Zobacz pełną wersję : D80 + lampa
Witam!
Takie mam jakieś, może subiektywne, odczucie, iż aparat /D80+grip/ podczas pracy z lampą /SB800/ jest bardziej łakomy na prąd.
Ostatnio robiłem głównie z błyskiem i akumulatorek jakby szybciej rozładowywał się, niż podczas pracy aparatu bez lampy.
Dobrze mi się widzi, czy nie?
Hmmm mam taki sam zestaw i też kiedyś ogromnie się zdziwiłem że mi jeden akumulator szybko zjadło jak pstrykałem z lampą. Ale to było tylko raz i może się nie liczy ;)
Nie zauważyłem czegoś takiego u siebie...
Też ostatnio to zauważyłem ale nie miałem czasu zbytnio się nad tym zastanawiać. Ale coś w tym jest.
Myślę, że to trochę trudno stwierdzić, ponieważ nie zawsze mamy takie same warunki fotografowania. Na zużycie energii wpływa wiele czynników, i wydaję mi się, że nie jest to kwestia podpiętego gripa.
Przecież my tutaj rozważamy o wpływie podpiętej lampy - nie gripa
Może grip też ma na to jakiś wpływ.
W każdym razie po ok. 140 zdjęciach /praktycznie wszystkie z lampą/ z loga baterii na górnym wyświetlaczu zeszła 1 kreska.
Bez sabinki tych zdjęć można było napukać zdecydowanie więcej, do momentu w którym wyświetlacz raczył coś odjąć z aku.
gusiak11
29-08-2008, 23:46
Witam mam pytanko co forumowicze sadza o takim wynalazku http://allegro.pl/item421573340_tumax_dsl20af_do_nikon_d40_d40x_d50_ d70s_d80_d200.html warto sie w to pchac czy dalej skaldac na sb 600 lub 800 nie mowie konkretni o takiej ale chodzi mi o firme moze ktos uzywa i moze cos powiedzec
TristisAnima
30-08-2008, 00:01
Trochę nie ten dział, no ale skoro już pytasz, to odpowiem. Sam miałem ten sam problem i powiem Ci, że absolutnie nie ładuj się w jakieś zamienniki, zwłaszcza te tanie. Zbieraj na SB 600, a zapewniam Cię, że nie pożałujesz. Przebolałem tę różnicę cenową i nie żałuję ani grosza wydanego na tę lampę.
Co do tematu wątku. Ostatnio na jednej baterii pstryknąłem 880 zdjęć, praktycznie 95% z lampą (i z gripem, rzecz jasna).
Co do ostatniego pytania. Forumowicz Majek o lampie z linka myśli to, żeby pozbierać dalej na SB-600. Ten konkretny wynalazek to jest raczej odpowiednik nikonowskiej SB-400, ale i tak uważam, że lepiej zainwestować conajmniej w 600-tke. Temat był nie raz i nie dwa razy wałkowany w dziale o błyskotkach:
http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=70
slawczyk
30-08-2008, 00:05
gusak11 daj sobie spokój... poważnie... Lepiej zainwestuj i kup coś lepszego. Jak zmienisz aparat na lepszy, to lampa będzie jak znalazł. Lepsza lampa - większe możliwości... Wracając do tematu, to ja nie zauważyłem żeby mi coś więcej prądu żarło po podłączeniu lampy. Może SB-800 ma coś z tym wspólnego, ale 900 na pewno nie wiele... Jedynie Zauważyłem zwiększony pobór prądu przy stałce N50mm f1.4, ale to ze względu na śrubokręt a nie SWM.
slawczyk
30-08-2008, 00:09
Majek Ja na mojej SB-900 prawie 900 zrobiłem z lampą na +0,7 w sufit i to na jednym aku, bez gripa! Co prawda było może 50m bez lampy, ale kilka serii też zaliczyła... :)
Ja zrozumiałem, że Amirez pyta o wydajność akumulatora przy pracy z lampą i gripem. Dobrze kombinuję? Jedyne, co mi przychodzi do głowy (bez względu na to, czy z gripem, czy bez), to to, że przy zdjęciach z lampą ustawioną w iTTL aparat dokonuje więcej pomiarów. Może to jakoś wpływa na szybsze wyładowywanie akumulatora? Chociaż wątpie, żeby różnica była jakaś znacząca... A samej lampy to w to nie mieszajcie, bo ona ma przecież swoje zasilania i nie bierze nawet jednego Ampera z aku puszki (pomijam przepływ prądu przy komunikacji lampy z body).
ja też nie zauważyłem jakiegoś spadku mocy. Co do gripa to bez gripa robił mi do 600zdjęć max a z gripem robi 1100 minimum na jednym accu (wiec na jednej wyprawie mógłbym spokojnie strzelić ~2200zdjęć).
gusiak11
30-08-2008, 00:42
Trochę nie ten dział, no ale skoro już pytasz, to odpowiem. Sam miałem ten sam problem i powiem Ci, że absolutnie nie ładuj się w jakieś zamienniki, zwłaszcza te tanie. Zbieraj na SB 600, a zapewniam Cię, że nie pożałujesz. Przebolałem tę różnicę cenową i nie żałuję ani grosza wydanego na tę lampę.
Moze masz racje ze nie ten dzial bo jest dzial o lampach ale raz ze temt sie zgadzl mam d80 i szukam lampy, natomist w dziale o lamach praktycznie 90% jest o sb 600 i 800 a wiadomo ze one sa dobre bo oryginal i nikon badziwia raczej nie puszacza ale z drugiej storny kozystajac z niej kilka razy w roku badz jeszcze mniej troche szkoda pakowac w lampe ponad 600zl czy nawet wiecej w przypadku 800-setki.
Dzieki za odp.