Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak usunac szumy w PS CS2

bahuone
25-08-2008, 22:12
Witam!

Jestem nowym Formowiczem oraz świeżo upieczonym posiadaczem nikona d50 z strasznie mizernym szkłem Tamron DiII AF 55-200mm F/4-56 LD MACRO. Moje pytanie jest takie czy obiektyw ma coś wspólnego z produkowaniem szumów czy to tylko sprawka matrycy? I główne pytanie jak usunąć szumy w Photoshopie CS2, poniewaz dużo robie zdjęć z wysokim ISO 800-1600. Z góry dziękuje za pomoc.

P.S zapomniałem dodać ze chodzi o format JPG w najlepszych detalach jakie da sie tylko wycisnąć z d50.

mateo912
25-08-2008, 23:19
Obiektywy nie mają nic wspólnego z szumami. Tylko i wyłącznie matryca szumi nic więcej.
Co do usuwania szumów nie wiem, pewnie ktoś inny Ci podpowie.
PS A nie lepiej by było zmniejszyć trochę ISO a wydłużyć czas naświetlania ew zwiększyć przysłonę? nie wiem jakie zdjęcia robisz to tylko propozycja.
PSS Sugerowałbym prace z Nefami skoro i tak masz to później obrabiać w Photoshopie więc dodatkowe parę min Cię nie zbawi a rezultaty będą lepsze.
PSSS A D50 nie ma odszumiania w body?

bahuone
26-08-2008, 08:46
Czy body ma w sobie "odszumiacz" tego nie wiem, jeszcze nie jestem zapoznany z wszystkimi opcjami jakie proponuje ta puszka poniewaz nie posiadam jej zbyt długo i jeszcze nie wszystko zdarzyłem pojąc. jeżeli tak mówisz to spróbuje popracować z Nefami, w końcu sie uczę. dzięki za pomoc i będę kombinował.

mateo912
26-08-2008, 09:20
poszukaj też w menu coś takiego jak "odszumianie dla wysokich czułości" i "odszumianie dla długich czasów naświetlania" nie jestem pewien czy w d50 takie coś jest a jeśli już to czy tak się nazywa.
pozdrawiam :)

bahuone
26-08-2008, 09:28
No nic bede szukal a jak nie ma tego to nic pozostaje tylko odszumianie w PS lub Nefow w Nikonowskim oprogramowaniu. Ale dzieki za pomoc.

Przemek Paśnik
26-08-2008, 09:32
Ściągnij sobie triala Nikon Capture NX2, masz 60 dni na zabawę. Do odzumiania jpgów niezłe są noise ninja i neat image

Third Eye
26-08-2008, 10:03
... I główne pytanie jak usunąć szumy w Photoshopie CS2, poniewaz dużo robie zdjęć z wysokim ISO 800-1600. Z góry dziękuje za pomoc. ...

Odszumianie w PS2 znajdziesz w menu: Filter/Noise/Reduce Noise.
Jeśli nie wiesz jak to poustawiać to proponuję Ci wartości:
Strength - 7
Preserve Details - 50%
Reduce Color Noise - 55%
Sharpen Details - 15%
Sprawdzają się w większości wypadków, w razie czego masz punkt wyjściowy do modyfikacji.
Oczywiście ustawiaj to wszystko na 100% powiększeniu. Nie mniej, ani nie więcej.
Generalnie lepszym pomysłem jest zejście z czułości, jeśli masz taką możliwość.

bahuone
26-08-2008, 15:05
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img354.imageshack.us/img354/3458/naforumwk0.jpg)
Zredukowałem szumy wg twoich ustawień i oto to otrzymałem. Nie chce zakładać nowego wątku wiec pytam tutaj jak dobrze wyostrzyć zdjęcie i nadać takie bardziej cieple i naturalne kolory bo wydaje mi sie to wygląda jakby było wypłowiałe. Aha i pytanie ostre czy nie ostre bo już sam nie wiem, zaawansowani Formowicze szybko określa stan faktyczny. I ogólnie prosze o rady co poprawić, bo na razie sie uczę a chce sie dowiedzieć jak najwięcej.

P.S Wydaje mi sie ze widać te szumy, chyba ze ja już jestem przewrażliwiony na tym punkcie.

