Zobacz pełną wersję : prośba o radę, czy dobrym zakupem jest nikon D60?
Monika Skierś
25-08-2008, 21:30
będę wdzięczna za konstruktywne odpowiedzi sprawa bardzo ważna. dziękuję.MS
Do jakich celow chcesz uzywac, ile masz pieniedzy , czy chcesz inwestowac w obiektywy ?? czy to bedzie dla ciebie zabawka czy narzedzie pracy itd itp:) rozwin swoje pytanie kolezanko:)
blackside
25-08-2008, 21:37
I czego wymagasz po lustrze? Domyślam się że fotografujesz teraz kompaktem. Jęśli tak to wiesz co to tryb manualny i czy umiesz go obsługiwac?
Monika Skierś
25-08-2008, 21:45
Kupilam d60 ` obiektywami afs nikkor 55 200, 1:4-5.6. G ed vr oraz afs nikkor 18-55 1:3.5-5.6. G do robienia reportazy do gazet oraz do foto
artystycznych
Monika Skierś
25-08-2008, 21:48
ale znajomi mówią, że zakup zły, mam szansę wymiany
temporalis
25-08-2008, 21:48
Z takim zestawem szkieł to Sztuką jest zrobić coś artystycznego ale nie jest to niemożliwe.
będę wdzięczna za konstruktywne odpowiedzi
A ja bede wdzieczny za konstruktywne korzystanie z funkcji 'szukaj' :p
ech... niech bedzie, ze podrzuce:
1 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=61926), 2 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=62829), 3 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=67279), 4 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=51013), 5 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=65508). Do poczytania.
A jak to agrumentuja?
A na co chcesz wymienić? tzn jaki masz budżet?
Monika Skierś
25-08-2008, 21:54
na D80, ale jaki obiektyw? reportaż i studyjne
a jaki uniwersalny obiektyw wybrać gdyby udało mi się wymienić d60 na d80?
Nie wiem jakim budżetem dysponujesz
ale wydaje się, że w tym przypadku d80 i 18 - 200 vr byłby najlepszym rozwiązaniem
przynajmniej na poczatek
pozdr
D80 + Tamron 17-50 2.8, myślę, że na początek stykanie.
Pozdrawiam
Monika Skierś
25-08-2008, 22:15
jest trochę za drogi, a co sądzisz o 24-85 F/2.8 4D?
hallucinogen
25-08-2008, 23:47
wydaje mi sie ze ktos kto porywa sie na reporterke a tym bardziej na studio powinien wiedziec cos nie cos o sprzecie ktory ma uzywac do tak powaznych celow bo swoja droga zadne z tych szkiel nie nadaje sie ani do studia i pol biedy na reportarz z biwaku szkolnego....
A mnie się wydaję że wiele osób tutaj przecenia znaczenie sprzętu. Naprawdę da się zrobić dobre zdjęcia nawet podstawowymi obiektywami. Nie każdy od razu zostaje mistrzem fotografii i nie każdy żyje z tego na tyle by wydawać ciężkie tysiące za jedno szkło.
KrzysztofS
26-08-2008, 08:58
mysle ze kolejny watek z serii "kupilem ale nie wiem czy dobrze zrobilem", ludzie nie osmieszajcie samych siebie, pytanie czy d60 to dobry wybor jest ogolnie bez sensu bo ten aparat powstal z mysla o konkretnej grupie uzytkownikow i dla nich nadaje sie do wszystkiego a dla innych do niczego i tak to juz jest ze sprzetem foto, troche wiecej wiary we wlasne zdolnosci oceny sytuacji albo szklanka zimnej wody przed dokonaniem zakupu
Droga Koleżanko,
jeśli dobrze rozumuję to dopiero stawiasz pierwsze kroki z cyfrowymi lustrami, a na dodatek masz ból głowy czy zakup którego dokonałaś jest słuszny.
MZ najlepiej by było dla Ciebie, abyś udała się do sklepu i przyjżała się dokładnie D80, którym w moim mniemaniu jest znacznie wygodniejszym aparatem w codziennym użytkowaniu. Jeśli możesz sobie na to pozwolić i Twoja świnka skrabonka przeżyje taki wydatek to proponował bym jednak D80.
