Zobacz pełną wersję : nikon D60 i lampa SB Pytanie !
indepedente
26-08-2008, 11:14
Witam, mam jedno pytanie, mianowicie chodzi mi o to ze w Nikonie D60 jest opcja zdjec seryjnych, czyli moge robic kilka zdjęć naraz bez spuszczania palca z spustu. Niestety ta opcja dziala dobrze tylko jak robie zdjecia bez lampy błyskowej. Chciałem sie spytac czy jesli zakupie lampe SB-400 lub inna, to bede mógł takie zdjęcia wykonywać seryjne z tą lampą czy nie ?? Nieraz w TV widziałem jak paparazzi czaskaja tysiace zdjec gwiazda na czerwonym dywanie, czy nikon D60 dałby rade cos takiego zrobic ? Oczywiście wiem że oni maja o wiele to bardziej profesionalne aparaty ale tak pytam z ciekawości?
Pozdrawiam :-)
To zalezy jak mocno lampa bedzie blyskac. Jesli bedzie rabac full moca to nie bedziesz mial blysku przy kazdym strzale bo lampa nie zdazy sie naladowac. Jesli jednak blysk bedzie slaby (np. tylko doswietlenie) to blyskograt blysnie za kazdym razem. Radze jednak uwazac bo przy trzaskaniu seriami z lampa mozna ja ladnie przytopic :D
P.S.
Pisze z wlasnego doswiadczenia focenia D80+SB800, ale mysle, ze w przypadku D60 bedzie podobnie.
indepedente
26-08-2008, 11:27
To zalezy jak mocno lampa bedzie blyskac. Jesli bedzie rabac full moca to nie bedziesz mial blysku przy kazdym strzale bo lampa nie zdazy sie naladowac. Jesli jednak blysk bedzie slaby (np. tylko doswietlenie) to blyskograt blysnie za kazdym razem. Radze jednak uwazac bo przy trzaskaniu seriami z lampa mozna ja ladnie przytopic :D
P.S.
Pisze z wlasnego doswiadczenia focenia D80+SB800, ale mysle, ze w przypadku D60 bedzie podobnie.
Przytopic ? a dokładniej ?
TristisAnima
26-08-2008, 11:33
A ja tylko potwierdzę. D40 i SB-600, już na 1/2 mocy można kilka zdjęć w serii walnąć. Przy obniżeniu do 1/4 wyjdzie już coś ok 10 a od 1/8 mocy prędzej Ci się znudzi niż lampa padnie z braku mocy :-D.
Przytopic ? a dokładniej ?
Przegrzać palnik, który w konsekwencji może uszkodzić całą lampę. Nowa SB-900 ma zabezpieczenie przed taką sytuacją.
indepedente
26-08-2008, 11:40
no ja takiej lampy jeszcze w rece nigdy nie mialem to mam 0 doświadczenia, ale zdjecia z tej lampy wychodza o wiele lepiej niz od tej wbudowanej ?
Teoretycznie tak. A praktycznie to zależy od fotografa :)
Obowiązkowa lektura: http://foto.jasiu.pl/
no ja takiej lampy jeszcze w rece nigdy nie mialem to mam 0 doświadczenia, ale zdjecia z tej lampy wychodza o wiele lepiej niz od tej wbudowanej ?
myślisz że gdyby nie wychodziły o wiele lepiej to ludzie kupowali by lampy w cenie tańszych korpusów ? :D
ściągnij sobie ze strony Nikona PDF np: "Zbiór zdjęć przykładowych SB-900" i zobacz co można taką lampą zrobić ;)
W instrukcji D60 jest podana max liczba wykonanych błysków o których musi nastąpić przerwa w w jej używaniu.
indepedente
06-09-2008, 09:25
W instrukcji D60 jest podana max liczba wykonanych błysków o których musi nastąpić przerwa w w jej używaniu.
np gdzie ? bo nie mgoe znaleźć ?
to jest w instrukcji sb600/800/900.
nie wiem czy to jest w instrukcji d60 - bo to by tyczyło lampy wbudowanej, a nie zewnętrznych
. Nieraz w TV widziałem jak paparazzi czaskaja tysiace zdjec gwiazda na czerwonym dywanie, czy nikon D60 dałby rade cos takiego zrobic ? Oczywiście wiem że oni maja o wiele to bardziej profesionalne aparaty ale tak pytam z ciekawości?
1. widzisz błyski od wielu fotoreporterów, wielu lamp błyskowych, nie z jednej.
2. nie tylko aparaty bardziej profesjonalne, ale lampy błyskowe lepsze - to one mają główne znaczenie dla możliwości błyskania w zdjęciach seryjnych.
blackside
10-09-2008, 21:37
pytanie może ciut podobne.
Czy zmiana ogniskowej ma wpływ na siłę błysku? Przykład byłem na plenerze jestem pod drzewem i chce zrobić zdjęcie listkom w całokowitej ciemności- z pod liści widać łake i niebo w kolorze błękitu co chce uzyskać na zdjęciu wraz z rozświetlonymi liśćmi. Daję M przysłone na 7,1 czas 200s i lampę wbudowaną na maxx<korekcja +1> . Odległość do liści to ok 1,3 m. Zdjęcie lipa... liście całkiem ciemne pole ok. Wg. obliczeń powinienem mieć zasięg 13 / 8= 1,5 m Co jest???
Pytam bo w instrukcji w ramce na końcu dla przysłony 8 iso 100 zasięk wynosi 0d 0,6 do 1,5m .