Zobacz pełną wersję : Jak usunac szumy w PS CS2
Witam!
Jestem nowym Formowiczem oraz świeżo upieczonym posiadaczem nikona d50 z strasznie mizernym szkłem Tamron DiII AF 55-200mm F/4-56 LD MACRO. Moje pytanie jest takie czy obiektyw ma coś wspólnego z produkowaniem szumów czy to tylko sprawka matrycy? I główne pytanie jak usunąć szumy w Photoshopie CS2, poniewaz dużo robie zdjęć z wysokim ISO 800-1600. Z góry dziękuje za pomoc.
P.S zapomniałem dodać ze chodzi o format JPG w najlepszych detalach jakie da sie tylko wycisnąć z d50.
mateo912
25-08-2008, 23:19
Obiektywy nie mają nic wspólnego z szumami. Tylko i wyłącznie matryca szumi nic więcej.
Co do usuwania szumów nie wiem, pewnie ktoś inny Ci podpowie.
PS A nie lepiej by było zmniejszyć trochę ISO a wydłużyć czas naświetlania ew zwiększyć przysłonę? nie wiem jakie zdjęcia robisz to tylko propozycja.
PSS Sugerowałbym prace z Nefami skoro i tak masz to później obrabiać w Photoshopie więc dodatkowe parę min Cię nie zbawi a rezultaty będą lepsze.
PSSS A D50 nie ma odszumiania w body?
Czy body ma w sobie "odszumiacz" tego nie wiem, jeszcze nie jestem zapoznany z wszystkimi opcjami jakie proponuje ta puszka poniewaz nie posiadam jej zbyt długo i jeszcze nie wszystko zdarzyłem pojąc. jeżeli tak mówisz to spróbuje popracować z Nefami, w końcu sie uczę. dzięki za pomoc i będę kombinował.
mateo912
26-08-2008, 09:20
poszukaj też w menu coś takiego jak "odszumianie dla wysokich czułości" i "odszumianie dla długich czasów naświetlania" nie jestem pewien czy w d50 takie coś jest a jeśli już to czy tak się nazywa.
pozdrawiam :)
No nic bede szukal a jak nie ma tego to nic pozostaje tylko odszumianie w PS lub Nefow w Nikonowskim oprogramowaniu. Ale dzieki za pomoc.
Przemek Paśnik
26-08-2008, 09:32
Ściągnij sobie triala Nikon Capture NX2, masz 60 dni na zabawę. Do odzumiania jpgów niezłe są noise ninja i neat image
Third Eye
26-08-2008, 10:03
... I główne pytanie jak usunąć szumy w Photoshopie CS2, poniewaz dużo robie zdjęć z wysokim ISO 800-1600. Z góry dziękuje za pomoc. ...
Odszumianie w PS2 znajdziesz w menu: Filter/Noise/Reduce Noise.
Jeśli nie wiesz jak to poustawiać to proponuję Ci wartości:
Strength - 7
Preserve Details - 50%
Reduce Color Noise - 55%
Sharpen Details - 15%
Sprawdzają się w większości wypadków, w razie czego masz punkt wyjściowy do modyfikacji.
Oczywiście ustawiaj to wszystko na 100% powiększeniu. Nie mniej, ani nie więcej.
Generalnie lepszym pomysłem jest zejście z czułości, jeśli masz taką możliwość.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img354.imageshack.us/img354/3458/naforumwk0.jpg)
Zredukowałem szumy wg twoich ustawień i oto to otrzymałem. Nie chce zakładać nowego wątku wiec pytam tutaj jak dobrze wyostrzyć zdjęcie i nadać takie bardziej cieple i naturalne kolory bo wydaje mi sie to wygląda jakby było wypłowiałe. Aha i pytanie ostre czy nie ostre bo już sam nie wiem, zaawansowani Formowicze szybko określa stan faktyczny. I ogólnie prosze o rady co poprawić, bo na razie sie uczę a chce sie dowiedzieć jak najwięcej.
P.S Wydaje mi sie ze widać te szumy, chyba ze ja już jestem przewrażliwiony na tym punkcie.
Third Eye
26-08-2008, 15:50
Na podstawie zdjęcia w tak małej rozdzielczości, trudno cokolwiek powiedzieć.
Ja tutaj szumów nie widzę.
A jeśli chodzi o wyostrzanie, to nie ma jednej dobrej (prostej) metody.
Inaczej się wyostrza portrety a inaczej architekturę.