Co do obiektywu, to też bym na początku nie szalał - ja przez pierwsze pół roku biegałem z kitowym N18-135 oraz N70-300VR i uważam, że na początek te dwa szkła są zupełnie wystarczające. Na nowe szkła przyjdzie czas jak już się oswoisz z lustrem i w praktyce sprawdzisz co jest Ci najbardziej potrzebne.
Pozdrawiam
mysle ze kolejny watek z serii "kupilem ale nie wiem czy dobrze zrobilem", ludzie nie osmieszajcie samych siebie, pytanie czy d60 to dobry wybor jest ogolnie bez sensu bo ten aparat powstal z mysla o konkretnej grupie uzytkownikow i dla nich nadaje sie do wszystkiego a dla innych do niczego i tak to juz jest ze sprzetem foto, troche wiecej wiary we wlasne zdolnosci oceny sytuacji albo szklanka zimnej wody przed dokonaniem zakupu
A czy Szanowny Kolega nigdy nie miał wątpliwości po zakupieniu sprzętu (jakiegokolwiek), np. na skutek wysłuchiwania komentarzy wszystkich krewnych i znajomych królika, hmm?;)
A czy Szanowny Kolega nigdy nie miał wątpliwości po zakupieniu sprzętu (jakiegokolwiek), np. na skutek wysłuchiwania komentarzy wszystkich krewnych i znajomych królika, hmm?;)
Nie miałem. Ustalałem budżet i kupowałem najlepszy w ramach danego budżetu. Komentarzami się nie przejmuję. Problem z wyborem mam dopiero teraz: 14-24/2.8G czy 17-35/2.8D, ale nikt żadną radą go za mnie nie rozwiąże. Polecam analizę własnych potrzeb (co fotografujemy, w jakich warunkach - światło, pogoda itp.).
Do świerzo upieczonej uzytkowniczki D60 - sam poleciłem taki aparat koleżance. Mały, lekki, kit z VR, przyzwoita matryca, z małą torbą samsonite prawie że mieści się do torebki. Na wakacyjny wypad OK - lepsze foty niż z każdego kompaktu, a dźwigać nie trzeba.
Do reportażu dla gazety - a może jakieś konkrety? Fotoreportaż wojenny z Afganistanu na zlecenie Wyborczej, czy uwiecznienie burmistrza przecinającego wstęgę dla Echa Pcimia?
Artystycznie? Znana tu forumowiczka qustra zrobiła zdjęcia do katalogu firmy odzieżowej (ten poprzedni, a nie najnowszy) na D80. D60 ma wg mojej wiedzy matrycę o tych samych parametrach. Teraz qustra ma D3, ale zdjęcia na D80 robiła lepsze ;-) Jej zdjęcia są rewelacyjnie - a zatem matryca D60 nie będzie ograniczeniem. Ograniczeniem będą szkła (18-55 i 55-200).
Na pytanie zadane na początku wątku nie ma dobrej odpowiedzi. Mi D3 i 85/1.4 nie pozwoli na zrobienie artystycznych fot, ktoś je zrobi za pomoca D40 i najtańszego kita tamrona.
D60 to bardzo dobry sprzęt, D80 jeszcze lepszy i co z tego. Od kilku lat obserwuję na wielu imprezach pana z małpką robiącego foty dla powaznej gazety i wyniki jego pracy są całkiem zadowalające. Zdjęcia "artystyczne" ? do tego są potrzebne raczej umiejętności w których sprzęt pomoże, reporterka? to mozna zrobić Zenithem z kliszą i heliosem, zostaw co masz i powodzenia. :)
To nie wygląda profi? D3 w rękach amatora i wypasione szkło samo zdjęcia nie zrobi dobrym.
KrzysztofS
26-08-2008, 15:13
mialem jak nie mialem internetu, od kiedy mam internet staram sie przeczytac wszystkie komentarze ZANIM dokonam wyboru, mysle ze tak postepuje rozsadny czlowiek bo opinie w Internecie dostepne sa w ciagu paru sekund, cala sztuka w tym aby umiec odcedzic szum od rzetelnych informacji, jak juz cos kupie to nie marudze jak inni ze wlasciwie to moglem kupic cos innego, w danych warunkach finasowo-wiedzowych uwazam ze byl to najelpszy wybor i tego sie trzymam
te pytania przypominaja mi troche rozterki swiezo upieczonego męża "czy aby dobrze zrobilem" :P
to fotograf robi zdjecia a nie aparat
KrzysztofS
26-08-2008, 15:37
to fotograf robi zdjecia a nie aparat
wlasnie dlatego tego typu pytania czy d60 to dobry wybor sa bez sensu
Nie miałem. Ustalałem budżet i kupowałem najlepszy w ramach danego budżetu.
