Zobacz pełną wersję : aparat do 8000 zł D200 vs 40D
fotocarlo.pl
26-08-2008, 11:43
Witam !
Planuje zakup całego nowego systemu. Rozważam dwie opcje:
Nikon D200
Sigma f2.8 70-200 mm
Sigma f2.8 24-70 mm
+ jakaś lampa i plecak Lowe Pro
Canon 40D
Sigma f2.8 70-200 mm
Sigma f2.8 24-70 mm
Ceny są baaardzo podobne różnice to 200-400 zł więc przy takim wydatku to nie dużo. Aparat będzie wykorzystywany do fotografii ślubnej, okolicznościowej i koncertowej. możliwe że z czasem w studio. Obecnie posługuje się Olympusem E500, więc tak czy siak z nowym systemem będę musiał się oswoić. W grę wchodzi niestety tylko nowy sprzęt, ewentualnie używana lampa. Może ktoś ma jakieś inne propozycje ? Ja skłaniam się w strone Canona (jest nowszy).
Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam !
Może zamiast D200 zastanów się nad Fuji S5pro, jak piszesz potrzebujesz puszki do otografii ślubnej, okolicznościowej i koncertowej, możliwe że z czasem w studio.
superkomornik
26-08-2008, 11:50
Te zestawy różnia się tylko puchą, tak więc zdecydowanie wybrałbym zestaw z C 40D :) Puszka w podobnej cenie, a na wyższych czułościach radzi sobie o niebo lepiej. No chyba, że zamierzasz siedzieć tylko w studiu ;-)
Zrezygnowałbym z Sigmy 70-200/2.8 na rzecz Canona 70-200/4.0 L. Jest ciemniejszy, ale unikniesz problemu z BF/FF.
A lampę 430EX można kupić nową za 600złna allegro :-)
odpusc sobie sigme 24-70 szkoda kasy na nia
Sigma i jej syfiasty AF do slubow?
zero pokrycia ponizej 24mm?
a nie lepiej cos w desen 40D + 17-55/2.8 IS?
fotocarlo.pl
26-08-2008, 12:59
syfiasty Auto Focus ? nie wiem szczerze nie posługiwałem sie nim, możesz powiedzieć coś więcej? ;] no właśnie nie da rady, potrzebuje 70-200 mm a studio to ja mam na myśli z czasem * rok może 10 m-c. S5pro - dobry żart
Sigmy nie lubia sie z Canonem (AF).
S5pro - dobry żart
A co jest takiego w S5pro że ten pomysł odrzucasz?
Pytam poważnie - zastanawiam się nad zakupem S5pro i zbieram na jego temat wszelkie opinie.
superkomornik
26-08-2008, 15:08
Sigmy nie lubia sie z Canonem (AF).
Żeby tylko z Canonem :-(
AF w Sigmach, poza modelami HSM, jest po prostu wolny. wystarczy wziac pierwszy lepszy
obiektyw SWM w Nikonie czy USM w Canonie i roznica jest znaczna. w ciemnym pomieszczeniu
i przy fotografii akcji to ma duze znaczenie
idiotyczne jest porownywanie nikkorow swm czy canonow usm do sigm bez silnika. tymbardizej ze wiekszosc nowych sigm ma juz hsm i dobrze wspolpracuja (przynajmniej z nikonami) wiec nie weim o co kaman.
fotocarlo.pl
26-08-2008, 17:27
Canon 40D
+
http://www.allegro.pl/item422424636_sigma_50_150_f_2_8_apo_ex_dc_hsm_ii_ canon_od_spc.html
z tego co czytałem HSM się dobrze sprawuje z Canonami. najzwyczajniej nie stać mnie na ten bardzo fajny owszem biały słoik...
+
co proponujecie ?
lodzermensch
26-08-2008, 17:56
Witam !
Planuje zakup całego nowego systemu. Rozważam dwie opcje:
Nikon D200
Sigma f2.8 70-200 mm
Sigma f2.8 24-70 mm
Canon 40D
Sigma f2.8 70-200 mm
Sigma f2.8 24-70 mm
(...)
Nie rozumiem tego zestawu. O systemie nie świadczy puszka, tylko akcesoria. Przecież te dwa zestawy są takie same, a ty nazywasz je systemami. Różnią się tylko korpusami, które za 3 - 5 lat będziesz chciał zmieniać.
Tak naprawdę więc podałeś tutaj system Sigmy z dwoma różnymi korpusami do wyboru...
