Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D80-czy korzystacie z programów tematycznych ?

Pierre
24-08-2008, 19:24
Jak wiadomo aparat dla amatorów, więc ma cyfrowe programy tematyczne, aby nie trzeba było kombinować z przesłoną, czasem naświetlania itp. Czy próbowaliście korzystać z tych programów i jeśli tak to z jakimi rezultatami? Czy jest możliwe, aby przy programie np. portretowym aparat ustawiał nie tylko określony typ przesłony, ale np. również odpowiednią optymalizację zdjęcia - zmiękczanie? Sprawdziłem, że po ustawieniu dowolnego programu tematycznego optymalizacja zdjęcia w menu jest nieaktywna. Czy więc tylko chodzi o odpowiedni dobór kombinacji przesłony i czasu naświetlania i ewentualny dobór wbudowanej lampy? Jak sądzicie?

amirez
24-08-2008, 19:36
Właściwie to A oraz M.
W ostateczności, bardzo sporadycznie gdy nie chcę ryzykować, a czas nagli to zielone.
Jak znajdę czas to się pobawię resztą ;)

puch24
24-08-2008, 19:46
W programach tematycznych te dodatkowe ustawienia optymalizacji obrazu (wyostrzanie, tryb barw RGB, itd.) są predefiniowane w danym programie i nie można ich zmienić. Natomiast chyba można sprawdzić co ustawił aparat, przeglądając potem rozszerzone dane EXIF zdjęcia.
Również inne ustawienia (tryb flesza, tryb AF, pomiar światła, itp. są predefiniowane, ale zdaje się, że w pewnym zakresie można je zmieniać. W instrukcji na końcu jest chyba tabela pokazująca co można zmienić w jakim trybie.
Z trybów tematycznych (w tym Auto) praktycznie niemal nigdy nie korzystałem w D70 (kiedyś tylko trochę dla próby), i w D80 też nie zamierzam. Używam PSAM (niekoniecznie w tej kolejności - dla mnie jest to raczej PAMS).

avallardi
24-08-2008, 20:13
Mam co prawda D60, ale to też lustrzanka. W 85% przypadków korzystam z trybu "M", w 10% - "A", w 4% z "S" i w 1% z "P". Z trybu AUTO i tematycznych skorzystałem parę razy, żeby zobaczyć jak to działa i utwierdzić się w przekonaniu, że to zawracanie głowy.

ebstein
24-08-2008, 20:39
Z programów tematycznych? Nieeee..... Albo preselekcja przysłony/czasu albo Manual.

rastula
25-08-2008, 11:35
raczej nie

od początku nastawiłem d40x na tryb M, w końcu po to kupiłem sobie lustro zeby mieć wpływ na zdjęcia (często jest to wpływ destrukcyjny :)....

no chyba że akurat widze spadający samolot :)...

seth
25-08-2008, 11:37
raczej nie

od początku nastawiłem d40x na tryb M, w końcu po to kupiłem sobie lustro zeby mieć wpływ na zdjęcia (często jest to wpływ destrukcyjny :)....

używasz trybu "spadający samolot"? :mrgreen:

sirarturo
25-08-2008, 11:44
jakbym widzial spadajacy samolot to bym spierwiaszczal a nie bawil sie aparatem

piotr_74
25-08-2008, 11:58

Bo to jest szczyt odwagi japońskiego turysty, zrobić serię zdjęć makro nadciągającej fali tsunami :)

Kiedyś sprawdziłem tryby tematyczne w D40 i doszedłem do wniosku, że w takim przypadku to mogłem zostać przy S5500. Raz zacząłem robić zdjęcia na jednej imprezie w trybie A i wszystkie poszły do kosza, po kilku pstrykach przeszedłem standartowo na M i tylko część wylądowała w koszu :). Z trybu P i S jeszcze nie korzystałem z A też już raczej nie zamierzam skorzystać. To tylko D40 ale wolę sam ustawić czas i przesłonę tak jak ja chcę a nie aparat. Ogólnie, tak jak rastula jeżeli widzę ten spadający samolot to tryb Auto bez lampy, a tak to 99,9% M.

Albert44
25-08-2008, 12:06
Najczęściej w układzie: M A S P... i fakt gdyby spadał samolot to może na zielone....

krisis
25-08-2008, 12:25
Raz zacząłem robić zdjęcia na jednej imprezie w trybie A i wszystkie poszły do kosza, po kilku pstrykach przeszedłem standartowo na M i tylko część wylądowała w koszu :). .

