Zobacz pełną wersję : Tunezja, pustynia - filtr szary polowkowy czy polar?
niematunikogo
26-08-2008, 12:19
Witam,
pojutrze wylatuje do Tunezji :) dzis lub jutro będę jeszcze polować na dodatkowy filtr , ktory podkleslilby mi pustynne niebo:)
obecnie mam obiektyw 18-200VR z nakreconym filtrem HOYA UV HMC SUPER PRO1 72mm, myslalem nad dokreceniem do tego filtra polowkowego szarego... tylko mam problem ze zlokalizowaniem takiego w poznaniu w wersji slim i zapewne moge sie spodziewac winietowania ?
W kazdym razie sedno mojego pytania, czy ew. filtr polaryzacyjny moze mi podkreslic ladnie tunezyjskie niebo? zeby nie wygladalo jak blekit wpadajacy w biel ?
Czy filtr szary polowkowy lepiej bedzie zapobiegal "przepalaniu" nieba?
Jestem poczatkujacym fotografem wiec kazda rada mile widziana. Przeczytalem Tutorial ALF-a i wszystkie watki o szarych polowkach w tym dziale...
Ew. jaki konkretnie filtr mi polecicie? myslalem o polowkowym, ze srednim przejsciem, wartosci 0,6 lub 0,9 ale to moj strzal w ciemno bo nigdy nie widzialem nawet takiego filtra z bliska.
Bede zobowiazany za szybka odpowiedz, za 2-3h ide na pierwsze zakupy, a najpozniej jutro musze dokonac zakupu.
Zastanów się nad połówkowymi w systemie Cokin P - a dlaczego, to znajdziesz w różnych wątkach na forum. Polar nakręcany.
niematunikogo
26-08-2008, 12:49
zastanawialem sie czytajac kilka watkow.. lapie idee tylko mam taka obawe, czy wszechwlazacy piasek nie bedzie bardziej przeszkadzal w systemie cokin niz w nakrecanych filtrach..
ogolnie chcialbym ze wzgledu na ten piasek w ogole nie sciagac UV i tylko dokrecac w razie potrzeby cos...
no i taki prozaiczny problem, moja torba na aparat jest za mala na cokina :P bede musial o tym kiedys pomyslec.
ale ponownie pytanie zasadnicze, czy polar czy polowka lepiej mi niebo uwydatni w warunkach tunezysjkich, czyli raczej ostre slonce wysoko w niebie..
a ja do Tunezji wziąłbym polara.
grudzinsky
26-08-2008, 16:40
szara polowka tak, ale tylko cokinowska, nakrecana jest beee :)
najlepiej bedzie zabrac polara, nakrecic go i zapomniec o UV :) jesli wiesz jak stosowac polara to z niebem nic Ci sie nie stanie, ale pod warunkiem, ze bedziesz go rozsadnie uzywal. focenie pod slonce wywali Ci niebo nawet z polarem, takze focenie gdy zlonce w zenicie jest tez zle wplywa na jakosc zdjec. zeby uzyskac pozadany efekt miej slonce zawsze z boku, a niebo bedzie cukierkowo niebieskie...chyba :) nie bylem w Tunezji. staraj sie focic z rana i poznym popoludniem, wtedy swiatlo jest ciekawsze...
lucas2008
28-08-2008, 10:55
Również lecę do Tunezji, ale dopiero za tydzień. Podobnie jak kolega, przeczytałem wątki o filtrach i mam bardzo proste pytanie: który z tych konkretnych filtrów wybrać do 18-70? Sunpak/Marumi (ktoś miał z tym do czynienia?) czy po prostu Marumi? Różnica w cenie nie jest wielka, a zależy mi na tym, aby mieć dobre zdjęcia aniżeli żal i 26 zł w kieszeni, ale z drugiej strony skoro jest to to samo, to po co przepłacać?
http://www.allegro.pl/item410473917_filtr_polaryzacyjny_sunpak_marumi_dh g_slim_67mm_cp.html
http://www.allegro.pl/item423327798_marumi_cpl_dhg_slim_67mm.html
jeśli ktoś ma jakiś lepszy typ filtra, który pozwoli uniknąć przepalenia nieba i wyostrzy barwy, to proszę o informację
dzięki serdeczne za odpowiedź!
P.S.Jestem początkującym fotografem, więc proszę o ewentualne uwagi i przydatne, choć komuś może się wydawać, że oczywiste, rady związane z owymi filtrami.
lucas2008
04-09-2008, 00:53
Lecę już jutro i przed samym wyjazdem mogę kupić filtr polaryzacyjny Marumi. Nigdy nie używałem filtra, a nie mam czasu na testy i moje pytanie brzmi: czy to nie za duże ryzyko brać na wyjazd taki filtr (czy nie będę potem żałował, że go ewentualnie nieumiejętnie użyłem)? Nie chciałbym przywieźć zdjęć, które nadadzą się do kosza. Byłem w weekend w Częstochowie i okolicach i zauważyłem, że robiąc zdjęcia (bez filtra) pod kątem 90 stopni w stosunku do słońca zdjęcia są całkiem niezłe jeśli chodzi o barwy... Więc czy warto wydawać 200zł na ten filtr? czy efekt będzie wymierny? poza tym lustrzankę będę używał ja i moja dziewczyna... czy bawienie się filtrem nie będzie uciążliwe?
lucas2008
04-09-2008, 15:14
Zamykam swoje posty. Kupiłem Marumi DHG.
niematunikogo
15-09-2008, 10:15
ja ostatecznie pozyczylem filtr polowkowy cokina, ale... uzylem go tylko raz do testu.
Moje obserwacje sa takie, ze przy slonecznej pogodzie filtr nie jest konieczny, wystarczy sie dobrze ustawic do slonca. Wydaje mi sie ze najlepiej jak fotografujacy ma slonce za soba ale z boku troche, powychodzily mi naprawde ladne kolory nieba przy takim ukladzie.
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.
Moje obserwacje sa takie, ze przy slonecznej pogodzie filtr nie jest konieczny, wystarczy sie dobrze ustawic do slonca.
No super, tylko nie zawsze można ustawić się tak, jak byśmy chcieli. Ja używałem w te wakacje po raz pierwszy cokinów i powiem szczerze, że jestem zachwycony.
Pozdrawiam
Hmmm , polecam dobra UV i na nia Polara to cyfrowka wiec kolowy polar, ale najwazniejsza dobra oslona przeciwsloneczna no obiektyw i dobre ustawienie. Co chciales osiagnac "szarym polowkowym" ?. Polowkowe filtry wymagaja stuki w zastosowaniu a nie pamiatkowego klapniecia. UV + circular polar tylko to, ale pod warunkiem, ze w okolicach zachodu slonca kazdy z nich moze pogorszyc tylko ujecie, polozenie slonca jak i jego intensywnosc, moze niekorzystnie wplynac, niestety nie ma rzeczy idealnych.
Nie pomoglem juz pytajacemu, ale moze rozpoczolem dyskusje o filtrach, zawsze mozna sie przeniesc do stosowniejszych watkow :).
Pozdrawiam.