Zobacz pełną wersję : Tani statyw
Witam.
Fotografuję amatorsko i okazjonalnie aparatem D40.
Poszukuję taniego statywu (do 100zł), z wysokością ok. 180-190cm. Czym kierować się przy jego kupnie?
Pozdrawiam, jwitos.
Nie opłaca się kupować za bardzo statywów do 100zł - są na tyle nietrwałe, że za chwilę będziesz musiał kupić nowy...
Kolejna sprawa to stabilizacja aparatu - ze względu na słabą jakość użytych materiałów i kiepskie wykonanie czasami bardziej stabilniejsze od statywu będą...Twoje ręce...
Wniosek:
Lepiej dozbierać do 250zł i kupić statyw, który posłuży Ci latami
Sztywnością. Przed zakupem rozstaw statyw, posadź na statyw puszkę z najcięższym szkłem jakie masz, i popukaj w tą puszkę palcem. Jak wszystko będzie się kiwało i przenosiło drgania jak trampolina to szukaj innego modelu... jeśli już poruszasz się w takim przedziale cenowym :(
Niedawno był wałkowany temat o tanich statywach vs kompromisach cenowych...
Tu masz wątek o tanich statywach (http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=68310)
PabloF1fan
24-08-2008, 23:20
ja mam statyw za ok 100 i nie narzekam. robilem zdjecia z 30s i byly czyste. rowniez robilem na trybie bulb naswietlalem moze ok 1 min bez pilota i tez nie bylo widac poruszenie a to z d70 i n18-70