Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Joanna
Tylko nie krzyczeć (za głośno ;) )
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img254.imageshack.us/img254/3712/dsc5861copyhe5.jpg)
Pierwsze moje skojarzenie to: "Też byłbym smutny, gdyby mi biust tak klatkę piersiową przygniótł" ;) Czyli dwa główne elementy, które mi nie pasują już znasz. Ale zdjęcie całkiem, całkiem. Troszkę jeszcze tło możnaby lepiej kontrolować chyba, bo wystarczyłoby lekkie odchylenie lewo/prawo, a mogłoby być ciekawiej moim zdaniem. Trzeba tez uważać na ten sposób podpierania się u kobiet, bo wtedy ramię zazwyczaj wychodzi mniej korzystnie.
Za to mamy dobrą jakość obrazu i nie najgorsze światełko (cienie na twarzy tak sobie się układają). Troszkę przeszkadzają szczegóły i kolory metki od spodni i jakiejś kolorowej tasiemki od spodni czy majtek. Niekoniecznie podobają mi się pasy ciemniejszej zieleni wzdłuż alejki. Kolor wygląda na sztuczny.
Do albumu jak najbardziej, choć smutne trochę.
Ładna, albumowa fotka.
Na marginesie, pierwsze co się rzuciło mi w oczy to szeroki, brązowy pasek.
Chętnie bym zerknął na Twoją fotkę w w układzie ciut bardziej dopieszczonym - "via" to co wyżej, plus brak paska ;)
Modelka super - masz więcej to dawaj.
Ćwiczcie spojrzenie z modelką (jakieś bardziej "pro") - fotka niezła
A mi zdjęcie się podoba. Fakt - mogło by być weselsze. Kadr ok. Kolorki i głębia też niezłe. Ogólnie czwórka z plusem :-)
Dziękuje wszystkim za komenatrze :)
Chciałbym dodać, że jeśli chodzi o:
- uśmiech modelki - ciężka sprawa. Prosiłem ją o ładny uśmiech, miałą go - tuż przed i zaraz za - klapnięciem migawki ;)
- kadrować (odchylać) - próbowałem - zdjęcie staje się zbyt dynamiczne - i w ogóle nie pasowało to do smutnej miny modelki.
- jeśli chodzi o cienie - miałem tylko 1 źródło światła - za wiele nie mogłem. Ale boczne oświetlenie modelki - to efekt zamierzony (czy trafiony? Sami oceniliście)
- pasy w alejce - mój błąd - będę tego unikać :)
- brązowy pasek - to był spontaniczny wypad - nie miałem żadnego wpływu na ubiór ( paradoksalnie - mi ten pasek nie przeszkadza - wiadomo, są gusta i guściki ;) )
- spojrzenie modelki - już ćwiczy ;)
Mam jeszcze klika zdjęć z tej serii, ale są jeszcze bardziej smutne. Bez uśmiechu.
Za to ostatnio ćwiczyłem na jeszcze innej pani Asi - i jak tylko będę miał czas - wstawię następne fotki :)
/pozdrawiam
Zbigniew
26-08-2008, 21:59
- jeśli chodzi o cienie - miałem tylko 1 źródło światła - za wiele nie mogłem. Ale boczne oświetlenie modelki - to efekt zamierzony (czy trafiony? Sami oceniliście)
Właśnie, nikt o tym nie pisał, a należą Ci się duże brawa za doświetlenie. Nikt nie zauważył, bo poprostu jest dobrze i nie rzuca się w oczy. Owszem, może i przydałoby się jeszcze jedno źródło światła, ale i tak to wykorzystane działa bardzo dobrze - nie jest płasko, co mogłoby sprawić światło prosto z gorącej stopki, a jednocześnie jest w miarę równomiernie doświetlone (no może trochę cień na lewym oku przeszkadza). Ogólnie ode mnie duże brawa.
ładnie , czysto , podoba mi się ;)
Właśnie, nikt o tym nie pisał, a należą Ci się duże brawa za doświetlenie. Nikt nie zauważył, bo poprostu jest dobrze i nie rzuca się w oczy. Owszem, może i przydałoby się jeszcze jedno źródło światła, ale i tak to wykorzystane działa bardzo dobrze - nie jest płasko, co mogłoby sprawić światło prosto z gorącej stopki, a jednocześnie jest w miarę równomiernie doświetlone (no może trochę cień na lewym oku przeszkadza). Ogólnie ode mnie duże brawa.
A przepraszam - ja pisałem o światełku (choć skąpo, ale jednak)! ;)
dziękuje za komentarze ;) W takim razie nie długo podeślę coś nowego :)
/pozdrawiam