Zobacz pełną wersję : Dylemat - jaki obiektyw
Witam! Chciałbym zakupić obiektyw do D40. Cena w granicach do 800 zł.
Zastanawiam się nad Sigma 70-300 APO DG AF-motor, ale także nad Nikkorem 55-200mm z VR. Proszę o podpowiedz jeśli chodzi o inne szkła tego typu. Czy sigma też posiada VR? Czekam na opinie.
Jak 300mm nie jest niezbedne to bierz Nikkora. Lepsze szklo.
Sigma nie ma VR.
Sigma, jest średniej jakości szkłem. Powyżej 200 mm, potrafi być lekkie „mydło”. Mylący się czasami AF, głośny i wolny. Nie wiem, jak będzie w wersji z motorem, bo miałem wersję APO bez silnika.
w dziale sprzedam jest Nikkor 75-300 za 650zł
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/AFNikkor/AF75300mm/index.htm
dareknik
30-08-2008, 10:06
Też miałem tą sigmę, ale po roku sprzedałem: głośna, długo ostrzy, czasami nie trafia, często zacina się suwak makro i trudno go odblokować. Od 70-250mm obraz jest niezły, przy 300mm raczej słabo. Raczej brałbym 55-200 VR, tam masz kontynuację zakresu, celność, AF-S, VR i zawsze to Nikon. Bawił się nim Szwagier i się przekonał do Nikona. Na dniach go kupuje w Anglii za 450 zł. Jest tam służbowo, przy okazji go sprawdzi.
Jeżeli nie potrzebujesz mydlanych obrazków na 300 mm to zamiast Sigmy rozważ Nikkora 55-200 VR. Co prawda na Sigmie masz namiastkę makro, no ale właśnie największe odwzorowanie 1:2 masz właśnie na 300 mm, które mydlą (no a samo macro to chyba od 200mm, no a powyżej 200mm to ostrość też nie jest żadną rewelacją)
Reasumując: za podobne pieniądze masz uzywalny zakres do ok 200mm w obu szkiełkach, ale w Nikkorze masz dodatkowo "bardzo używalny" VR i celniejszy i szybszy AF