PDA

Zobacz pełną wersję : D80 + jakieś szkło ....

Psychotrop
26-08-2008, 15:13
Witam szanownych Nikoniarzy
jestem tu świeżym użyszkodnikiem, który to zarejestrował się za namową jednego z moderatorów :)

korzystając z okazji wyjazdu za ocean, stwierdziłem że wracam do korzeni i kupuję lustro.
po wielu rozmowach przez tel. z "super moderatorem", ogromnej ilości godzin spędzonych na necie, analizowaniu moich potrzeb - klamka zapadła i kupuje lustro. osoba jednak która jest moim guru nikonowym nie bardzo siedzi w temacie tanich obiektywów, ale proponował mi taki za 3k zł :).

wybór to (oczywiście względy finansowe odgrywają tu pierwszoplanową rolę):
lustro - D80 (przede wszystkim żeby nie ograniczać się w wyborze obiektywów)
szkło - 18-70mm f/3.5-4.5G ED-IF AF-S DX (nie zależy mi wcale na VR)
grip + dodatkowa bateria

i teraz kilka pytań:

1. chciałbym poznać waszą opinię co do obiektywu i czy jest to najbardziej optymalny pod kątem uniwersalności obiektyw za ok 300$ - jeśli chodzi o obiektyw, na razie nie stać mnie na kilka lepszych, a nawet na kilka gorszych, zatem muszę kupić coś póki co w miarę uniwersalnego w ilości sztuk jedna, a z czasem będę wymieniał i dokupywał.

2.grip, czy nie grip ? to jednak 130$, a za tą kase można kupić lepszy obiektyw.
aparat z rzadka będzie poza zasięgiem elektryczności, ale nie ukrywam ładnie to leży w ręce, no i ... cieszy oko :)
jakie za i przeciw gripowi ?

3.może jakieś używane szkła, ale z lepszym światłem ?
jeśli tak, to na co zwrócić uwagę przy zakupie ?
body musi być nowe - będzie kupowane w kanadzie, więc i z gwarancją będą problemy, dlatego tutaj nie zaoszczędzę.

4.obiektywy innych firm, takich jak tamron, sigma ... brać w ogóle pod uwagę, czy raczej odpuścić sobie temat - praktycznie mam zero doświadczenia w tym temacie - no kiedyś miałem jakiegoś tamrona jeszcze w analogowym pentaxie :) ?

p.s.
czytałem wszystkie posty dotyczące obiektywów nikona na forum, żeby nie było :)
wszystkie odnośniki też ... :)

generalnie chcę się utwierdzić, że za te pieniądze to najbardziej optymalny zestaw (tymczasowo oczywiście) :)
a no i nie chcąc podpaść, więc nie pytam o canona :)

p.p.s
wiem że ten obiektyw z czasem się kurzy, nie doczytałem jednak w którym miejscu - chciałbym wiedzieć, czy ma to jakiś znaczący wpływ na pojawianie się "śmieci" na zdjęciach ?

pozdrawiam serdecznie

---------
Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Allemaja
26-08-2008, 16:34
Według mnie jest to dobry obiektyw na początek z następujących powodów:

- jest dość solidnie zrobiony, jak na tą klasę optyki,
- ma uniwersalny zakres 18-70,
- nie jest bardzo ciemny na dłuższym końcu (4,5),
- ma SWM czyli szybko ustawia ostrość,
- nie występują jak w przypadku Tamronów i Sigm problemy z FF/BF,
- nie jest drogi, w PL kosztuje około 850zł nowy.

WADA: znaczne winietowanie przy pełnym otworze.

Uniwersalny obiektyw to trudne pojęcie - dobiera się raczej szkło do określonych potrzeb. Jako alternatywę warto rozważyć Tamrona 17-50/2.8 lub Tamrona 28-75/2.8, z uwagi na stałe światło w całym zakresie ogniskowych, przy czym ten pierwszy ma bardziej uniwersalny zakres ogniskowych.

Jeśli nie potrzebujesz obiektywu do specyficznych zastosowań - np. zdjęcia ślubne w ciemnych nierzadko kościołach, to moim zdaniem, N18-70 będzie dobrym wyborem. Sama mam taki od początku i pomimo posiadania innych szkieł nie pozbywam się go, bo czasem zwyczajnie nie chce mi się przepinac Sigmy 10-20 i Tamrona 28-75 a ten na spacerowym foceniu daje mi wystarczający komfort pracy i przyzwoite możliwości.

Aha, mój N18-70 pomimo 4 lat użytkowania nie nałapał śmieci.

