Zobacz pełną wersję : Fuji Reala 100 - jakość?
rmgdansk
26-08-2008, 10:54
Witam, jakie macie doświadczenia z tym filmem? Myślę ciągle o plenerze w Parku Narodowym Yosemite, czy warto go zabrać jako uzupełnienie i tańszą alternatywę slajdu?
Warto. Jako uzupełnienie :)
Nie warto. Nawet jako uzupełnienie. Nie do krajobrazu.
Sama Fuji Reala jest bardzo OK. W analogowych czasach z kolorowych negatywów uznawałem tylko Portre (160 VC i 400UC) oraz własnie realę. Ale do portretów.
Do krajobrazów wyłącznie slaldy, przynajmniej moim zdaniem. Velvia (ale nie próbowalem tej nowej) i Kodak Ektachrome E100VS. Jako uzupełnienie (tańsze) możesz zabrać Kodak Elite 100 - weź tą wersję z mocniejszymi kolorami (taka amatorska wersja E100VS).
rmgdansk
26-08-2008, 11:24
Dzięki za podpowiedzi. Czy ten tani slajd - kodak elite 100 będzie dawał lepszą jakość niż reala?
Reala jest rewelacyjnym negatywem. To mój numer jeden po slajdach. Polecam :)
Fotki w tej galerii są robione wyłączenia na Reali. http://www.szakal.org.pl/main.php
rmgdansk
26-08-2008, 11:32
dzięki mpwt, przy okazji - świetne fotki i miłe wojaże:) zazdroszczę:))
Przy okazji - ile klisz schodziło Ci w ciekawym plenerze dziennie?
(wiem, lepiej zrobić 4 dobre klatki, niż 4 klisze przypadkowo, ale.... )
Ech, żeby to były moje... kolegi z pracy. Co ciekawe większość samotnie.
1 film dziennie + 30% zapasu.
rmgdansk
26-08-2008, 23:13
tyle różnych opinii, że sam już nie wiem, jak z tą realą. cenowo to wygląda świetnie, 12 pln za rolkę, także spokojnie można wziąć kilka tego. proszę o więcej opinii....
lodzermensch
26-08-2008, 23:20
Dzięki za podpowiedzi. Czy ten tani slajd - kodak elite 100 będzie dawał lepszą jakość niż reala?
Nie.
rmgdansk
26-08-2008, 23:23
to przeformułuję swoje pytanie: reala czy slajd sensia? w ogóle nie znam tego diapozytywu , czy ktoś miał z Was jakies doświadczenie z nim?
Reala jest bardzo drobnoziarnista, daje żywe, ale naturalne kolory tzn. nie wpadają w żadną dominantę.
I jest "pojemna". Daje dużo szczegółów i w światłach, i w cieniach. To bardzo dobry materiał.
Ale ... osobiście używam o połowę tańszego Kodaka Profoto 100. Daje trochę cieplejszą (żółciejszą) dominantę i ma troszeczkę większe ziarno, ale nie odstaje od Reali o 100% - towy wzrost ceny. I jest powtarzalny rolka w rolkę i dostajesz przeważnie 37-38 klatek. i jeszcze jedno - nie wymaga lodówy, znosi naprawdę wysokie temperatury bez utraty jakości. Za tę cenę - rewelka
rmgdansk
26-08-2008, 23:31
no to teraz się w ogóle pogubiłem:( sensia - reala - profoto ... ?
lodzermensch
26-08-2008, 23:31
to przeformułuję swoje pytanie: reala czy slajd sensia? w ogóle nie znam tego diapozytywu , czy ktoś miał z Was jakies doświadczenie z nim?
O, w takim wypadku chyba jednak Sensia. Pod warunkiem, że naświetlenie będzie doskonałe.
Będziesz zaskoczony ostrością i detalicznością na plus i mocno zawiedziony kolorami zbyt realistyczne słabo nasycone.Do krajobrazu i efektu typu National Geographic tylko Velvia.
rmgdansk
26-08-2008, 23:39
a kodak elitechrome 100 z podbitymi kolorkami? wg Was lepszy wybór niż sensia?
sprocket
27-08-2008, 04:53
Chcial bym miec taki problem, ja nie moge nigdzie dostac filmu o iso 100 a tu z najlepszym negatywem Fuji autor ma dylemat. Proponuje nie kombinowac tylko zrobic zapasy Realki iso 100 :)
Ja też używałem reali, to naprawdę bardzo dobry negatyw
Jeśli chcesz spróbować slajdu to polecam velvie
no to teraz się w ogóle pogubiłem:( sensia - reala - profoto ... ?
W takim układzie Reala, ale z jednym pytaniem... Sensie (czy w ogóle wszystkie slajdy) oglądam na ścianie. Reala moim zdaniem świetnie się skanuje i dobrze ogląda na kompie (robi wrażenie). W przypadku slajdu oglądanego na kompie cały czar pryska.
rmgdansk
27-08-2008, 09:38
Ok, czyli raczej reala niż sensia:) Dzięki wielkie Wam za dyskusję:)) A velvia - o oczywiście mus:)
nie ma sensu porównywa efektów uzyzkanych na diapozytywach, z negatywami kolorowymi. slajd to slajd i to cakiem inna bajka. a reala mój ulubiony wrecz wzorcowy negatyw!
rmgdansk
28-08-2008, 10:14
pomarudzę jeszcze, co mi tam:) jeśli ktoś z Was miał do czynienia z tym materiałem - kodak elitechrome 100 z podbitymi kolorkami - proszę o więcej opinii, zaczyna mi się ten slajd podobać z tego, co oglądam w necie, ale jestem nieufny do kojaka....