Jedyne sensowne co mogę Ci poradzić, to zrób to na samym końcu, po obróbce i przeskalowaniu do odpowiedniego rozmiaru.
a jak poprawic kolorystyke? na bardziej cieple i zywe kolory? czy przez poziomy albo auto-poziomy, moze przez kontrast? bardzo prosze jeszcze o tego typu podpowiedz. poniewaz to zdjecie wyglada jak wypłowiałe. Third Eye dzieki za pomoc
Third Eye
26-08-2008, 17:04
No cóż, ja bym to zrobił na warstwie korekcyjnej krzywe, ale tam jest trochę więcej zabawy.
Tobie proponuję jednak Image/Adjustments/Brightness Contrast:
i odejmij trochę jasności np: -6,
dodaj kontrastu np: +8,
następnie możesz też wybrać Image/Adjustments/Hue Saturation:
i dodaj nasycenia np: +20.
To tylko przykład, nie wiem co chcesz osiągnąć.
Może tu uda Ci się coś ciekawego na początek znaleźć (http://cyfrografia.pl/photoshop.html).
Alexxz nieba mi spadles:D poprostu cud miod ta stronka. Jestem bardzo wdzieczny jest tam duzo rzeczy ktore napewno bede potrzebne. Wielkie dzieki
Male doprecyzowanie:
"Obiektywy nie mają nic wspólnego z szumami."
Bezposrednio nie.
"Tylko i wyłącznie matryca szumi nic więcej."
Dokladnie, lecz ilosc szumu zalezy od ilosci wpadajacego swiatla i ustawionej czulosci.
Obydwa te parametry sa powiazane z obiektywami, wiec POSREDNIO optyka ma wplyw na szumy.
mateo912
29-08-2008, 00:11
Male doprecyzowanie:
"Obiektywy nie mają nic wspólnego z szumami."
Bezposrednio nie.
"Tylko i wyłącznie matryca szumi nic więcej."
Dokladnie, lecz ilosc szumu zalezy od ilosci wpadajacego swiatla i ustawionej czulosci.
Obydwa te parametry sa powiazane z obiektywami, wiec POSREDNIO optyka ma wplyw na szumy.
No niby tak ale zawsze można użyć niższego ISO i zdjęcia będą mniej zaszumione ale i ciemniejsze.
podsumowując optyka ma wpływ na szumy (wyższe ISO żeby zdjęcie było do zaakceptowania) lecz ich nie produkuje.
"podsumowując optyka ma wpływ na szumy (wyższe ISO żeby zdjęcie było do zaakceptowania) lecz ich nie produkuje."
To mialem na mysli.
tomekudla
29-08-2008, 12:54
Może tu uda Ci się coś ciekawego na początek znaleźć (http://cyfrografia.pl/photoshop.html).
Świetna stronka. Może ktoś zna podobną stronkę ale z instrukcjami do Capture NX??
mateo912
29-08-2008, 13:06
"podsumowując optyka ma wpływ na szumy (wyższe ISO żeby zdjęcie było do zaakceptowania) lecz ich nie produkuje."
To mialem na mysli.
ciesze się że się zgadzamy :D
czy wie ktos o jakis stronach z tutorialami do NX? bo teraz mam pierwszy raz kontakt z tym programem i wogole nie moge sie polapac o co chodzi. straszny kosmos dla mnie. czy jest ktos w stanie mi pomoc?
Third Eye
29-08-2008, 19:08
czy wie ktos o jakis stronach z tutorialami do NX? bo teraz mam pierwszy raz kontakt z tym programem i wogole nie moge sie polapac o co chodzi. straszny kosmos dla mnie. czy jest ktos w stanie mi pomoc?
Tutaj coś znajdziesz.
Link (http://www.capturenx.com/)
czy ma ktos jakies uniwersalne ustawienie na wyostrzanie w PS CS2? mam bardzo wazne zdjecia (z chrztu) i nie wyszly zbyt ostre moze mi ktos pomoc??!!
Wyostrzanie to temat rzeka. Tak naprawdę to nie ma uniwersalnych metod, do sporej większości zdjęć trzeba podchodzić indywidualnie.
Może ten link (http://www.geocontext.mobi/przypisy/instrukcje/) na początek coś Ci pomoże.
Jeżeli chcesz zdjęcia na papierze, to może lepiej nie ryzykować tylko oddać je do jakiegoś zaufanego fotolabu, niech tam się nad nimi pomęczą.