Grip - jeśli będziesz robił duzo fotek w pionie - jak najbardziej się przyda, właściwie grip nie ma żadnych "przeciw", poza większą masą zestawu. Powoduje jednak lepsze wyważenie body po zapięciu dłuższego i cięższego obiektywu oraz daje lepszą ergonomię jeśli chodzi o uchwyt i oczywiście wydłuża czas pracy na bateriach. Aha, i wygląda bardziej "profi" ;-)

Pozdrawiam

Maja

dame
26-08-2008, 16:43
do wszystkiego co napisala kolezanka, dodalbym tylko ze niewarto kupowac sigmy/tamrona za oceanem, poniewaz w te obiektywy czesto trzeba dodatkowo wyregulowac pod wlasne body.. bez eurogwarancji lub nawet gwarancjiPL mozesz byc zmuszony doplacic za ta usluge.. dlatego ja bym sie trzymal nikkorow.

oryginalna bateria trzyma naprawde dlugo, dla amatora w zasadzie niemozliwe jest wystrzelac cala baterie w jeden dzien. W zwiazku z tym, jesli kupujesz grip dla dodatkowej baterii to smialo mozesz sobie to rozwiazanie darowac (zwlaszcza ze dodatkowa baterie mozesz nosic w plecaku czy kieszeni i zwyczajnie wymienic w razie potrzeby). grip zaczyna miec znaczenie przy pionowych kadrach, dlugich sesjach i ciezkich szklach (naraz). za 130$ mozesz za to kupic rewelacyjny 50/1.8d.

Psychotrop
26-08-2008, 18:14
dziękuje bardzo za opinie.
nie zaznaczyłem jednak, że sporo kiedyś fotografowałem i chciałbym do tego wrócić, więc w przyszłości będą nowe szkła, będzie lampa, no i właśnie ten grip do pionowych zdjęć :/
muszę jeszcze dorwać kolegę który ma D200 z gripem i pobawić się tym i wtedy zadecydować :)
bo taka stałka z f1.8 zamiast gripa to bardzo kusząca oferta, no niestety nie można mieć wszystkiego na raz :)
ale "be patient my young padavan" i dojdziemy do wszystkiego :)

amirez
26-08-2008, 18:48
dziękuje bardzo za opinie.
nie zaznaczyłem jednak, że sporo kiedyś fotografowałem i chciałbym do tego wrócić, więc w przyszłości będą nowe szkła, będzie lampa, no i właśnie ten grip do pionowych zdjęć :/
muszę jeszcze dorwać kolegę który ma D200 z gripem i pobawić się tym i wtedy zadecydować :)
bo taka stałka z f1.8 zamiast gripa to bardzo kusząca oferta, no niestety nie można mieć wszystkiego na raz :)
ale "be patient my young padavan" i dojdziemy do wszystkiego :)
D80 to inna klasa wagowa ;) niż d200.
Mam D80, z lampą SB utrzymać porządnie przy większych łapskach to makabra. Jednak polecam gripa.
Zdecydowanie poprawia ergonomię trzymactwa sprzętu.

dame
26-08-2008, 20:43
i ja mam d80 z gripem - choc mam drobne dlonie, to bardzo go sobie chwale, bo z przypietym 70-200 po 3h godzinach pstrykania rece usychaja ;)
jesli chodzi o ergonomie to grip jest strzalem w dziesiatke ;)

may the light be with you ;)

Imacman
26-08-2008, 21:06
i) jesli chodzi o ergonomie to grip jest strzalem w dziesiatke ;) i mieści dodatkowy akumulator :)

pyetya
26-08-2008, 23:03
18-70 - super szkło, bardzo mocno polecam
grip - mocno polecam, jeśli fotografujesz długo (sport np.) lub z cięższymi szkłami (17-55, 24-70, tele) - jeśli szkła kalibru 18-70 to niekoniecznie

Psychotrop
26-08-2008, 23:22
zatem postanowione, biorę z gipem, dużo nie fotografuję - skończyłem z lustrami jakieś 10 lat temu, ale tak jak pisałem, czas wrócić do korzeni i marzeń z dawnych lat, więc zacznie się ganianie z aparatem :)
kumpel odradził mi kupowanie 50mm f1.8 w zamian za gripa, podobno nie był zadowolony z tego szkiełka, a i obiecała chłopina że pożyczy mi 28mm f2.8 na jakiś czas :)

pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję

glisek
12-09-2008, 23:15
28/2.8 to jak se szkielko doszlifujesz :D
to mialo byc 24/2.8 ;)

Psychotrop
13-09-2008, 21:19
jak się będziesz czepiał, a nie pomagał biednemu koledze .... no .. .to zobaczysz :)
p.s.
temat nieaktualny - powinno być "D90+jakieś szkło" :)