PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Przepraszam, która godzina?

anchel
28-08-2008, 10:06
Czasem zrobię coś w kolorze.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img297.imageshack.us/img297/9461/godzinafl1.jpg)

art44
28-08-2008, 10:17
Witam,
no niezupełnie mi podchodzi.
Powiem, że górna część kadru bardzo ładnie rozświetlona i kolorki śliczne,
bardzo chcę zobaczyć co jest wyżej... ale zdjęcie się urywa, a zamiast tego jest
nie wiadomo po co (jak dla mnie...) kupa liści na dole.
Rozumiem, że była to koncepcja związana z zegarem słonecznym,
ale takie mam odczucia.
Art

Bartek-Kacper
28-08-2008, 10:25
Godzina ? coś bardzo raniutko :) 8 :) ?

Tofifik
28-08-2008, 10:28
nie no dla mnie kadr badzo poprawny, niemalże sterylny (w sensie kadrowania). w całkowitym odbiorze przeszkadzają te kępy liści na górze ale to juz jest czepianie bo zapewne nie było innej opcji nie licząc obcinania.

anchel
28-08-2008, 10:34
Jak już człowiek musi tłumaczyć dlaczego zdjęcie tak a nie inaczej - to do kosza można.

W skrócie - koncepcja zegara słonecznego tak. Te suche, czerwonawe liście na dole dla mnie stanowią dobry kontrast kolorystyczny z rozświetloną zielenią i to w stosunku prawie 50:50. Te gałęzie na górze jak dla mnie dobrze się prezentują tak podświetlone i dobrze zamykają kadr - jeśli je usunąć będzie na górze zbyt sterylnie mz. Ot zrobi się szereg badyli.

W zmaganiach z lasem remis ze wskazaniem na las? :mrgreen:

anchel
28-08-2008, 10:36
Godzina ? coś bardzo raniutko :) 8 :) ?

To retoryczne pytanie było ;] "Coś bardzo raniutko" to mnie w lesie można spotkać kilka razy w roku jak na grzyby idę a i tak to jest dla mnie bardzo traumatyczne doświadczenie...

Piotr_ek
28-08-2008, 11:23
Bardzo pozytywne w odbiorze.
Jeden z tych kadrów obok, którego wiele osób przeszło by obojętnie...
Dobra kompozycja.
Nie ma podstawy by czepiać się faktu, że kadr jest jakby niekompletny - głównym elementem dominującym jest cień drzewa, który z zegarmistrzowską precyzją został wkomponowany w kadr. Każda osoba patrząca się na tą fotografię jak na zwykłe zdjęcie w pierwszej kolejności zrazi się nieobecnością koron drzew tymczasem autor pokazał nam coś więcej niż drzewo, których na zdjęciach są miliony, widzimy piękną grę światła, która po pierwsze została przez kogoś dostrzeżona a po drugie bardzo dobrze zapisana na zdjęciu. ****

wypass
28-08-2008, 12:45
jeśli spojrzeć na to zdjęcie jak Piotr_ek, to faktycznie jest coś innego, na pierwszy rzut oka zdjęcie jest ok, ale biorąc za głowny temat wspomniany cień - jest bardzo interesująca praca, bo inna niż wszystkie...
chciałbym robić takie zdjęcia :D

mariusz_777
28-08-2008, 12:52
Jak dla mnie to jest bardzo ładne światło i wykorzystane w 100% przez autora podoba mi się przyjemne w odbiorze:D
Pozdrawiam

harb
28-08-2008, 14:03
jak ja lubię te Twoje kolory ,dla mnie w tej fotce własnie kolor i swiatło gra pierwsze skrzypce, sam tytuł czy też impuls do stworzenia tej fotki, akurat dla tej konkretnie ---- mniej

pozdrawiam :-D

Seeker
28-08-2008, 14:19
Dalbym chyba nieco mniej dolu. Tak o polowe lisci.