Third Eye
26-08-2008, 15:50
Na podstawie zdjęcia w tak małej rozdzielczości, trudno cokolwiek powiedzieć.
Ja tutaj szumów nie widzę.
A jeśli chodzi o wyostrzanie, to nie ma jednej dobrej (prostej) metody.
Inaczej się wyostrza portrety a inaczej architekturę.
Jedyne sensowne co mogę Ci poradzić, to zrób to na samym końcu, po obróbce i przeskalowaniu do odpowiedniego rozmiaru.

bahuone
26-08-2008, 16:38
a jak poprawic kolorystyke? na bardziej cieple i zywe kolory? czy przez poziomy albo auto-poziomy, moze przez kontrast? bardzo prosze jeszcze o tego typu podpowiedz. poniewaz to zdjecie wyglada jak wypłowiałe. Third Eye dzieki za pomoc

Third Eye
26-08-2008, 17:04
No cóż, ja bym to zrobił na warstwie korekcyjnej krzywe, ale tam jest trochę więcej zabawy.
Tobie proponuję jednak Image/Adjustments/Brightness Contrast:
i odejmij trochę jasności np: -6,
dodaj kontrastu np: +8,
następnie możesz też wybrać Image/Adjustments/Hue Saturation:
i dodaj nasycenia np: +20.
To tylko przykład, nie wiem co chcesz osiągnąć.

Alexx
26-08-2008, 19:01
Może tu uda Ci się coś ciekawego na początek znaleźć (http://cyfrografia.pl/photoshop.html).

bahuone
26-08-2008, 20:22
Alexxz nieba mi spadles:D poprostu cud miod ta stronka. Jestem bardzo wdzieczny jest tam duzo rzeczy ktore napewno bede potrzebne. Wielkie dzieki

Seeker
28-08-2008, 20:23
Male doprecyzowanie:

"Obiektywy nie mają nic wspólnego z szumami."

Bezposrednio nie.

"Tylko i wyłącznie matryca szumi nic więcej."

Dokladnie, lecz ilosc szumu zalezy od ilosci wpadajacego swiatla i ustawionej czulosci.
Obydwa te parametry sa powiazane z obiektywami, wiec POSREDNIO optyka ma wplyw na szumy.

mateo912
29-08-2008, 00:11
Male doprecyzowanie:

"Obiektywy nie mają nic wspólnego z szumami."

Bezposrednio nie.

"Tylko i wyłącznie matryca szumi nic więcej."

Dokladnie, lecz ilosc szumu zalezy od ilosci wpadajacego swiatla i ustawionej czulosci.
Obydwa te parametry sa powiazane z obiektywami, wiec POSREDNIO optyka ma wplyw na szumy.

No niby tak ale zawsze można użyć niższego ISO i zdjęcia będą mniej zaszumione ale i ciemniejsze.
podsumowując optyka ma wpływ na szumy (wyższe ISO żeby zdjęcie było do zaakceptowania) lecz ich nie produkuje.

Seeker
29-08-2008, 02:58
"podsumowując optyka ma wpływ na szumy (wyższe ISO żeby zdjęcie było do zaakceptowania) lecz ich nie produkuje."

To mialem na mysli.

tomekudla
29-08-2008, 12:54
Może tu uda Ci się coś ciekawego na początek znaleźć (http://cyfrografia.pl/photoshop.html).

Świetna stronka. Może ktoś zna podobną stronkę ale z instrukcjami do Capture NX??

mateo912
29-08-2008, 13:06
"podsumowując optyka ma wpływ na szumy (wyższe ISO żeby zdjęcie było do zaakceptowania) lecz ich nie produkuje."

To mialem na mysli.

ciesze się że się zgadzamy :D

bahuone
29-08-2008, 17:32
czy wie ktos o jakis stronach z tutorialami do NX? bo teraz mam pierwszy raz kontakt z tym programem i wogole nie moge sie polapac o co chodzi. straszny kosmos dla mnie. czy jest ktos w stanie mi pomoc?

Third Eye
29-08-2008, 19:08
czy wie ktos o jakis stronach z tutorialami do NX? bo teraz mam pierwszy raz kontakt z tym programem i wogole nie moge sie polapac o co chodzi. straszny kosmos dla mnie. czy jest ktos w stanie mi pomoc?

Tutaj coś znajdziesz.
Link (http://www.capturenx.com/)

bahuone
31-08-2008, 17:25
czy ma ktos jakies uniwersalne ustawienie na wyostrzanie w PS CS2? mam bardzo wazne zdjecia (z chrztu) i nie wyszly zbyt ostre moze mi ktos pomoc??!!

Alexx
31-08-2008, 20:29
Wyostrzanie to temat rzeka. Tak naprawdę to nie ma uniwersalnych metod, do sporej większości zdjęć trzeba podchodzić indywidualnie.
Może ten link (http://www.geocontext.mobi/przypisy/instrukcje/) na początek coś Ci pomoże.
Jeżeli chcesz zdjęcia na papierze, to może lepiej nie ryzykować tylko oddać je do jakiegoś zaufanego fotolabu, niech tam się nad nimi pomęczą.