Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krajobraz niewidzia(l)ny.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img368.imageshack.us/img368/1594/zygzakoy5.jpg)
Refleksja:
Koło ilu kadrów człowiek przechodzi i ich nie widzi? Pewnie koło tysięcy. Zakręt polnej drogi i kałuża. Faktura chodnika czy starej asfaltowej, wiejskiej drogi. Bielejący świeżym złamaniem konar drzewa na tle burzowego nieba. Stary śmietnik, kamień w wodzie, zardzewiała brama garażu. W nieskończoność pewnie można tak wymieniać. I od zawsze zastanawiam się nad jednym: czy każdy temat można ciekawie uwiecznić? Czy wpuściwszy w dane miejsce świetnego fotografa od zobaczy coś czego ja nie jestem w stanie dostrzec? Na swoje nieszczęście jestem pewien, że tak. Że on znajdzie w banalnym krajobrazie dziesięć kadrów, nad którymi ja bym przystanął tylko gdyby mi kto je palcem wytknął. Więc się pytam na cholerę mnie lepsza pucha, drogie szkła i efektowe filtry? Ty się człowieku patrzeć najpierw naucz...
agawytka
26-08-2008, 17:01
ostatnimi czasy podobna refleksja mnie nawiedzila :) wiec trzeba patrzec :)
A zdjecie mnie sie bardzo podoba, niby banal a jednak :) zarowno obrobka jak i kadr. Gratuluje WIDZENIA :)
nikkorek
26-08-2008, 17:04
Ogólnie kadr ciekawy. Mi się tylko nie podoba ta kałuża, myślę, że bez niej było by fajniejsze ujęcia, ale to tylko moja perspektywa. Ucioł bym zdjęcia tusz nad sladem opony wyjeżdżającejz wody.
agawytka
26-08-2008, 17:06
a moim zdaniem kaluza dodaje wlasnie tego 'smaczku' w tym zdjeciu :) i jest obrazem tego banalu, kolo ktorego codziennie przechodzimy i nie zwracamy nan uwagi :)
nikkorek
26-08-2008, 17:08
Jak dla mnie żeby pokazać kałużę obciołbym zdjęcie na wysokości słópów po prawej stronie tak ze 3mm nad nimi, ale jak mowiłem każdy ma swoje gusta i co innego widzi lub chce zobaczyć.
zdjęcie i komentarz działa na mnie jak włożenie kija prosto między szprychy jadącego roweru - proste i jakże skuteczne rozwiązanie :mrgreen: - czasem trzeba przypomnieć niby banalne i dawno oklepane prawdy, jak łatwo o nich zapominamy próbując wzbić się na wyżyny indywidualizmu - dziękuję Ci za ten post anchel.
masz Ty oko, świetnie skadrowane
nikkorek kałuża musi być!
wspaniały kadr, gratulacje
Zdjęcie piękne!
dlaczego niewidzia(l)ny? był widzialny, przez Ciebie i tak został uwieczniony, jak został zauwazony...badz co bądz zenitem nie byl zrobiony...ja patrze..i mnie sie nie podoba, ale ja patrze swoimi oczami i innymi juz chyba sie nie naucze:(
dlaczego niewidzia(l)ny? był widzialny, przez Ciebie i tak został uwieczniony, jak został zauwazony...badz co bądz zenitem nie byl zrobiony...ja patrze..i mnie sie nie podoba, ale ja patrze swoimi oczami i innymi juz chyba sie nie naucze:(
Przeczytasz ten komentarz za jakiś czas i będziesz się go wstydził...
Refleksja:
Koło ilu kadrów człowiek przechodzi i ich nie widzi? Pewnie koło tysięcy. ...
No niby tak..ale, gdybym tak na przykład przystawał nad kazdym z tych tysiaca kadrów na mojej 50-metrowej drodze z domu do sklepu, to bym nigdy nie zdazył kupic piwa przed zamknieciem...:-)
a zdjecie ładne, chociaz wolałbym nieco bardziej agresywną konwersję, albo lepiej ładny kolor...
Cały czas powtarzam, że mnie osobiście nie interesuje co jest na zdjęciu, a jak to coś zostało pokazane.
Zachwycam się przemyslaną kompozycją... jednak z mojej perspektywy dość mocno doskwiera mi brak barw... pewnie te które tam były nie były godne tej kompozycji :-). Tak czy owak 5 się należy.
Pozdro,
Pyzik
http://www.dreamygallery.com
gratuluję wrazliwosci (co juz nie raz udowodniłeś) i obróbki :-D
Burkinafaso
26-08-2008, 20:55
Jeśli fota ma jakieś mankamenty, to opis dopełnia ją w 100%. Cholernie lubię czytać te Twoje epistoły. 5 gwiastkuf ;-).
niby zwykłe zdjęcie a jednak nie jest banalne, refleksja bardzo mi się podoba, sam do takiej doszedłem...szczególnie jak wraca się z pleneru grupowego i niby stoimy obok siebie, a foty są czasem zupełnie inne:)
Troche add refleksji Autora zdjecia.
Bryan Peterson w ksiazce "Czas naswietlania bez tajemnic" pisze, ze " Kazdego dnia ,my-fotografowie-mamy mozliwosc zamrozenia w doskonalej ostrosci 86 400 000 !!! obrazow wypelnionych akcja.I pomyslec, ze czesto nie mozemy znalezc niczego do sfotorgrafowania"- jesli o mnie chodzi facet dal mi ostro do myslenia.
zdjecie ciekawe choc wolalbym ujrzec je w kolorze i/lub nieco ciemniejszych odcieniach b/W
Świetny kadr, fajnie wypatrzone !!