Nie bardzo rozumię twojej wypowiedzi, bo ja akurat robię najwięcej zdjęć w A, mam kontrolę nad głębią a aparat sam mi czasy dobiera, ja akurat robię puszką D50 ale chyba nie ma tu wiekszej różnicy ...

chłopaczek
25-08-2008, 12:48
mnie tez jak wiekszości jeszcze nie zdarzyło sie z programów tematycznych korzystac :)

hallucinogen
25-08-2008, 13:13
wszyscy wala na manualu? wydawalo mi sie ze najbardziej przyjaznym programem jest preselekcja przyslony albo czasu.. :-/

sheva
25-08-2008, 13:21
to zależy do czego :) ja prawie zawsze mam ustawione na A, często też S, M rzadko tylko przy statecznych obrazach kiedy mam czas na myślenie, powolne ustawianie. wszystko zależy jakie kto zdjęcia robi :)

rastula
25-08-2008, 13:38
Tryb A jest OK , ale ja dużo zdjęć robię w trudnych warunkach (koncerty), więc muszę "na siłę" zmuszać aparat do krótszej ekspozycji niż sugeruje aparat.

Poza tym pamiętam, że jak kiedyś korzytałem to aktywowała mi się funkcja auto iso - co już uznałem za niebezpieczne ;)

(oczywiście można chyba to autoiso wyłączyć (chyba) ale w większości przypadków wolę nie ryzykować... :)

remos
25-08-2008, 13:39
A ja mam pytanie.

Czym różni się tryb P od zielonego AUTO?

sokrates
25-08-2008, 13:44
tym że na auto nie masz żadnego wpływu, a na P owszem - możesz kółkiem zmieniać dobrane pary czas/przesłona zachowując poprawną ekspozycję.

fader_audio
25-08-2008, 13:51
tylko A i rzadziej M, czsem przełącze na P, tematów tematycznych użyłm może do zrobienia fotek próbnych ze 2 może 3 razy, wolę mieć możliwośc zabawy z go i inyymi parametrami....

machoni
25-08-2008, 13:54
ja najczęściej robie na preselekcji przysłony i czasu, ale zauważyłem, że aparat robi bardzo fajne zdjęcia sportowe na programie sportowym więc czasem tego używam, szczególnie jak mam na stadionie jakies zmienne warunki atmosfertczne, cienie trybum itd.
pozdrawiam
Marcin

brun
25-08-2008, 14:07
cholera, nie sprawdziłęm trybów tematycznych a minęło już kilka miesięcy od zakupu, a jak nie działąją...?
używam głownie A czasami M

agawytka
25-08-2008, 14:16
hmm nawet w D40 nie uzuwalam nic poza A i M :) a co dopiero w D80 :)

bonnum
25-08-2008, 14:27
to on ma programy tematyczne?? ;)

Darek_D80
25-08-2008, 14:51
Tak jak mi kiedyś na forum polecili tryb A, tak do dziś na nim cykam, czasami na M, ale z tematycznych nie korzystam a o zielonym to już zapomniałem. Polecam A i M.
Pozdrawiam.
Darek

Pierre
25-08-2008, 14:57
to on ma programy tematyczne?? ;)

Hehehe :)

Dzisiaj zrobiłem jeden motyw na wszystkich możliwych programach i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że ustawienia optymalizacji obrazu, takie jak: wyostrzanie, saturation, profil sRGB itd. na wszystkich zdjęciach są takie same, czyli AUTO (gdyż w menu optymalizacja obrazu mam ustawione Normal). Nawet ku mojemu zdziwieniu przy programie nocnym aparat nie włączył odszumiania przy długich czasach naświetlania (mam tak ustawione domyślnie na wyłączone). Tak więc poszczególne programy różnią się kombinacją przysłona/czas naświetlania, trybem pomiaru AF (wielopolowy lub punktowy), pojedynczym lub ciągłym AF i ewentualnym doborem wbudowanej lampy lub nie, a program nocny ma sychr. na drugą kurtynę. To tak do wiadomości dla tych, którzy byliby zainteresowani programami, ale z tego co widzę to ich jakoś nie widać :) Ja to sprawdziłem, gdyż nigdy z nich nie korzystałem (w poprzednich aparatach) a przyszło mi do głowy, że te programy mogłyby być bardziej inteligentne. Pozdrawiam

pil74
25-08-2008, 15:10
Nie. W kolejności używania to A, S, M.

