie kolorami w NX2

kroolik
28-08-2008, 13:51
nie wiem czy tak to sie nazywa- jak w temacie :) - ale jak wlasnie uczynic aby na zdjeciu podbic/oslabic tylko jeden kolor? Nie chodzi mi o tutaj o nakladanie kolorowego filtra na cale zdjecie ale jedynie o selektywny wybor.

przykladowo- na zdjeciu kobieta z zielona torebką- chce tylko podbić zieleń i nic wiecej.

prosilbym o w miare jasną instrukcje bo z NX-a korzystalem jak do tej pory tylko z tych podstawowych rzeczy...
dzieki

Erie
28-08-2008, 14:26
narzędzie w NXie nazywa się LCH i możesz w nim robić niemal wszystko co tylko chcesz z kolorami, przy NX2 mozesz jeszcze dodatkowo określićza pomocą u-pointów gdzie ma przekształcenie mieć miejsce, a gdzie nie

Gawronnek
28-08-2008, 14:27
do tego celu służy Color Control Point, najprościej ściągnij ze strony Nikona instrukcję do NX, jest po polsku więc spokojnie sobie poczytasz co i jak ;)

ps. poprzednik też ma rację, ja uwzględniłem sytuację opisaną (torebka)

Erie
28-08-2008, 14:29
do tego celu służy Color Control Point, najprościej ściągnij ze strony Nikona instrukcję do NX, jest po polsku więc spokojnie sobie poczytasz co i jak ;)

Gawronnek u-pointy tylko gdy lokalnie chcesz się bawić, LCH gdy chcesz np. podbić wszystkie zielenie, osłabić żółte obszary itd.

Gawronnek
28-08-2008, 14:32
wiem ale on wyraźnie podał przykład że chce podbić tylko zieleń na torebce ;), a najlepiej niech ściąga instrukcje a nie idzie na łatwiznę hehehe

kroolik
28-08-2008, 15:01
dzieki,
dokladnie to chodzilo mi o o to co pisal Gawronek (o takie sytuacje) i o takie o ktorych wspomnial Erie.
nie wiedzialem ze jest intrukcja po PL do sciagniecia.
bardzo sie ciesze i juz sciagam.

a jeszcze takie pytanie lamerskie: Photo Shop SC3 sluzy tez do obrobki rawów czy jedynie juz uprzednio wywolanych rawów np w NX-e??
pytam bo chce sie nauczyc PS CS3- ale jesli tam wszystko zrobie to mozliwe ze nie bede juz tak mocno zgłębiał NX-a.

Erie
28-08-2008, 15:21
dzieki,
dokladnie to chodzilo mi o o to co pisal Gawronek (o takie sytuacje) i o takie o ktorych wspomnial Erie.
nie wiedzialem ze jest intrukcja po PL do sciagniecia.
bardzo sie ciesze i juz sciagam.

a jeszcze takie pytanie lamerskie: Photo Shop SC3 sluzy tez do obrobki rawów czy jedynie juz uprzednio wywolanych rawów np w NX-e??
pytam bo chce sie nauczyc PS CS3- ale jesli tam wszystko zrobie to mozliwe ze nie bede juz tak mocno zgłębiał NX-a.

Photoshop CS3 może róznież służyć do wywoływania RAWów, przy czym NX robi to najlepiej w przypadku Nikona, ale wolno :(

artko
08-09-2008, 21:46
Mam prośbę odnośnie instrukcji do Nx-a .Czy mógłby któryś z kolegów podesłać mi linka do pobrania ,ponieważ na stronie Nikona nie moge jej znaleźć a kolega Gawronek pisał że jest. Systematyka tej strony nikona jest jakaś chora, dla mnie nielogiczna może dlatego nie szukam gdzie trzeba. Z góry dziękuję jeśli mi ktoś pomorze .

