PDA

Zobacz pełną wersję : SB-800 Awaria.

Cold
25-08-2008, 08:58
Mam problem ze swoja SB-800. Lampa nie błyska prawidłowo, tzn. w dowolnym trybie (nawet manualnym) pierwszy błysk zazwyczaj jest poprawny (z właściwie dobraną mocą) natomiast następne mimo iż lampka potwierdzająca gotowość lampy świeci krwistą czerwienią lampa nie błyska lub błyska z niewystarczającą mocą (bardzo słabo). Próba wyzwolenia lampy w trybie błysku modelującego z body lub przyciskiem z lampy to już konkretna porażka. Czas trwania błysku trwa różnie (od pół do półtorej sekundy). Błyski wyzwalane przyciskiem rozładowania lampy tez wydają mi się rachityczne i z niepełną mocą lampy.

Po dłuższej obserwacji jej zachowania nabieram przekonania, że pierwsze ładowanie kondensatora lampy jest poprawne i jego rozładowanie również. Natomiast kiedy lampa próbuje się doładować po jednym lub serii błysków zaczynają się kłopoty... i pomimo zgłaszania pełnego załadowania kondensatora lampy nie ma mocy by wyzwolić błysk.
Po dłuższej chwili lampa błyśnie poprawnie...

Problem zaczął się po podpięciu lampy do D300. Wcześniej lampa pracowała na D80 i nie było kłopotów. Po ponownym podpięciu do D80 niestety nie poprawiło się i lampa nie zaczęła błyskać poprawnie.

Spotkał się może ktoś z podobnym zachowaniem? Może potraficie zaproponować jakąś sensowna procedurę diagnostyczną by wskazać winowajcę problemu. Od tego zależeć będzie moja droga postępowania z lampą. Bo jeśli to palnik lub kondensator dam do miejscowego fachowca, jeśli jednak to automatyka lampy i jej elektronika to niestety chyba nie obejdzie się bez Po(d)stępu. :/

juggler
25-08-2008, 09:14
Moze glupie pytanie ale czy probowales na innych aku?? Moze ktorys padl??

Cold
25-08-2008, 09:23
3 różne komplety eneloopów. Prosto z ładowarki. Komplet nowych baterii Duracell. Zawsze tak samo.

Polsar74
25-08-2008, 12:07
a probowałeś reset robić ? zdaje sie że jest opisane w instrukcji

Cold
25-08-2008, 13:14
Lampę oddałem do zdiagnozowania u miejscowego fachowca. Przyczyny takiego zachowania jak twierdzi mogą być różne. Od uszkodzonego kondensatora przez awarię układów sterujących po awarię palnika. Pozostaje czekać co powie po sprawdzeniu...

carl00s
27-08-2008, 09:19
podobne objawy mialem u siebie w sigmie ef-500 super. I co sie okazuje u mnie chodzilo o uklad przetwornicy napiecia. konkretniej chodzilo o ktorys z tranzystorow odpowiadajacy za doladowywanie kondensatora lampy tak, aby moc blysku utrzymywana byla na stalym poziomie (a przynajmiej tak to zrozumialem). teraz czekam na wycene kosztow naprawy - wg. serwisanta zaprzyjaznionego - od 300 pln wzwyz...

Cold
28-08-2008, 20:28
No i lokalny "magik" sobie nie poradził. Lampa spakowana i jutro jedzie do serwisu.

Cold
11-09-2008, 22:34
Dziś otrzymałem pisemko z Postępu 14. Lampę przyjęto do serwisowania, status: oczekuje na ekspertyzę. Kiedy we wtorek dzwoniłem do nich, kazali kontaktować się w przyszłym tygodniu... no zobaczymy jak szybko i składnie im pójdzie ta naprawa. :|

Cold
24-09-2008, 20:54
Huraaaa!!! Po 24 dniach oczekiwania mam ekspertyzę i wycenę! Wymiana palnika wraz z odbłyśnikiem. Cena około 260 zł + koszty wysyłki z powrotem. Zatwierdziłem naprawę. Czas realizacji PÓŁTOREJ TYGODNIA!!!! P A R A N O J A!!!! Naprawa polegająca na wymianie jednego podzespołu (u lokalnego magika około 30 minut z zapakowaniem i przygotowaniem do wysyłki) w autoryzowanym serwisie trwa półtorej miesiąca.... No ja się pochlastam...

pjs
15-10-2008, 14:13
Witam. Taki sam objaw taka sama naprawa.
Czas oczekiwania na wycenę (autoryzowany serwis na Postępu) prawie dwa miesiące. ZERO odpowiedzi na maile i telefony.
Po interwencji "wyżej" wycena w pięć minut. Informacja na stronie Nikona praktycznie nijaka.
Czas naprawy również około tygodnia. Koszt 270 zł.
W moim wypadku nawet Huraaaa! nie chce przejść przez gardło :(

Cold
15-10-2008, 15:15
Mnie lampa przyszła po 38 dniach od przyjęcia jej przez serwis. Działa, nic nie zginęło, wymieniono palnik z odbłyśnikiem i wszystkie gumy. Cena 265 zł plus kurier.