PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 70-300 APO z silnikiem czy bez?

sq9gk
24-08-2008, 14:58
Ponieważ chciałbym kupić taka sigme. Czy jeżeli będzie działać na śrubokręcie w d80 to czy będzie to bardzo wolny AF czy jakoś da się z tym pracować? I czy ktoś mógłby podać czasy (przybliżone) łapania ostrości lub chociaż jak to się ma w stosunku do takiego samego obiektywu z silnikiem, czy jest sens wydawania kasy jeżeli i tak d80 ma śrubokręt?

vxsniffer
30-08-2008, 00:01
Wiele zależy od tego co będziesz focił... jeżeli sceny w ruchu - odradzam śrubokręt, jeżeli makro - to bez znaczenia, bo najczęściej pracuje się na MF. Do ogólnego zastosowania śrubokręt na ogół daje radę, choć oczywiście czasy łapania ostrości są dłuższe. Moja S 70-300 APO potrafi w trudniejszym świetle bzykać sobie kilka długich sekund (>5).

puch24
02-09-2008, 21:50
Mam Sigmę APO DG bez silnika, a niedawno w sklepie obejrzałem sobie wersję z silnikiem.
To oczywiście tylko moje własne wrażenia, ale uważam, że wersja z silnikiem jest głośna i dość powolna. Działa porównywalnie głośno (a może i głośniej) i z szybkością podobną do Sigmy bez silnika, napędzanej śrubokrętem z Nikona D70.
Natomiast w połączeniu z D80, który ma cichszy i szybszy napęd AF śrubokrętem, moim zdaniem starsza Sigma bez silnika ustawia ostrość dużo ciszej i nieco szybciej niż nowa z silnikiem - ale to zasługa korpusu.

Wydaje mi się, że im lepszy AF w korpusie, tym większa może być przewaga starszej wersji Sigmy, bez silnika.