maciekjak
25-08-2008, 15:19
głównie A i M sporadycznie S

jarzab11
25-08-2008, 16:04
Jak wiadomo aparat dla amatorów, więc ma cyfrowe programy tematyczne, aby nie trzeba było kombinować z przesłoną, czasem naświetlania itp. Czy próbowaliście korzystać z tych programów i jeśli tak to z jakimi rezultatami? Czy jest możliwe, aby przy programie np. portretowym aparat ustawiał nie tylko określony typ przesłony, ale np. również odpowiednią optymalizację zdjęcia - zmiękczanie? Sprawdziłem, że po ustawieniu dowolnego programu tematycznego optymalizacja zdjęcia w menu jest nieaktywna. Czy więc tylko chodzi o odpowiedni dobór kombinacji przesłony i czasu naświetlania i ewentualny dobór wbudowanej lampy? Jak sądzicie?

zaczynałem od d40 brata, teraz mam własne d80 i w 60% M a reszta to S i P

nie umiem korzystać z tematycznych :mrgreen:

trud
25-08-2008, 17:19
Hehehe :)

Dzisiaj zrobiłem jeden motyw na wszystkich możliwych programach i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że ustawienia optymalizacji obrazu, takie jak: wyostrzanie, saturation, profil sRGB itd. na wszystkich zdjęciach są takie same, czyli AUTO (gdyż w menu optymalizacja obrazu mam ustawione Normal). Nawet ku mojemu zdziwieniu przy programie nocnym aparat nie włączył odszumiania przy długich czasach naświetlania (mam tak ustawione domyślnie na wyłączone). Tak więc poszczególne programy różnią się kombinacją przysłona/czas naświetlania, trybem pomiaru AF (wielopolowy lub punktowy), pojedynczym lub ciągłym AF i ewentualnym doborem wbudowanej lampy lub nie, a program nocny ma sychr. na drugą kurtynę. To tak do wiadomości dla tych, którzy byliby zainteresowani programami, ale z tego co widzę to ich jakoś nie widać :) Ja to sprawdziłem, gdyż nigdy z nich nie korzystałem (w poprzednich aparatach) a przyszło mi do głowy, że te programy mogłyby być bardziej inteligentne. Pozdrawiam

Hehehe:) ?!

To wszystko jest opisane w instrukcji obsługi. Ręce opadają.

rooner
25-08-2008, 17:41
Ja zaczynałem od d70s i też manual
początki były trudne... ale innej możliwości nie było patrząc na to co tam dawał tryb tryb auto ;)

mateo912
25-08-2008, 17:59
Głównie tryb A i S.
Jeśli zdjęcia na szybko bez czasu na rozmyślanie to P.
M w zdjęciach plenerowych gdy mi się nie spieszy :)

sirarturo
25-08-2008, 19:23
ale jak nastawisz na A i jest troszke ciemniej, a chcesz strykac bez lampy to nie zejdziesz A do takiego czasu zeby ci nie wyszlo nieporuszone zdjecie, wtedy nastawiam na S i dojezdzam do ok 1/400 i potem majstruje w histogramie, chyba ze macie jakies cwansze podejscie, a obiektywy mam 2.8 i 1.8

pyetya
25-08-2008, 19:25
nigdy nie używałem trybów tematycznych, teraz tylko M i A, kiedyś czasem S

KrzysztofS
25-08-2008, 19:33
uzywam tematycznych gdy czas nagli, poza tym w wiekszosci P i A wraz z kompensacja ekspozycji,

a dla tych co pisza ze w wiekszosci korzystaja z M, to szacunek i sugestia zakupu nowoczesnych obiektywow :P

peludito
25-08-2008, 19:45
ja od czasu mojego pierwszego głuptaka, który posiadał tryb manualny praktycznie nie tykam innych. przy gorszym świetle wolę np. często niedoeksponowane foty (oczywiście w granicach przyzwoitości), z których potem mogę łatwiutko wydobyć detale -> z poruszonych zdjęć nie ma przecież żadnego pożytku; zresztą w różnych warunkach oświetleniowych polegając na jakiejkolwiek automatyce kosztem poprawnie naeksponowanego pierwszego planu bardzo często traciłem niebo (wiem, filtry - na razie uv only), a tak - troszkę praktyki w Programie Do Obróbki Grafiki i nie narzekam, jest i niebo i cała reszta...