A jakie kryterium można przyjąć za pewne by wybrać "najlepszy" ??
Bo fora danej marki nie są niestety nigdy obiektywne
KrzysztofS
26-08-2008, 15:41
A jakie kryterium można przyjąć za pewne by wybrać "najlepszy" ??
Bo fora danej marki nie są niestety nigdy obiektywne
trzeba sobie spisac na kartce to co sie chce od danej puszki zeby "miala" i ile to kosztuje i trzeba pojsc samemu ze soba na kompromis, sztuka jest dowiedzenie sie czego sie chce, ale to generalny problem wielu ludzi ze nie wiedza czego chca, tylko ulegaja marketingowej presji i im sie wydaje ze chca
zeby sie piwa napic nie trzeba kupowac browaru, co wiecej nie trzeba miec nawet lodówki w domu, tak samo jest z fotografia
KrzysztofS - wszystko pięknie ale jednak są osoby które nie mają dużej wiedzy na temat systemów itp - są ambitne, chcą kupić lustro i wtedy decydują subiektywne odczucia o aparacie. I uważam że nie ma w tym aż takiej tragedii - tragedia to życzliwi którzy zawsze wiedzą lepiej i zawsze skrytykują coś innego niż ich wyobrażenie.
Bo nie da się wybrać "najlepszego" sprzętu - są to subiektywne za i przeciw.
Odnoszę momentami wrażenie że zbrodnią jest kupowanie przez laików lustrzanek. A jeszcze większą zapytanie się o coś podstawowego - szkoda ludziom chęci i czasu na rzeczowe odpisanie, ale na kilkanaście złośliwych odpowiedzi zawsze się znajdzie ochota.
"wszystko pięknie ale jednak są osoby które nie mają dużej wiedzy na temat systemów itp - są ambitne, chcą kupić lustro i wtedy decydują subiektywne odczucia o aparacie. I uważam że nie ma w tym aż takiej tragedii - tragedia to życzliwi którzy zawsze wiedzą lepiej i zawsze skrytykują coś innego niż ich wyobrażenie.
Odnoszę momentami wrażenie że zbrodnią jest kupowanie przez laików lustrzanek. A jeszcze większą zapytanie się o coś podstawowego - szkoda ludziom chęci i czasu na rzeczowe odpisanie, ale na kilkanaście złośliwych odpowiedzi zawsze się znajdzie ochota."
Wiele w tym prawdy, tylko...
"są osoby które nie mają dużej wiedzy na temat systemów itp - są ambitne, chcą kupić lustro"
I po chwili zaczyna sie dramat. (nie tyle zaprzeczam, co uzupelniam)
Sprzet powinno sie kupowac swiadomie. Z potrzeby, nie dla zaspokojenia ambicji.
Owszem, potrzeba moze byc nawet skrajnie subiektywna,
lecz jednoczesnie powinna byc swiadoma.
Ja (bo tylko za siebie moge sie wypowiadac) kupuje "zestaw mozliwosci", nie "model".
Tak jest za kazdym razem. Oczywiscie z uwzglednieniem calego "pakietu",
roznej masci kompromisow.
Co by nie mowic, informacje nalezy zbierac PRZED zakupem.
Nawiazujac do tematu, D80 obsluguje sie szybciej i wygodniej od D60,
osiagajac w zasadzie identyczny efekt koncowy.
Allemaja
27-08-2008, 00:04
Kupilam d60 ` obiektywami afs nikkor 55 200, 1:4-5.6. G ed vr oraz afs nikkor 18-55 1:3.5-5.6. G do robienia reportazy do gazet oraz do foto
artystycznych
Zarówno D60 jak i D80 da się zrobić dobre zdjęcia i wszystko zależy od umiejętności osoby fotografującej. Główne przewagi D80 to wygoda sterowania oraz 11 pól AF i tryb Commander do zdalnego sterowania lampami błyskowymi.
Jeśli masz pieniądze, to moim zdaniem, lepiej wziąć D80, ale bardziej "niepokoi" mnie zestaw optyki jaki wybrałaś. Są to zdecydowanie obiektywy z najniższej półki, więc wiele nimi nie zwojujesz (mam na myśli kłopoty podczas fotografowania w słabym świetle, trudności w kontrolowaniu głębi ostrości itp.), a dodatkowo prawda jest taka, że korpusy tanieją bardzo szybko natomiast dobra optyka "trzyma cenę". Wydaje mi się, że jako uniwersalny zestaw na początek lepszy byłby D60 (D80) + Nikkor 18-200 VR, natomiast osobiście zaczełabym od aparatu i jasnego zooma standardowego (takiego jak Tamron 17-50/2.8 lub Tamron 28-75/2.8, choć ten drugi jest bardziej portretowy niż reporterski, bo tam liczy się bardziej szeroki kąt widzenia obiektywu). Potem okaże się, czy i jakiego następnego szkła potrzebujesz i po prostu je dokupisz.
Pewnie to i tak musztarda po obiedzie, chyba, że rzeczywiście uda Ci się sprzęt wymienić...
czytam takie watki i tylko smiech pusty mnie ogarnia.
"Kupilam aparat ale znajomi mowia ze to zly wybor".
CO jest, promocja w MediaMarkt byla? czy moze typowo impulsywne dzialanie - "jestem tu po papier toaletowy... o lustrzanka, wezme jedna..."
Wiesz, co to jest swiadomy zakup?
Nawet jesli juz nieswiadomie kupilas D60 - to juz chcesz go zmieniac? Nie majac pojecia nawet o tym co kupilas? A moze powinnas zapoznac sie z lustrami wlasnie na tym modelu ktory juz posiadasz? Z tego co piszesz widac, ze nic, ale to nic nie wiesz o sprzecie - a juz chcesz go zmienic, bo znajomi Ci tak mowia?
A jak znajomi powiedza, ze skakanie z samolotu bez spadochronu to frajda - skoczysz?
Allemaja
27-08-2008, 10:01
czytam takie watki i tylko smiech pusty mnie ogarnia.
"Kupilam aparat ale znajomi mowia ze to zly wybor".
CO jest, promocja w MediaMarkt byla? czy moze typowo impulsywne dzialanie - "jestem tu po papier toaletowy... o lustrzanka, wezme jedna..."
Wiesz, co to jest swiadomy zakup?
Nawet jesli juz nieswiadomie kupilas D60 - to juz chcesz go zmieniac? Nie majac pojecia nawet o tym co kupilas? A moze powinnas zapoznac sie z lustrami wlasnie na tym modelu ktory juz posiadasz? Z tego co piszesz widac, ze nic, ale to nic nie wiesz o sprzecie - a juz chcesz go zmienic, bo znajomi Ci tak mowia?
A jak znajomi powiedza, ze skakanie z samolotu bez spadochronu to frajda - skoczysz?
Czy FORUM NIKONA to nie jest przypadkiem społeczność użytkowników Nikonów?
Jeśli tak, to jesteśmy tu po to, żeby dzielić się wiedzą, doświadczeniem, pomagać tym, którzy proszą o radę, a nie jedynie krytykować.
Dziewczyna po prostu nie jest pewna czy dokonała właściwego wyboru, więc zadala pytanie na forum.
Świadomy zakup? Pewnie przejrzała oferty i ta wydała się jej optymalna, ale opinia znajomych podważyla jej wiarę w słuszność tego wyboru.
Monika raczej liczyła na rzeczowe rady na forum a nie na opinię o jej braku eksperckiej wiedzy na temat sprzętu, bo gdyby takową posiadała nie pytałaby o radę.
Miłego Dnia
Maja
Czy FORUM NIKONA to nie jest przypadkiem społeczność użytkowników Nikonów?
Jeśli tak, to jesteśmy tu po to, żeby dzielić się wiedzą, doświadczeniem, pomagać tym, którzy proszą o radę, a nie jedynie krytykować.
Dziewczyna po prostu nie jest pewna czy dokonała właściwego wyboru, więc zadala pytanie na forum.
Świadomy zakup? Pewnie przejrzała oferty i ta wydała się jej optymalna, ale opinia znajomych podważyla jej wiarę w słuszność tego wyboru.
Monika raczej liczyła na rzeczowe rady na forum a nie na opinię o jej braku eksperckiej wiedzy na temat sprzętu, bo gdyby takową posiadała nie pytałaby o radę.