P.S. Nikona zwykle kupuje się przede wszystkim nie po to, żeby żeby mieć taki fajny aparat, tylko żeby korzystać z Nikkorów. Tak było zawsze.
fotocarlo.pl
26-08-2008, 18:07
nazywam to systemami ponieważ, Nikon i Canon różni się w obsłudze, wyglądzie, budowie... zresztą kupując akcesoria np. Flash, battery grip itd. nie kupie Canona i nie wsadzę do Nikona. 3-5 lat nie koniecznie, może puszkę wymienię już za rok. Nie stać mnie na oryginalne obiektywy, napisałem jakie mam fundusze i zadałem konkretne pytanie, po co te wywody na temat systemu ? :/
lodzermensch
26-08-2008, 21:24
nazywam to systemami ponieważ, Nikon i Canon różni się w obsłudze, wyglądzie, budowie... zresztą kupując akcesoria np. Flash, battery grip itd. nie kupie Canona i nie wsadzę do Nikona. 3-5 lat nie koniecznie, może puszkę wymienię już za rok. Nie stać mnie na oryginalne obiektywy, napisałem jakie mam fundusze i zadałem konkretne pytanie, po co te wywody na temat systemu ? :/
Ty to nazwałeś systemem, nie ja.
Jak masz zamiar zmienić puszkę za rok - tym bardziej nie rozumiem proponowanych zestawów. Lepiej zastanów się nad tańszym korpusem, np. D40 (nie żartuję), a za resztę ograniczonego (jak przyznajesz) funduszu kup porządne obiektywy od Nikona, albo analogicznie: Canona (do wyboru). Do tego lampę i wtedy będziesz mógł to nazwać systemem Nikona, albo Canona. Potem będziesz mógł sobie upgraded'ować korpus jak będziesz miał kasę i chęć. I od początku kupa radochy. Ja oczywiście wziąłbym Nikona.
Najważniejsza jest optyka. Każdy Ci to powie. Dobre obiektywy kupuje się raz na 10 - 20 lat, albo dłużej. A korpus? Odpowiedz sobie sam.
Nie rozumiem, dlaczego ludzie chcą kupować Sigmę. Chyba tylko ze względu na cenę.
No chyba, że chcesz mieć wypasioną puszkę z gripem, a na resztę nie starcza już kasy...
Przemyśl to jeszcze raz i zacznij budować system od drugiej strony. A korpus kupisz za tyle, ile Ci zostanie.
I nie denerwuj się tak.
Pozdro.
Za kolegą lodzermensch , porozglądaj się za optymalnymi obiektywami N lub C, tylną zaślepkę w postaci obudowy na matrycę zmienisz kilka razy.
W sumie to z akcesoriów takich jak Grip'y, Baterie to przy zmianie puszki może nie pozostać nić :(
Ja będąc na Twoim miejscu z tych tylko co powyżej i do tych celów to wybrałbym Canona.
Aczkolwiek
- zastanowiłbym się czy jeżeli Canon to nie lepiej 30D i lepsze szkła,
- poczekał co (i za ile) pokaże D90 Nikona,
- przemyślał sprawę D300 + Nikon AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8G ED.
Co do plecaka to uzywam i polecam Lowerpro Primus AW.
pozdrawiam
rem
Koledzy mają rację, jak masz 8K do wydania zainwestuj w dobre szkło, ono Ci zostanie. body weź słabsze i tak je zmienisz a dobre szkło zostanie Ci na długo i przeżyje nie jedną puszkę. przemyśl też czy napewno potrzebujesz wszystkie te ogniskowe, które podałeś, bo jeśli nie to już masz szkło z wysokiej półki i jakieś tam body do tego.
lodzermensch
26-08-2008, 22:24
tylną zaślepkę w postaci obudowy na matrycę zmienisz kilka razy.
:mrgreen:
NO i dla mnie sprawa jasna w tym momencie ja wybrałbym D90 + Nikon AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8G ED.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69935
idiotyczne jest porownywanie nikkorow swm czy canonow usm do sigm bez silnika. tymbardizej ze wiekszosc nowych sigm ma juz hsm i dobrze wspolpracuja (przynajmniej z nikonami) wiec nie weim o co kaman.
ale sprawdziles wczesniej czy Sigmy, o ktorych mowa, maja HSM?
http://www.sigma-foto.de/cms/front_content.php?client=1&lang=1&idcat=31&idart=81
Za kolegą lodzermensch , porozglądaj się za optymalnymi obiektywami N lub C, tylną zaślepkę w postaci obudowy na matrycę zmienisz kilka razy.
nie byl bym tego taki pewny. bo w ciagu 2-3 lat dojdziemy do zageszczenia pikseli
na poziomie 15-18 Mpix a puszkach klasy Dxx. a ze takie matryce szybko ujawniaja
sredniej jakosci projekty optyczne to calkiem sporo obiektywow (przynajmniej powinno)
pojawic sie w wersji unowoczesnionej. i niewykluczone, ze to obejmie dzisiejsze topowe
modele, projektowane jeszcze bez uwzglednienia takiej gestosci optycznej.
raczej bylbym tutaj ostrozny. owszem, producenci sa dosc leniwi z odswiezaniem
obiektywow, a i niektore konstrukcje sa juz teraz przyszlosciowo zrobione, ale nie
zdziwilbym sie, gdyby tu jeszcze cos mialo sie zmienic. Nikon ostatnio odswiezyl
podstawowe zoomy i to jest duzy plus ale stalki moga calkiem niedlugo okazac sie
jakosciowo ponizej oczekiwanego poziomu. w Canonie jest podobnie, choc tam akurat
i stalki i zoomy sa stopniowo zastepowane