Erie
08-09-2008, 22:00
Mam prośbę odnośnie instrukcji do Nx-a .Czy mógłby któryś z kolegów podesłać mi linka do pobrania ,ponieważ na stronie Nikona nie moge jej znaleźć a kolega Gawronek pisał że jest. Systematyka tej strony nikona jest jakaś chora, dla mnie nielogiczna może dlatego nie szukam gdzie trzeba. Z góry dziękuję jeśli mi ktoś pomorze .

mogę zrobić coś innego - wyśłij mi adres na priv to Ci wyślę książeczkę oryginalną z NXa

Gawronnek
08-09-2008, 22:00
nie mogę teraz zaleźć
(ftp://ftp.nikon-euro.com/Manuals/Z9xtEGgYK_/CNX2_pl01.pdf)

kh29228
08-09-2008, 22:01

NX: http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=18708&p_created=1151594892&p_sid=dfXJ3ndj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD0xMiZwX3Byb2RzPTQyJnBfY2F0cz02NTAmcF9wdj0 xLjQyJnBfY3Y9MS42NTAmcF9zZWFyY2hfdHlwZT1hbnN3ZXJzL nNlYXJjaF9ubCZwX3BhZ2U9MQ**&p_li=&p_topview=1

NX2: http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=25159&p_created=1213797924&p_sid=dfXJ3ndj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD0xMiZwX3Byb2RzPTQyJnBfY2F0cz02NTAmcF9wdj0 xLjQyJnBfY3Y9MS42NTAmcF9zZWFyY2hfdHlwZT1hbnN3ZXJzL nNlYXJjaF9ubCZwX3BhZ2U9MQ**&p_li=&p_topview=1

T&T
08-09-2008, 22:32
Photoshop CS3 może róznież służyć do wywoływania RAWów, przy czym NX robi to najlepiej w przypadku Nikona, ale wolno :(

Wybacz, używam i jednego i drugiego i nie wyciągam takiego wniosku. Jak do trej pory wykorzystuję NX-a do jednych zdjć, a PS-a do drugich. Moim zdaniem ( czysto subiektywnym), raz jeden daje lepsze efekty, raz dfrugi. Jak będę wiedział w czym rzecz to napiszę. Ale na razie nie dawałbym takich sugestii. Ale to tylko moje, subiektywne zdanie i nie muszę mieć racji.

Erie
08-09-2008, 22:59
Wybacz, używam i jednego i drugiego i nie wyciągam takiego wniosku. Jak do trej pory wykorzystuję NX-a do jednych zdjć, a PS-a do drugich. Moim zdaniem ( czysto subiektywnym), raz jeden daje lepsze efekty, raz dfrugi. Jak będę wiedział w czym rzecz to napiszę. Ale na razie nie dawałbym takich sugestii. Ale to tylko moje, subiektywne zdanie i nie muszę mieć racji.

wybaczam... :)

i mimo wszystko zostaję przy swoim zdaniu

Gawronnek
09-09-2008, 00:37
nie mam porównania do PS z uwagi że CS2 nie obsługuje NEFów z D300 i D700, ale niestety NX w porównaniu do mojego faworyta co do szybkości i łatwości obsługi czyli C1 daje lepsze efekty mniejszym nakładem sił jednak działa dużo wolniej

artko
09-09-2008, 09:44
NX: http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=18708&p_created=1151594892&p_sid=dfXJ3ndj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD0xMiZwX3Byb2RzPTQyJnBfY2F0cz02NTAmcF9wdj0 xLjQyJnBfY3Y9MS42NTAmcF9zZWFyY2hfdHlwZT1hbnN3ZXJzL nNlYXJjaF9ubCZwX3BhZ2U9MQ**&p_li=&p_topview=1

NX2: http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=25159&p_created=1213797924&p_sid=dfXJ3ndj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD0xMiZwX3Byb2RzPTQyJnBfY2F0cz02NTAmcF9wdj0 xLjQyJnBfY3Y9MS42NTAmcF9zZWFyY2hfdHlwZT1hbnN3ZXJzL nNlYXJjaF9ubCZwX3BhZ2U9MQ**&p_li=&p_topview=1

Dziękuje kolego, zagłębiam się w lekturę . A w kwestii jakości to mz faktycznie nx daje chyba najlepszą jakość wśród konwerterów NEF.Tylko te nieszczęsne tempo działania. Ale jak to mówią "Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma".