PDA

Zobacz pełną wersję : EeePC701 ... warto?

Gemini
25-08-2008, 13:42
Witajcie... przymierzam się do kupienia dzieciom czegoś mobilnego z WiFi... zainteresował mnie EeePC701 ... czy macie z czymś takim do czynienia ? Dziękuję za jakiekolwiek uwagi krytyczne i przestrogi :)...

akustyk
25-08-2008, 13:47
poczekaj troche az sie rynek tych miniPC napelni.

Asus wyskoczyl pierwszy, ale wydaje sie relatywnie drogi. calkiem fajne sa komputerki MSI Wind,
ale i nieco drozsze od Asusa. dosc sporo w tym temacie wypuscil tez Acer i to wydaja sie sensowne
propozycje, o ile jakosc wykonania nie jest typowo "acerowa" (czyli nedzna):
http://www.alternate.nl/html/categoryListing.html?cat1=036&cat2=999&cat3=000&bfId=135&bfValue=16&filter=off&selector=135&tn=BUILDERS&l1=Notebooks&l2=Ultra+mobiel&
(przepraszam za "barbarzynski" jezyk, taki mam pod reka :))
z kolei moj kolega z pracy kupil ostatnio Mediona i rzekomo za 400Eur jest kompletny wypas...

carl00s
25-08-2008, 16:55
nic nie wiem o tych malutkich PC (mam slaby wzrok wiec co najmniej 15" ekranu miec musze...), ale jesli chodzi o Acera - ostatnio jakosc naprawde sie poprawila. Ostatnio nawet mialem okazje porowanc organoleptycznie jakosc plastiku uzytego przez Acera do modelu 5220 (czyli totalna budzetowka) z Dell'em XPS (nie pamietam modelu, ale tez 15.4" matryca). No i niestety - dell wypadl jak dla mnie cieniutko, plastik po prostu "chinski", obudowa w nowym notebooku trzeszczala pod ciezarem nadgarstkow... No ja do Acera przyczepic sie nie moge, jako uzyszkodnik wspomnianego 5220 jestem nim bardzo zadowolony.

kronos28
25-08-2008, 18:02
pomyśl nad LG seria E200 - mały bo ekran 12" lekki i to pełnoprawny laptop :) - koszt to jakieś 2k na allegro

akustyk
25-08-2008, 20:00
nic nie wiem o tych malutkich PC (mam slaby wzrok wiec co najmniej 15" ekranu miec musze...), ale jesli chodzi o Acera - ostatnio jakosc naprawde sie poprawila. Ostatnio nawet mialem okazje porowanc organoleptycznie jakosc plastiku uzytego przez Acera do modelu 5220 (czyli totalna budzetowka) z Dell'em XPS (nie pamietam modelu, ale tez 15.4" matryca). No i niestety - dell wypadl jak dla mnie cieniutko, plastik po prostu "chinski", obudowa w nowym notebooku trzeszczala pod ciezarem nadgarstkow... No ja do Acera przyczepic sie nie moge, jako uzyszkodnik wspomnianego 5220 jestem nim bardzo zadowolony.
nie no... nie przesadzaj. porownujac miedzy soba Acery, Delle i jeszcze nie daj biosie Fujitsu-Siemens obracasz sie caly czas wsrod plastiku. Dell to taki sam szajs pod wzgledem wykonczenia, tylko lepiej rozreklamowany i drozszy.

nie bede az tak brutalny, zebym polecal porownywanie ze starymi dobrymi IBM-ami, ale wez chocby Toshibe albo jakies budzetowe Lenovo (mniej budzetowego nie polecam, bo "niestety" dla takich Acerow, jest niemal rownie porzadny jak IBM).

poniekad - macajac w sklepie mozna sobie wyrobic opinie o stanie pudelkowym. jakosc laptopa ocenia sie w duzym stopniu po jakosci zawiasow (bo te pracuja) a ta widac po czasie. a z Acerem, Dellem czy tym Fujitsu-Siemensem... no niestety, trzeba troche uwazac i miec nadzieje, ze sie nie polamie...

ku6i
25-08-2008, 20:13
pomyśl nad LG seria E200 - mały bo ekran 12" lekki i to pełnoprawny laptop :) - koszt to jakieś 2k na allegro

Ale to nie ta klasa cenowa... EEE i cała banda mają 2 zalety: są tanie i małe. Więc skoro Gemini pyta o taki sprzęt, to chyba nie będzie na nim panoram składał.
Co do MSI Wind, to sam się jakiś czas temu napaliłem, widziałem to cudo ostatnio w Saturnie, wygląda ok, ale jedno co mnie zasmuciło to to, że przy moich palcach (trochę ponad normę, ale też nie są jakoś kosmicznie długie), to sprzet był po prostu za krótki, żeby mógł wygodnie oprzeć o niego nadgarstek i nie podkurczać palców... :(

carl00s
25-08-2008, 20:17
akustyk - nie chce przesadzac. ja wiem ze o Acerach nie tak dawno mowilo sie duzo i zazwyczaj zle. ale teraz naprawde sie poprawilo - albo ja mam jakis wyjatkowo udany model. zawiasy po ponad pol roku sa jak nowe, zero luzu. slady po nadgarstkach na farbie fakt - widac. Ale to norma, i nawet w kolegi Sony Vaio po 4 miesiacach juz farba sie wypolerowala. a z tym dellem dalem przyklad, bo do firmy kupili nam wszechwlasni kilkanascie sztuk jako sluzbowki - i no nie mam zdania dobrego - nie uzywam firmowego, bo jest po prostu do bani. Wole mojego Acerka. Nie szerze tu komercji - to moje subiektywne odczucie.
Do IBM ie porownuje, do starszych generacji Della (D600 itp.) - bo wogole nie ma mozliwosci porownania. Ale jak na dzisiejsze standarfy patrzac - Acer nie ustepuje pola. nawet HP.

kronos28
25-08-2008, 20:18
Ale to nie ta klasa cenowa... EEE i cała banda mają 2 zalety: są tanie i małe. Więc skoro Gemini pyta o taki sprzęt, to chyba nie będzie na nim panoram składał.

hmm ale zawsze bedzie mógł "pożyczyć" od dzieciaków takiego "kurdupla" na wycieczkę, delegację itd. To już jest normalny pełnoprawny komputer. No i jest tez inny plus - starczy to to na dłużej - lepsza grafika itd.

akustyk
25-08-2008, 20:48
akustyk - nie chce przesadzac. ja wiem ze o Acerach nie tak dawno mowilo sie duzo i zazwyczaj zle.

wiesz... zle sie mowi chocby dlatego, ze sprzedaja taniej niz konkurencja przy podobnych parametrach,
wiec i nierzadko ci co kupuja drozsze probuja sobie powetowac... ;)

ja mam z macania Acerow opinie niezbyt, ale ostatnio jak wybieralem znajomym laptopa to bylo dobry
rok temu. no to moglo sie faktycznie zmienic. tak ze nie uogolniam zanadto

ale teraz naprawde sie poprawilo - albo ja mam jakis wyjatkowo udany model. zawiasy po ponad pol roku sa jak nowe, zero luzu. slady po nadgarstkach na farbie fakt - widac. Ale to norma, i nawet w kolegi Sony Vaio po 4 miesiacach juz farba sie wypolerowala. a z tym dellem dalem przyklad, bo do firmy kupili nam wszechwlasni kilkanascie sztuk jako sluzbowki - i no nie mam zdania dobrego - nie uzywam firmowego, bo jest po prostu do bani.

u mnie na uczelni ludzie mieli sluzbowe Delle, bo administrator mial znajomego, dzieki ktoremu dostawalismy lepsze oferty. w pierwszym roku uzytkowania moze 10 komputerow w 2 byly wymieniane obudowy. a na miesiac przed koncem gwarancji ten znajomy z Della sam zadzwonil i zaproponowal wymiane klap "poki jeszcze sa na gwarancji, bo i tak pekna". przypadek pojedynczy i rodzacy podejrzenia o powtarzanie tu "urban legend", ale akurat z roznych miejsc slyszy sie podobne opinie. a w macaniu te Delle zdecydowanie nie wygladaja porzadniej niz taki HP, ktory szczytem rozkoszy nie jest

Wole mojego Acerka. Nie szerze tu komercji - to moje subiektywne odczucie.
Do IBM ie porownuje, do starszych generacji Della (D600 itp.)

D600 byl taki sobie, nawet jak na Della. ladny stylistycznie, ale wytrzymalosciowo niezbyt.

- bo wogole nie ma mozliwosci porownania. Ale jak na dzisiejsze standarfy patrzac - Acer nie ustepuje pola. nawet HP.
HP akurat mam w pracy. tak dokladniej to ktorys Compaq o tym wygladzie http://www.notebookreview.com/assets/8243.jpg - modelu nie jestem pewien, jutro w pracy zerkne. nie jestem tym zachwycony i sam bym tego nie kupil. pekac nie peka i jak na procesor w srodku to ma dosc dobrze zaprojektowane chlodzenie. ale za to, ze ten laptop w normalnej pracy w ruchu przetrwalby rok, nie dalbym sobie paznokcia uciac.

z tym ze porownanie mam z IBM-em, bo kupilem mojej zonie brzydki, stary, brudny, z odlezala matryca A30p. i przy ww wadach jego 1600x1200 pix plus konstrukcja zdolna przetrwac trzesienie ziemii i huragan Emma na raz - robia roznice ;) a i wiekszosc moich znajomkow, ktorzy zamiast nowki kupili uzywane, mniej wypasione IBM-y, nie ma zdanych watpliwosci, ze kolejne laptopy to beda tez IBM-y ;)

PaRaGaS
25-08-2008, 21:05
Ja dzisiaj trafiłem w markecie (sic) coś 12-13" NTT z procesorem AMD Geode, nie wiem nic więcej, ale wyglądało BARDZO fajnie jeżeli chodzi o budowę, jakość klawiatury i takie tam, w cenie ~1300zł.
Ciekawy jestem co to, aż chyba poguglam.

Gemini
25-08-2008, 21:13
..uuu ... wątek rzeka się zrobił i temat niewąsko rozpłynął... rzecz w tym, że faktycznie potrzebuję czegoś małego ... z WiFi, pełną klawiaturą i w miarę czytelną grafiką... dzieciaki mają tego używać do wklepania jakiegoś tekstu, a przede wszystkim do bezproblemowego korzystania z Netu..., przeglądnięcia zdjęć .. itp.
Cudów nie oczekuję... palm dla nich za mały i ma zbyt wiele nieuzywalnych funkcji... !
A co do laptoka... może i użyteczniejszy, ale nie aż tak mobilny :) te małe gabaryty mi najbardziej odpowiadają :)

Dzięki za sugestie i proszę o więcej :)

kronos28
25-08-2008, 21:13
Ja dzisiaj trafiłem w markecie (sic) coś 12-13" NTT z procesorem AMD Geode, nie wiem nic więcej, ale wyglądało BARDZO fajnie jeżeli chodzi o budowę, jakość klawiatury i takie tam, w cenie ~1300zł.
Ciekawy jestem co to, aż chyba poguglam.

http://www.yalu.pl/index.php?action=product&pid=16774

A co do laptoka... może i użyteczniejszy, ale nie aż tak mobilny :) te małe gabaryty mi najbardziej odpowiadają :)

ten LG ma 12" matrycę co za tym idzie jest... kurduplowaty i leciutki... jak na laptoka

akustyk
25-08-2008, 21:19
..uuu ... wątek rzeka się zrobił i temat niewąsko rozpłynął... rzecz w tym, że faktycznie potrzebuję czegoś małego ... z WiFi, pełną klawiaturą i w miarę czytelną grafiką... dzieciaki mają tego używać do wklepania jakiegoś tekstu, a przede wszystkim do bezproblemowego korzystania z Netu..., przeglądnięcia zdjęć .. itp.
Cudów nie oczekuję... palm dla nich za mały i ma zbyt wiele nieuzywalnych funkcji... !

to ja mam taka propozycje:
http://allegro.pl/item418688723_najmniejszy_najlzejszy_ibm_x22_800_m hz_combo.html
albo
http://allegro.pl/item422716568_ibm_x23_piii_mobile_256_30gb_wifi_dv d_fotki.html
albo za troche wiecej:
http://allegro.pl/item420789712_ibm_x31_12_cali_1_7ghz_512mb_40gb_wi fi_czytnik_cf.html
albo naprawde konkretnie:
http://allegro.pl/item423724383_ibm_x32_1_8ghz_1gb_ram_media_slice_2 _baterie.html

przy czym przy takim komputerze szukalbym proca w granicach 1GHz nie wiecej,
ale koniecznie 512MB RAM. na dobrze skonfigurowanym systemie w pracy biurowej
nie ma najmniejszej potrzeby wychodzenia ponad 1GHz.

czemu tak a nie nowy wybajerzony miniPC? proponuje wziac do reki i poczytac
opinie uzytkownikow ;)