Co do reszty to też się zastanawiam często po co komu super pucha, drogi obiektyw + inne bajery skoro i tak ZROBI ZDJĘCIE B/W ?!!!
Uwielbiam patrzyć na otaczający mnie świat i widzę w nim piękno nie tylko kształtów ale i kolorów.
Ogromnej ilości barw codziennie zmieniających się jak w kalejdoskopie wraz z przemijaniem pór roku, wschodów i zachodów, słońca i deszczu ....
No to na cholere mi taki SUPER sprzęt ????
Nie wdając się w szczegóły: to co napisałeś - PRAWDA, która niektórym przynosi ból.
Zdjęcie - urzeka mnie prostota tematu tego zdjęcia. Nie wspominam tu o technice wykonania (łącznie z B&W), bo kto jak kto, ale Ty masz już swój poziom - wysoki.
Ale temat zdawałoby się banalny, ale to co mnie urzeka w tym zdjęciu to wspaniałe odbicie w lustrze kałuży i wspaniała faktura zwykłej przecież kukurydzy.
Ode mnie *****, bo naprawdę warto docenić tę "prostą" pracę.
"Cały czas powtarzam, że mnie osobiście nie interesuje co jest na zdjęciu, a jak to coś zostało pokazane."
Mam to samo za wyjatkiem powtarzania. Oczywiscie ciekawy temat mi nie przeszkadza w odbiorze ;)
U ale gorąco się zrobiło. A ja się zastanawiam czy gdyby zdjęcie było bez opisu, też wzbudziłoby taką dysputę? Obawiam się, że nie ;]
Co do samego zdjęcia to ja z reguły staram się zawsze obrabiać zgodnie z tym jakie powiedzmy odczucia wzbudza dany kadr. Czy to wybór pomiędzy BW a kolorem, czy też nasyceniem a nawet 'wyrazistością' i kontrastem. Nie przerzucę się już raczej na analoga (no może kiedyś na średni format ;] ) a cyfra daje mi pewną frajdę: mam nefa i robię z nim co chcę. To o czym kiedyś decydowało się na etapie wyboru materiału światłoczułego i ciemniowej magii robię za pomocą programu graficznego i cóż - bardzo mnie to odpowiada.
Jak by to był skan z Ilofrda też byście żałowali, że nie dałem koloru? :mrgreen:
Super kadr a refleksja rzeczywiście trafna bardzo, popieram Cie w 100%.
nikkorek
27-08-2008, 10:26
masz Ty oko, świetnie skadrowane
nikkorek kałuża musi być!
Po głębszej analizie to w sumie napewno, aczkolwiek niekoniecznie, ale tak. NO jak musi to musi :)
Cd.
źródło (http://img301.imageshack.us/img301/7760/slupyrw3.jpg)
Refleksja 2:
Słupy. Dlaczego to tak drażniący temat w krajobrazie? Bo wszędzie się wpychają, wszędzie widać te ponoć okropne druciska przecinające dramatyczne niebo (o ileż stemplowania!). Niechciane zawsze wlezą w kadr. No ale dlaczego niechciane? Dlaczego samotna chałupa na pustym polu to coś właściwego? Dlaczego krzywy płot może budować zdjęcie i dlaczego wyjeżdżona przez ciągniki polna droga nie jest profanacją pejzażu? A geometryczny łan zboża z wkomponowanym w niego samotnym drzewem? No a już snopki, bele słomy na ściernisku to landszaft niemal obowiązkowy. A słupy elektryczne są be. Przecież widać (oj parę wątków z tym widziałem - na pewno dizaster coś prowokował), że czasem przecież dają radę.
Ja już obiecuję nie będę usuwał.
I refleksja i kadry bardzo fajne... ale "kałuża" świetna ;)
Cd.
źródło (http://img142.imageshack.us/img142/2278/drogasc4.jpg)
Tym razem bez refleksji. Po prostu zakurzona droga i brzózki.
Super zdjęcie.. Tak jak i sama refleksja. Dzięki!
Ale ci się na refleksje zebrało :) - swoją drogą obie bardzo trafne. A zdjęcia są "zwykłe" ale w dobrym tego słowa znaczeniu (w kontekście tego co napisałeś mam nadzieję, ze zrozumiesz co mam na myśli mówiąc "zwykłe" bo inaczej nie potrafię tego określić :) )
Nie odgrzewać starych kotletów! ;]
kronos28
22-09-2008, 13:00
hmm ja bym na 3 dodał zdziebko więcej kontrasu dla podkreslenia tych promieni słonecznych co tak padają na ta drogę przez te brzozy.
Dodatkowo bym kogoś namówił aby mi przejechał tą droga samochodem aby wzbić trochę kurzu co by powstały takie słupy światła :twisted: - wiesz co mam na myśli :D
Dlaczego slupy....?
To sam popatrz, co zrobiles. Mniej lub bardziej, wkomponowales je w kadr. Jakos sie to prezentuje.
A jak sprawa wyglada statystycznie?
Stada powykrecanych paragrafow, kazdy inny, kazdy krzywy, jeden malowany, drugi obe....,
na kazdej prostej zakret, zadnego ladu. Jednym slowem, kompletny burdel (w sensie nieporzadek),
gdzie sie nie obejrzysz.
Ten sam poziom harmonii osiagnely tez znaki drogowe (czytaj: slupy nie sa osamotnione).
Dla mnie to zawsze bedzie zakala krajobrazu, dopoki nie bede ich kadrowac celowo i swiadomie.
Jak chocby tutaj: http://plfoto.com/962457/zdjecie.html