piotr_74
25-08-2008, 20:54
Nie bardzo rozumię twojej wypowiedzi, bo ja akurat robię najwięcej zdjęć w A, mam kontrolę nad głębią a aparat sam mi czasy dobiera, ja akurat robię puszką D50 ale chyba nie ma tu wiekszej różnicy ...

tak oczywiście tylko jeżeli aparat dobierze ci taki czas że nie jesteś w stanie utrzymać w ręku to co wtedy wyciągasz szybko statyw?, podciagasz ISO albo jedno i drugie.
Właśnie ostatnio próbowałem robić na A, deszczowo na niebie jednolita warstwa chmur i dosyć ciemno na dole (droga w cieniu drzew) to tryb A tak sobie się sprawdza. Dół był poprawnie naświetlony ale góra totalny przepał. M.in. dlatego wolę sobie ustawić przysłonę pokrętłem nawet z tym guzikiem (D40) a czas sam sobie odpowiednio dobrać zerkając na drabinkę naswietleń i zajmuje mi to prawie tyle samo czasu co w trybie A ale mam to co chcę, a nie to co wybierze mi aparat.

roofman
25-08-2008, 21:00
tak oczywiście tylko jeżeli aparat dobierze ci taki czas że nie jesteś w stanie utrzymać w ręku to co wtedy wyciągasz szybko statyw?, podciagasz ISO albo jedno i drugie.
Właśnie ostatnio próbowałem robić na A, deszczowo na niebie jednolita warstwa chmur i dosyć ciemno na dole (droga w cieniu drzew) to tryb A tak sobie się sprawdza. Dół był poprawnie naświetlony ale góra totalny przepał. M.in. dlatego wolę sobie ustawić przysłonę pokrętłem nawet z tym guzikiem (D40) a czas sam sobie odpowiednio dobrać zerkając na drabinkę naswietleń i zajmuje mi to prawie tyle samo czasu co w trybie A ale mam to co chcę, a nie to co wybierze mi aparat.

Ja z kolei jadę najczęściej na A i kręcę +/-EV w zależności od warunków.
Takie 'pseudo M' :D

Pierre
25-08-2008, 21:13
To wszystko jest opisane w instrukcji obsługi. Ręce opadają.[/QUOTE]

To wszystko tzn. co ?

trud
25-08-2008, 22:14
To wszystko tzn. co ?

Twoje odkrycia w temacie programów tematycznych.

To tak do wiadomości dla tych, którzy byliby zainteresowani programami.

Pierre
25-08-2008, 22:51
Twoje odkrycia w temacie programów tematycznych.

Jeśli nie chce Ci się przeczytać dokładnie czego dotyczy temat mojego wątku to nie zabieraj głosu.

hoody
25-08-2008, 22:54
To wszystko jest opisane w instrukcji obsługi. Ręce opadają.

To wszystko tzn. co ?[/QUOTE]

TO jak działają programy w lustrzankach - napisano po polskiemu. Czytamy ze zrozumieniem-program pierwszej klasy podstawówki :twisted:

seth
25-08-2008, 23:34
WOW jaka moda na manualny :D chyba robi się kolejny jakby mit, robie w manualnym=robie dobre zdjęcia :twisted:
czy tak każdy studyjnie ?

rozumiem, że "strzelanie" jaka ma być expozycja jest takie zajmujące :D

Tofifik
26-08-2008, 00:19
A ja robię na A i dobrze mi z tym. Wg mnie w d80 tematyczne są do .... kubła. Kilka razy użyłem sportowego, zielonego i nie nadają się wogóle. A starcza i korecja ekspozycji. Do testów M albo do powtarzalnych się warunkach.

peludito
26-08-2008, 01:15
WOW jaka moda na manualny :D chyba robi się kolejny jakby mit, robie w manualnym=robie dobre zdjęcia :twisted:
czy tak każdy studyjnie ?

