Zobacz pełną wersję : Co wybrac do portretu jasny obiektyw czy lampę?
nightelf
01-06-2006, 23:32
Witam
Od niedawna jestem dumnym posiadaczem Nikona D50, oraz obiektywu Nikkor 55-200 4.5-5.6
Moją pasją jest fotografowanie portretów, trochę sportu, przyrody.
Ponieważ dysponuje ograniczoną kwotą, a chciałbym coś dokupić do systemu, zwracam się do was z pytaniem. Co będzie bardziej przydatne do wyżej wymienonych zadań, obiektyw Nikkor 50mm 1.4, czy lampa błyskowa SB-600?
Tak przy okazji chciałem wszystkich serdecznie powitać :)
wg mnie za te same kwote nikkor 85/1.8.
ale raczej obiektyw niz lampa błyskowa, bo portrety na błysku sa nienajlepsze.
myśle o uzyciu do oświetlania jednej lampy reporterskiej - tak jak planujesz, bo co innego system studyjny.
teraz doczytałem, że tez sport i przyroda. moze 60/2.8 micro - przyroda? portrety na poczatku tez mozna.
Leon13th
01-06-2006, 23:53
Nie zawiedziesz się na 85/1,8
Jacek_Z, za 800 zł można kupić 60/2.8 micro albo 85/1.8 ? Bo tyle kosztuje SB-600..
pebees, no ba - Vadim za 900 85/1.4 był zanabył!!!
nightelf
02-06-2006, 00:06
Wielkie dzięki
Tak właśnie myślałem o jednej lampie, na budowe studio, to na razie nie mam miejsca i pieniędzy :)
Tak jak radzicie, poszukam 85 1.8
Lampa będzie musiała trochę poczekać
pebees - a ile kosztuje 50/1.4 - tez to byla jego opcja
Jacek_Z, ja wybieram tańsze opcje :)
Czornyj
Mało że nabył, to jeszcze żyje... hehehe... I już ma upatrzonego zeissa 50/1.4... Życie jest piękne...
A wracając do tematu, to zdecydowanie obiektyw. Za 800pln możesz trafić zarówno 85/1.8 jak i 50/1.4 w idealnym stanie. I nie wiem, czy przypadkiem ten nikkor 50/1.4 nie będzie lepszym rozwiązaniem do cyfry.
Pozdrawiam
nightelf
02-06-2006, 00:28
Taak, 50 i 85 kuszą ;-)
Jeszcze skończy się na tym, że kiedyś będe miał obie :D
Teraz zacznę polować na jakąś okazję
Vadim oo zeiss 50/1.4 fajna sztuka... udanych łowów
nightelf
Dzięki. Może jeszcze w czerwcu będzie. A Tobie do portretów to jednak polecam 85/1.8.
Pozdrawiam
Witam!
A popatrzcie po ile sprzedaja NIKKORA 50mm 1,4 i brak chetnych!!! Chyba idzie ku lepszenu!
http://www.allegro.pl/item106626426_doskonaly_jasny_nikon_nikkor_1_1_4_5 0mm.html
Fakt ze manual, ale przy odrobinie wprawy do cyfry tez sie nada, po przeliczeniu ogniskowa 75mm do portretu nie najgorsza, za to rozmycie tla swietne.
Ps. nie reklamuje w zadnym wypadku sprzedajacego, ot taka ciekawostka! A dalej sa jeszce dwa podobne. :D
slaw74
Taki jest trynd na rynku od dawna. Mnie to osobiście nie martwi. Wkurza mnie natomiast Nikon. Pentax w najtańszych DSLR postarał się o pełną współpracę z manualnymi szkiełkami, a nawet stabilizację obrazu, a nasz księciuniu śpi...
Mam nadzieję, że się obudzi i wkrótce zaproponuje coś podobnego. A wtedy zobaczysz, jak ceny manualnych nikkorów poszybują w górę.
Pozdrawiam
Vadim, Nikon stosuje ten numer z niedziałaniem manuali na tańszych korpusach z powodzeniem od wielu lat. Wątpię, by miało się to zmienić. I bardzo dobrze - pomyśl, ile byś beknął za tą 85/1,4...
Czornyj
Dlatego napisałem, że mam nadzieję że się obudzi, ale jeszcze nie dziś... Mam szerokie plany inwestycyjne... :wink:
Pozdrawiam
Vadim, Nikon stosuje ten numer z niedziałaniem manuali na tańszych korpusach z powodzeniem od wielu lat. Wątpię, by miało się to zmienić. I bardzo dobrze - pomyśl, ile byś beknął za tą 85/1,4...
Dokladnie! A kto by wowczas kupowal te NOWE KITY!!!
A tak stare dobre stalo sie troszke bardziej przystepne, nareszcie zreszta!