PS. hehe.. to zeby troche pozamiatac kosmiczne ceny na Allegro:
http://www.marktplaats.nl/index.php?url=http%3A//computer-software.marktplaats.nl/laptops-en-notebooks/189097753-ibm-x40-1200-q-met-garantie.html%3Freturn%3DeJwtjNEKgzAMRf9F0Edt7dhDS xndnxR1tFjbYCLKxv59EfeUc26S67XUn6iFQS3vQlc4%252BXU IJhCB7rq5wJTbxa8zQfKesM2pu05aCPA4kpXNiJZKrZys1RM2B sGQ2Jzqe8YxMp4R8XxHYMTXiFcI9H9YOHd5W6Y1Dqzzznrczk3 Bs6BvADYrKvP9AceZNmg%253D%26df%3D1%26fta%3DeNpNkFt uwyAQRffCR76Hlw2DsoVswULBTVH9QMZOrFree8EuaQVC6HBm0 FyLCreYDrJMXfO0XSQmYl0hWbsrvbh4nUekJiwIpqPIGTPOo%2 52Blm%252FPbBxA8X0YQ5PfYBh6VvJ383Xy9cBZgxemSXEJYr5 J4CSbCPlhif%252BkXkSLxLn1mkFDefOkTUSKjSaQPnxTsZaKU kZMb%252BsbqWh8cLS8VSn554MyWAqsOThVVCAKtVZtUfA%252 BBwePWbUS0VY5mpwgQTlZIyM11YWkyftbQMUnENAjglZo9I07j zGKyLTdcOj%252Fkzq9mkgOS%252BTFPjB9euhab63q5NzitF5 I4gGBL7Iub2e33m6AC3ff8Bvb96RA%253D%253D%26fta_ind% 3D3%26fs%3D1
no fakt, w Belgii jest... ale jakby nie bylo 700zl za wypas, za ktory na Allegro
winszuja sobie dwa razy tyle na dzien dobry... bogaty, kurcze, kraj :(

PaRaGaS
01-11-2008, 15:55
Wracając do tematu: http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=76889

Tr0n
02-11-2008, 15:23
Witajcie... przymierzam się do kupienia dzieciom czegoś mobilnego z WiFi... zainteresował mnie EeePC701 ... czy macie z czymś takim do czynienia ? Dziękuję za jakiekolwiek uwagi krytyczne i przestrogi :)...

Popatrz na IBM/Lenovo X31/X32/X60s/X61s - w zależności od kasy jaką chcesz wydać - ja miałem X31 i X61s - i ten x31 wspominam z wielkim sentymentem (obecnie do kupienia poniżej 1000 pln)

velaskez
03-11-2008, 02:52
i pamiętaj że eeepc nie wyświetla całego pulpitu na ekranie, tylko trzeba jeździć po ekranie, żeby się wszystko pokazało

PaRaGaS
03-11-2008, 04:05
i pamiętaj że eeepc nie wyświetla całego pulpitu na ekranie, tylko trzeba jeździć po ekranie, żeby się wszystko pokazało

wtf?

R
03-11-2008, 09:58

b z d u r a...

Tr0n
03-11-2008, 15:18

Zmien rozdzielczosc :)

velaskez
04-11-2008, 04:38
jak ja go sobie oglądałem to robił takie dziwactwo! i to nie na boki, tylko góra-dół. W każdym bądź razie, ja mam za małe palce na to:)

PaRaGaS
04-11-2008, 19:41
jak ja go sobie oglądałem to robił takie dziwactwo! i to nie na boki, tylko góra-dół. W każdym bądź razie, ja mam za małe palce na to:)

Bo Eee z 8,9" ekranami mają rozdzielczość natywną 1024x600 i taka jest ustawiona, ale można też ustawić 1024x768 z przesuwaniem i 1024x768 skalowane do proporcji matrycy.

velaskez
07-11-2008, 07:09
aaa to wiele wyjaśnia:)

hedgehog
07-11-2008, 11:10
Sam mam MSI Wind brandowane marką Advent (to samo, ma nawet naklejki MSI, a tańsze o kilkadziesiąt funtów :) - zabieram ze sobą do studia, gdzie służy w charakterze hosta dla dysku USB, czytnika i odtwarzacza mp3 ;) Świetna sprawa. Bateria trochę za krótko trzyma na mobilne wojaże, ale daje radę... Wcześniej testowałem zawzięcie Asusy eee701 i 900 - ani jeden, ani drugi nie podskakuje. Głównym problemem Asusów jest klawiatura, która naprawdę denerwuje, jest mała i cholernie niewygodna. MSI jest pod tym względem dużo lepszy.

Polecam tego rodzaju wynalazki, są świetne. I tanie jak barszcz.