rozumiem, że "strzelanie" jaka ma być expozycja jest takie zajmujące :D

a kto to dym kręci po nocy? niedobry seth, niegrzeczny! uderz w stół... sprowokowałeś mnie;) już spieszę z tłumaczeniami:
W programy tematyczne w ogóle nigdy nie wierzyłem; nie muszę do tego zaglądać na forum, żeby je zostawić w spokoju, chociaż daję wiarę, że w pewnych sytuacjach faktycznie się sprawdzają (wszak stado mądrych inżynierów w znoju wymyśliło do nich algorytmy). Uważam, że korzystanie od początku przygody z fotografią z programów tematycznych to droga dla kogoś, kto zamierza używać aparatu kilka razy w roku - na wielkanoc, na wczasach i w wigilijny wieczór na przykład. Priorytety (migawki i przysłony) są ok, ale na pomiarze światła nie zawsze mogę bezgranicznie polegać (co zresztą wynika z mojej poprzedniej wypowiedzi).
Po pierwsze - dążę do tego, żeby w momencie, w którym przyjdzie mi ochota na przykład na zakup pentacona six nie zostać w gorzkiej dupie z powodu ignorancji w temacie podstaw fotografii. Po wtóre - mam zajawkę na manualne szkła. Wolę solidne, ciężkie szkło sprzed 30 lat, niż obganiać plastikiem typu 10-450 za 300pln. Póki nie stać mnie/nie mam ochoty wywalać 2kzł na dobry, solidny, ładnie rysujący i ostrzący w mig obiektyw - takimi właśnie zaczepno-obronnymi słojami powładam. Niedawno kupiłem za niewielkie pieniądze ciężką pompę 70-210 f:4, prawie w moim wieku. Oczywiście pomiar światła, więc wszelkie Av i Tv odpadają, ale mam masochistyczną radochę ustawiając sobie ręcznie przysłonę i pocąc oko na ciemnawej matówce - co kto lubi;) Pewnie, uciekło mi kilka ujęć, trochę fotek przejarałem, ale bardziej podobają mi się zdjęcia z tego obiektywu niż z każdego taniego, nowego AF. A przy okazji z wypadu na wypad ostrzę coraz szybciej i coraz celniej, popełniam coraz mniej błędów przy dobieraniu dziury do czasu (albo odwrotnie), coraz mniej zdjęć ląduje w koszu.
A, no i najważniejsze: nigdy nie onanizowałem się trybem manualnym i nie strugałem pierwszej wody fotospeca;)
pozdro

seth
26-08-2008, 10:28
a kto to dym kręci po nocy? niedobry seth, niegrzeczny! uderz w stół... sprowokowałeś mnie;) już spieszę z tłumaczeniami:
W programy tematyczne w ogóle nigdy nie wierzyłem; nie muszę do tego zaglądać na forum, żeby je zostawić w spokoju, chociaż daję wiarę, że w pewnych sytuacjach faktycznie się sprawdzają (wszak stado mądrych inżynierów w znoju wymyśliło do nich algorytmy). Uważam, że korzystanie od początku przygody z fotografią z programów tematycznych to droga dla kogoś, kto zamierza używać aparatu kilka razy w roku - na wielkanoc, na wczasach i w wigilijny wieczór na przykład. Priorytety (migawki i przysłony) są ok, ale na pomiarze światła nie zawsze mogę bezgranicznie polegać (co zresztą wynika z mojej poprzedniej wypowiedzi).
Po pierwsze - dążę do tego, żeby w momencie, w którym przyjdzie mi ochota na przykład na zakup pentacona six nie zostać w gorzkiej dupie z powodu ignorancji w temacie podstaw fotografii. Po wtóre - mam zajawkę na manualne szkła. Wolę solidne, ciężkie szkło sprzed 30 lat, niż obganiać plastikiem typu 10-450 za 300pln. Póki nie stać mnie/nie mam ochoty wywalać 2kzł na dobry, solidny, ładnie rysujący i ostrzący w mig obiektyw - takimi właśnie zaczepno-obronnymi słojami powładam. Niedawno kupiłem za niewielkie pieniądze ciężką pompę 70-210 f:4, prawie w moim wieku. Oczywiście pomiar światła, więc wszelkie Av i Tv odpadają, ale mam masochistyczną radochę ustawiając sobie ręcznie przysłonę i pocąc oko na ciemnawej matówce - co kto lubi;) Pewnie, uciekło mi kilka ujęć, trochę fotek przejarałem, ale bardziej podobają mi się zdjęcia z tego obiektywu niż z każdego taniego, nowego AF. A przy okazji z wypadu na wypad ostrzę coraz szybciej i coraz celniej, popełniam coraz mniej błędów przy dobieraniu dziury do czasu (albo odwrotnie), coraz mniej zdjęć ląduje w koszu.
A, no i najważniejsze: nigdy nie onanizowałem się trybem manualnym i nie strugałem pierwszej wody fotospeca;)
pozdro