Miłego Dnia
Maja
a ja sie nie zgodze.
pytanie o rzeczowe rady brzmialoby " mam do wyboru D60 i D80. wiem, ze roznice polegaja na tym, tym i tym. wiem, ze zdania sa podzielone. wiem, ze generalnie d60 to polka nizej jesli chodzi o cene i funkcje. Wiem tez, ze jakosc samego zdjecia jest porownywalna. mam mozliwosc kupic to albo to, bo finanse w tym momencie stanowia tylko czesc problemu. Co mi doradzicie jako amatorce z ambicjami?"
To byloby pytanie o konkretna rade.
a nie akcja typu: najpierw zakup, a pozniej dopiero konkretnie dowiadywanie sie "co ja takiego kupilam".
Takie jest moje zdanie i moze sie myle - moze to co mowie to jakas straszna makabra - nie wiem. Generalnie ja staram sie najpierw dobrze zastanowic, najpierw popytac znajomkow, najpierw zarejestrowac sie na forum i przeczytac te milion watkow na dany temat - a dopiero po tym isc do sklepu i zanabyc cokolwiek, niz stosowac te procedure odwrotnie.
No offence - po prostu smieszy mnie to i juz.
Szakall1
27-08-2008, 20:45
czytając Twoje pytanie i odpowiedzi innych nasuwają mi się pytania...
1) czemu przed zakupem nie zainteresowałas sie co to za aparat i co to za obiektywy ?
2) czemu nie zapytałas się znajomych czy to dobry pomysł przed zakupem ?
3) czemu kupiłaś lustrzanke jesli nie wiesz czy to jest dobry (co to za) sprzęt ?
4) a co teraz będzie jesli nie wymienisz aparatu i obiektywów ( bo tak prawdopodobnie będzie) będziesz żyła i fotografowała z myśla że w ręku masz kiepski aparat i każdą fotke która Ci nie wyjdzie "zwalisz" na sprzęt :) chodź pewnie i on tu ani troche nie zawini .
Nie rozumiem co wy chcecie od 60? To bardzo przyzwoite body! Kupiłem zonie i ostatnio czeciej sam go uzywam :p
Inna rzecz szkla, kit delikatnie mowiac taki sobie ale sigma 30mm f1.4 calkiem niezle sie sprawdza.
KrzysztofS
29-08-2008, 14:59
KrzysztofS - wszystko pięknie ale jednak są osoby które nie mają dużej wiedzy na temat systemów itp - są ambitne, chcą kupić lustro i wtedy decydują subiektywne odczucia o aparacie. I uważam że nie ma w tym aż takiej tragedii - tragedia to życzliwi którzy zawsze wiedzą lepiej i zawsze skrytykują coś innego niż ich wyobrażenie.
Odnoszę momentami wrażenie że zbrodnią jest kupowanie przez laików lustrzanek. A jeszcze większą zapytanie się o coś podstawowego - szkoda ludziom chęci i czasu na rzeczowe odpisanie, ale na kilkanaście złośliwych odpowiedzi zawsze się znajdzie ochota.
my tu nie rozmawiamy na razie o sprzecie ale o sposobie w jaki ludzie ten sprzet kupuja, dzisiaj kiedy aparaty cyforwe sa jednym z mebli w kazdym z domow zakupow nie dokonuje sie na pdostawie swiadomych decyzji, po prostu kolega ma, kolezanka ma i sobie chwali, slyszalem/am ze ten aparat ROBI ladne zdjecia, to sa impulsy ktore pobudzaja wiekszosc do zakupu, ot po prostu taka moda na aparaty, mozna sobie zawsze cyknac fotke a jak,
ja natomiast jestem przeciwny szeroko pojetemu lenistwu w ocenie sytuacji, jakby nie patrzec dobry sprzet foto wciaz nalezy do drogich, i wkurza mnie to ze na swiecie sa ludzie ktirzy wydaja pieniadze bez zastanowienia nad tym co robia, trohe tak jakbym kupil sobie lokomotywę a potem pytal czy tym moge jezdzic po autostradach bo koledzy mowia ze nie bardzo,
kolezanka ktora zadala ten watek powinna chociaz napisac ze koledzy jej mowia ze d60 to zly wybor bo.... no wlasnie bo co, wtedy bysmy mogli ewentualnie zbic badz potwierdzic ich argumenty, a tak to tylko jalowe pytanie ktore pokazuje ze ktos cos kupil i teraz sie zastanawia co to wlasciwie jest