no to coś tłumaczy, jak nie ma wyjścia to tak :) rozumiem. programy tematyczne dla mnie są totalnie bee i nawet jak się spieszę nie ma potrzeby. zacząłem się tylko zastanwiać czy tak dużo ludzi korzysta z manualnych szkieł, czy to jakaś moda się powoli robi na tryb M. w moim przypadku M tylko w studio, lub ewentualnie gdy fotografuje ten sam motyw w podobnym świetle. reszta to A/S. i było ciekawię jak ktoś pisał w tym wątku, że na A mu nie wychodzi a na M tak. Nie potrafię tego zrozumieć :)

pozdr.

remos
26-08-2008, 12:47
seth - a co jest w tym trudnego do zrozumienia ot normalna sprawa, np. zalozony 70-200mm 2.8 tryb A na 2.8 70mm iso 640 i czas mi wyskakuje 1/50 to co moge zrobic?

a. zrobic fotke w nadziei, ze bedzie nieporuszona,
b. podniesc ISO (ale to wiadomo),
c. wybrac M i podniesc sobie czas do 1/100 "gwarantujac" tym, ze zdjecie bedzie nieporuszone. (no ciemniejsza ekspozycja ale to łatwiej potem rozjasnic niz wyostrzyc czy odszumic).

PS.

A ile osób korzystających z P "kreci kółkiem" świadomie wcelu uzyskania odpowiedniego efektu?

seth
26-08-2008, 12:50
seth - a co jest w tym trudnego do zrozumienia ot normalna sprawa, np. zalozony 70-200mm 2.8 tryb A na 2.8 70mm iso 640 i czas mi wyskakuje 1/50 to co moge zrobic?

a. zrobic fotke w nadziei, ze bedzie nieporuszona,
b. podniesc ISO (ale to wiadomo),
c. wybrac M i podniesc sobie czas do 1/100 "gwarantujac" tym, ze zdjecie bedzie nieporuszone. (no ciemniejsza ekspozycja ale to łatwiej potem rozjasnic niz wyostrzyc czy odszumic).

PS.

A ile osób korzystających z P "kreci kółkiem" świadomie wcelu uzyskania odpowiedniego efektu?

to samo da Ci S :) oraz A z korekcja EV i jak to sie ma do używania M w 99% jak ktoś pisał? zawsze tak ciemno jest? ;)

edit: jak bedziesz forsował potem expozycje na PC to szum i tak Ci urośnie proporcjonalnie, wiec mozesz dac wtedy 1EV wieksze iso bedzie praktycznie to samo jesli masz zamiar to 1EV wyciągać na PC

Bosiu
26-08-2008, 18:49
ja mam d80 od jakiegoś miesiąca i nigdy nie korzystałem z żadnego trybu tematycznego, tylko po wyjęciu z pudełka troche na P, tak na codzień to A, M, nieraz S

Bonthyc
26-08-2008, 19:41
W moim ex D50 trybu zielonego nigdy nie używałem, początkowo koszystałem z P, później z M, po przesiadce na D200 używam w następującej kolenjości A, M, S.

monikowska
28-08-2008, 13:55
no ja narazie na P jade dzisiaj zagłebie sie w M:)))

na poczatku korzystałam z trybów..ale chyba sobie odpuszcze, tak jak ktos pisał jak korzystam z trybów to czuję się jakbym miała dalej Canona a710 is:D:D

swider
28-08-2008, 14:13
Ja zawsze korzystam z trzech trybow MAS. W zaleznosci od tego co/w jakiej okolicznosci fotografuje stosuje jeden z trojcy :)

waldek
28-08-2008, 18:51
...Niedawno kupiłem za niewielkie pieniądze ciężką pompę 70-210 f:4, prawie w moim wieku. ...

Pisz wolniej to będzie można to przeczytać.
Ten obiektyw to nie pompka. Kupiłeś pewnie 70-210/4-5.6

peludito
28-08-2008, 23:23
Pisz wolniej to będzie można to przeczytać.
Ten obiektyw to nie pompka. Kupiłeś pewnie 70-210/4-5.6

ano przepraszam, jakoś tak się rozpisałem niewyraźnie.. a właśnie pompka, pompka klasyczna, dokładnie taka: http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=120277098731
pzdr

Imacman
29-08-2008, 11:59
70 % tryb manualny
20 % preselekcja przysłony
10 % preselekcja czasu